Translate

8 Aralık 2021 Çarşamba

Aft Spreyi Nedir ?

 


Aft spreyi: Aft diye bilinen ağız yaraları ağızda, dil, diş eti, yanak, damak gibi bölgelerde meydana gelen mukozal bir hastalıktır. Kişinin yemek yemesine bir şeyler içmesine konuşmasına engel olmakla birlikte kişi bazen tükürük salgılarını bile kontrol edememektir.

 Bayanlarda daha sık görülen aft hastalığı tek başına ola bildiği gibi çok sayıda da çıkabiliyor. Toplumda sıkça görülen bir rahatsızlıktır. Demir ve vitamin eksikliği ağızdaki yaraları tetikleyebilir. Beslenme alışkanlığı bu hastalıkta önemli rol oynamaktadır. 


Yanlışlıkla yanağı ısırma, çok sıcak yiyecek veya içecekler, ağız içinin tahriş olması, protez dişler,ağız içindeki yaralara neden olabilen fiziksel travma örneklerindendir. Asitli yiyecek ve içecekler, sirkeli soslar, tuzlu ve baharatlı acılı yiyecekler, turşu, kimyasal içeren hazır gıdalar, aft oluşmasını tetikleyebilir. 

Kendinizi gözlemleyerek bünyenizin neler yedikten sonra ağız yaralarına sebep olduğunu saptayabilir ona göre tedbir alabilirsiniz. Hormonsal değişiklikler örneğin ergenlik dönemi veya kadınlarda adet döneminde ağız yarasının çıkmasına fazla rastlanır. Ağız hijyenine ve bakımına önem göstererek aft oluşumunun önüne geçebilirsiniz.

  • Tantum verde sprey.
  • Kloroben/Farhex/Klorhex sprey. Yemeklerden önce (klorhex hariç) günde bir kaç kez aft üzerine sıkılarak kullanılarak enfekte olması önlenebilir lokal olarak ağrıyı keseceğinden yemek yeme kolaylaşacaktır.
  • "2% hydrogen peroxide" solosyununa batırılan pamuk veya gazlı bez ile aft bölgesi temizlenebilir.
  • Yemeklerden önce aft bölgesine"xylocaine" solüsyonu yada ağız için hazırlanan anestezik kremler kullanılabilir.
  • "Gly-oxide","Cankaid","Ambesol" gibi ağız içi kremler kullanılbilir
  • "Betamethasone syrup" ile gargara yapmak aftın büyümesini önler ağrıyı hafifletir.
  • "Chlorhexadine"gargaralar iyileşme periyotunu kısaltır.
  • Doktor tarafından tavsiye edilirse bazı antibiyotiklerin kullanımında faydalıdır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder




İDEAL KİLO HESABI BULMAK İÇİN İLGİLİ KISIMLARI DOLDURUNUZ



Boyunuz   cm




     
Kilonuz   kg İdeal Kilonuz   kg
Yaşınız      
Cinsiyetiniz Fark   kg