Translate

8 Aralık 2021 Çarşamba

Aft Virüsü Nedir ?

 


Aft Virüsü, aftlar, ağız içerisinde yani; dil, diş etleri ve iç yanak üzerinde oluşan ağrılı, gri-soluk beyaz renklerde ve çevresi kızarık olan lezyonlardır. Aftlar, toplumda çoğu kişide görülen ve sık sık tekrar eden ağız içi yaralardır. 

Ağızda tek bir noktada veya birden çok alanda oluşabilir. Genellikle iç yanak bölgeleri ve dudak mukozası gibi yumuşak bölgelerde çıkan oldukça ağrı veren yaralardır. Ağızda oluşan bu aftlar, yemek yerken ve sıcak içecekler içerken çok rahatsız edebilir. Bulaşıcı olmayan ve her yaşta görülen aft virüsleri, erkeklere göre kadınlarda sık görüldüğü bilinmektedir. 


Çeşitli araştırmalara yapılmasına rağmen aft virüsünün nedeni tam olarak belirlenememiştir. Fakat oluşumunu hızlandıran ve iyileşme sürecini geciktiren faktörler bulunmaktadır.


Aft virüsünün oluşmasının sebepleri:
Çoğunlukla sigara içen kişilerde görülmektedir. Çünkü; sigara vücuttaki keratinizasyonu arttırmaktadır. Kan hastalıkları, hormonal bozukluklar, stres, nörojen rahatsızlıklar, yanak-dil ısırma, sert gıdaların tüketimi ve damağa tam olarak adapte olamayan protez dişlerin vurması aft oluşumunda önemli rol oynayan unsurlardır. 

Günlük hayatımızı oldukça zorlaştıran ağrılı aftlar; asitli, tuzlu ve baharatlı yiyecek ve içeceklerin sık tüketilmesinde de oluşabilmesi mümkündür. Ayrıca Behçet hastalığı gibi birtakım sistemik hastalıklarda sık sık aftlar çıkabilir. 

Geçici olan aft yaraları, yetersiz ve yanlış yapılan ağız-diş temizliğinde, tütün çiğneyenlerde ve C vitamini içerikli besinlerin sık tüketilmesi sonucunda görülebilir. Özellikle hanımlarda adet öncesi dönemlerde yaşanan gerginliğe bağlı aft oluşabilir. Bağışıklılık sistemi sorunları ile bağlantılı olan aftlar, bazen de sadece genetik durumlar yüzünden gelişebildiğine inanılmaktadır.

Tedavisi:

Genellikle kısa bir süre içinde kendi kendine iyileşen aft yaralarının sık sık görülmesi durumunda doktora başvurulmalıdır. Gerekli antibiyotik ve ağız içi gargara ilaçları ile tedavisi mümkündür. Bunların dışında evde de kolaylıkla uygulayabilecek yöntemler de bulunmaktadır.

 Örneğin; tuzlu su ile gargara yapabilir veya tuzu direk yaranın üzerine koyabilirsiniz. Her ne kadar can acıtıcı olsa da yaranın mikrobunun alınması ve hızlı iyileşmesi için etkili bir yoldur. Asitli, baharatlı, sert, aşırı sıcak ve tuzlu gıdalar tüketmekten uzak durmalı. Sert diş fırçası yerine yumuşak olanını tercih edebilir ve mümkünse ağız temizliği için misvak kullanılabilir. 

Ağrıyı azaltmak amacıyla uyuşturucu özelliği olan jel ve spreyler kullanılabilir. Pamuğa batırılmış oksijenli su ile yarayı temizleyip üzerine su-karbonat karışımından oluşan krem sürülebilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder




İDEAL KİLO HESABI BULMAK İÇİN İLGİLİ KISIMLARI DOLDURUNUZ



Boyunuz   cm




     
Kilonuz   kg İdeal Kilonuz   kg
Yaşınız      
Cinsiyetiniz Fark   kg