Translate

9 Aralık 2021 Perşembe

Ağız İçi Aft Nasıl Geçer ?

 


Ağız İçi Aft Nasıl Geçer, Genellikle yemek yerken bireylerin yediklerinden ve içtiklerinden zevk alamamasına neden olan ve bu durumu büyük oranda kısıtlamasına sebep olan ve bunun yanı sıra ilerleyen zamanlarda giderek artan acısı katlanarak artın ağız aftı yaralarının birçok nedeni bulunmaktadır.

 Her bireyin başından geçen bu ağız aftı yaralarının iyileşme aşaması ise bazen çok kısa bir zaman dilimi içerisinde ortadan kaybolurken bazen de gayet uzun ve sancılı bir süreç olarak devam edebilir. Aft ağız yaralarına verilen genel addır.

Ağız için Aftın oluşma sebebi

Ağız yaraları genellikle doku bozukluklarından ötürü meydana gelmektedir. Ağız temizliğine önem vermemek ağız yaralarının oluşmasına neden olur. Bunun yanı sıra aşırı soğuk ya da aşırı sıcak yiyecekler ve içeceklerin tüketilmesi de ağız yaralarının oluşmasına sebep olmaktadır.

İstemeden de olsa yanağımızı ısırdığımız zaman son derece sancılı geçen bir ağız yaraları oluşmaktadır. Fakat unutulmamalıdır ki ağız yaraları ile uçuk oluşması birbirinden farklıdır. Ağız yaraları genellikle ağzın iç kısmında yer alan ve ortası sarı ya da beyaz renkte olan yaralardır. Bu yaraların oluşması kadınlara nazaran ile erkeklerde daha sık rastlanılmaktadır.

Ağız için aft belirtileri

Ağzın içinde meydana gelen küçük bir çıkıntı, çok acı vere ve sancılı noktacıklar doğrudan ağız yaralarının oluşmasına sebep olur. Yeterince sağlıklı ve temiz bir ağız yapısına sahip olmamak bu hastalığın oluşmasında önemli bir etkendir. Bunun yanı sıra ağız yaralarına dikkat edilmediği ve iyileştirme yoluna gidilmediği sürece ilerleyen zamanlarda kanser riskine yakalanmaya neden olmaktadır.

Ağız için afta ne iyi gelir

Ağız yaralarının meydana gelmesini engellemek yani tamamen ortadan kaldırmak ya da bu tehlikeyi en aza indirebilmek adına tükettiğimiz besinlere çok dikkat etmemiz gerekmektedir. Yediğimiz yiyeceklere özen göstermemiz ağız yaralarının düzelmesine iyi gelebilir. Bunun yanı sıra sürekli olarak antibiyotik alımı da düzenlemek ve uzman bir doktorun tavsiyeleri doğrultusunda hareket etmekte oldukça önemlidir. Aksi halde düzensiz antibiyotik tüketimi sonrası ağızda yaralar oluşabilir.

Ağız için Aft tedavi yöntemleri ve afttan kurtulma yolları

Halk arasında yaygın olarak bilinen ve de kullanılan bir yöntem olan karbonat ile ağzı temizleme yara olan aft bölgesinin iyileşmesi noktasında etkili bir yöntemdir. Karbonat yardımıyla yaranın olduğu bölgede oluşan ağrının azalarak bireyin rahatlamasına ve bir süreliğine de olsa acısını unutmasını sağlayacaktır. 

Bir diğer yöntem ise tuzlu su ile gargara yapılması da etkili bir yöntemdir. Bu yöntem de oldukça yaygın olarak kullanılmaktadır. Bu yöntem ilk başta hafif bir yanma hissi ile kaşıntı meydana getirse de çok kısa bir süre sonra yarının iyileşmesinde önemli bir katkısı olacağını göreceksiniz.

Bu yöntemlerin dışında gargara yapmakta oldukça etkilidir. Evde kolayca uygulayabileceğiniz bu yöntemlerin yanı sıra eczanelerden kolaylıkla temin edebileceğiniz ağız yaraları kremleri de ağız yaralarının iyileştirilmesi adına kullanılabilir.

Ağız içi afta karşı bitkisel yöntemler

Bitkisel Çaylar: Ağızda meydana gelen yaralara bitkisel tedavi yöntemleri olarak bitkisel poşet çayların yaranın bulunduğu kısma uygulanmasını örnek verebiliriz. Bu durum iyileşme zamanını en aza indirebilecek bitkisel ve etkili bir yöntemdir.

Ayva Meyvesi ve Kompostosu: Ağız içi afta iyi gelen bir diğer yöntem ise ayva meyvesinin tüketilmesi ya da komposto haline getirilerek içilmesi durumunda ağız yaralarında iyileştirici bir etki gösterecektir. Ayva meyvesini tüketerek de kısa sürede ağız içinde meydana gelen aftı ortadan kaldırmaya yardımcı olabilirsiniz.

Sirke: Ağız içi yaralardan ilk akla gelen bitkisel yöntemlerden birisi de sirkedir. Gargara yaparak ağız yarasını önleyebilirsiniz.

Kekik: Özellikle ağız için temizlikte etkili bir maddedir. Bol miktarda kekik çiğnemek olumlu etki yaratacaktır. Bunun yanı sıra yaranın tekrar ortaya çıkmasına da engel olacaktır. Kekik aynı zamanda susam yağı ile sirke yardımıyla gargara yapılarak kullanılabilir.

Dut: ağız yaraları için dut şurubunu tüketebilirsiniz. Ağız yaralarına dut şurubunu uygulayabileceğiniz gibi nar ekşisi ile birlikte de yaranın üzerine koyabilirsiniz. Böylece yaranın daha hızlı iyileşebileceğini göreceksiniz.

Bunların dışında sayabileceğiniz birçok yöntemin arasında bal, anason ve kuru üzüm karışımını da deneyebilirsiniz. Bu karışımı yaranın olduğu bölgeye sürerek iyileşebilmeniz mümkündür.

Ağız için aft yaralarını geçirmeye yönelik tüm bu saymış olduğumuz yöntemleri uygulamanıza rağmen hala iyileşme ya da yarada küçülme meydana gelmiyorsa yapmanız gereken şey hiç vakit kaybetmeden uzman bir hekime başvurmak olacaktır. 

Yaklaşık olarak 1 cm geçen ağız içi yaralarının uzun uğraşlar sonucunda iyileşmemesi son derece riskli bir durumdur. Bu tür durumlar doktora gitmeyi unutmamak gerekir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder




İDEAL KİLO HESABI BULMAK İÇİN İLGİLİ KISIMLARI DOLDURUNUZ



Boyunuz   cm




     
Kilonuz   kg İdeal Kilonuz   kg
Yaşınız      
Cinsiyetiniz Fark   kg