Translate

7 Aralık 2021 Salı

Aft Nasıl Geçer

 


Aft nasıl geçer, Aft hastalığı ağız içerisinde dilde yanaklarda dudaklarda ve yumuşak damakta meydana gelen bir rahatsızlıktır. Genel yapısı itibarı ile sarı renkte etrafı kırmızımsı bir halka şeklinde olan aft yaraları, nedeni bulunamamış bir hastalıktır. Bazen bazı hastalıkların habercisi olması yanında bazende hiçbir rahatsızlığı olmayan kişilerde de olma durumu söz konusudur. 

Her ne kadar günümüze kadar birçok araştırmacı aftların oluşum nedenini araştırsa da kesin bir sonuç elde edememiştir. Bu yüzdende tam tedavisi diyebileceğimiz bir tedavi yöntemi de yoktur. Aft görülen hastalarda genelde B12 vitamin eksikliği, yumuşak damak zarı yapısı veya behçet hastalığı gibi cilt hastalıkları görülebilir. 


Bunun yanında ileri yaşlarda da hiç bir hastalık bulunmayan yaşlılarda görülen aft tek tek yada kümeler halinde ağız içerisinde oluşabilir. Aft hastalığı kişinini bir çok işlevi yapmasını engeller ve hayatı yaşanmaz bir hale getirebilir. O yüzdende mutlaka tedavi edilmelidir.


Ağız içerisinde aftların tedavi yöntemleri arasında;
  • Doğal yöntemler,
  • Kremler,
  • Gargaralar vardır. Özellikle evde de rahatlıkla hazırlayacağınız gargaralar hazırlayarak bu aftları tedavi edebilirsiniz. Tek tek olan aftlarda tedavi süreci gargara ve kremler ile bir hafta içerisinde rahatlıkla tedavi edilir ve iyileşir.
Aftlar kendi içerisinde minör aft, majör aft ve Herpetiform aft olarak üçe ayrılır. Bu aftların hepsinin tedavi süreci değişkendir. En uzun süreni de yaşlılarda görülen afttır. Ortalama iyileşme süreci bir ay kadardır. Aft yaraları hastada ilk başta yanma kaşıntı ve kızarıklık olarak kendini gösterir. Özellikle dide ve yanaklarda oluşan aftlarda ağrıda gözlemlenebilir. ve yemek yemeyi zorlaştırabilir. O yüzdende ağız içerisinde aft olan kişilerin beslenme şekillerini değiştirmeleri gerekir.

Aft hastalığını geçirmenin yolları;
  • Günlük bakım yani gargara en az günde üç defa yapılmalıdır.
  • Diş fırçası ve macununun aftları acıtmayan türleri tercih edilmelidir.
  • Tahriş etmeyecek şekilde sıcak gıdalardan kaçınılmalıdır.,
  • Çok sert ve köşeli gıdalardan uzak durulmalıdır.
  • Vücutta vitamin eksikliği var ise vitamin desteği alınmalıdır.
  • Sıvı yiyecekler tüketilmelidir.
  • Asitli gıdalardan uzak durulmalıdır. tahrişi engellemek için,
  • Ayrıca tıpta üretilen kremlerin hekim tarafından belirtilen şekilde dozları değiştirilmeden kullanılmalıdır.
Bu bahsettiğimiz yöntemlerin hayatın geneline yayılması gerekir böylelikle bir hafta içerisinde oluşan aftlar tedavi edilebilir. Bunun dışında iki haftada bir tekrarlayan aftlarınız var ise Behçet hastalığının habercisi olabilir. Hemen hekiminize başvurmalısınız. Ayrıca yine tekrarlayan ve iyileşmeyen ağız içi aftlarınız var ise bu ağız kanseri riskini de oluşturabilir. 

Bu gibi belirtileri olan aft hastalarının beklemeden hekimlerine muayene olmaları gerekir. Aft rahatsızlığı aslında bulaşıcı bir hastalık değildir. Fakat ağız içerisinde oluşan aftlar için bahsettiğimiz önlemler alınmaz içi ağız içerisinde olan aftlar çoğalma eğilimi gösterebilir. Bu arada aft hastalığının nedeni belirlenemediği için kesin bir tedavisi bulunamamıştır.

Aft nasıl geçer sorusunu birçok açıdan ele aldık ve siz okurlarımıza anlatmaya çalıştık. Aft çeşitleri çok farklılık gösterse de buradaki en önemli unsur bir hastalığın habercisi olup olmadığıdır. Bu konu netleşirse en azından doğru müdahaleler ile aftların iyileşme süresi hızlanabilir yada en azından yavaşlatılabilir.

Aft hastalığına ayrıca bitkisel yani doğal yollar ile de müdahale edilebilir. Normalde aft hastalığı süreklilik arz eder vaziyette kişide görülmüyor ise ve tek tek oluşmuş ise su ve karbonat karıştırılarak yapılacak olan gargara ile, karadut suyu veya tuzlu su gargarası yapılarak ta aftlar tedavi edilebilir. Ayrıca hekim tarafından verilecek kremleri ile de aft yaraları tedavi edilebilir.

 Aft yaraları herkeste görülebilir. İlk fark edildiği anda müdahalesi yapıldığı takdirde bir hafta içerisinde iyileşmesi mümkündür. Ağız içi bakımının aftlar iyileştikten sonra bile mutlaka devam etmesinde fayda vardır. Böylelikle yeniden oluşmasını engelleyebilir yada geciktirebilirsiniz. Sağlıkla kalın.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder




İDEAL KİLO HESABI BULMAK İÇİN İLGİLİ KISIMLARI DOLDURUNUZ



Boyunuz   cm




     
Kilonuz   kg İdeal Kilonuz   kg
Yaşınız      
Cinsiyetiniz Fark   kg