Translate

10 Aralık 2021 Cuma

Bebeklerde Aft

 


Bebeklerde aft, çok sık görülmemektedir. Aft ağızda meydana gelen ülser olarak adlandırılmaktadır. Aft, yuvarlak sarı veya beyaz renkte bir ağız içi yarasıdır. Genellikle yanakların veya dudakların iç kısmında meydana gelir.

 Ayrıca dil kısmı, diş etleri ve yumuşak damakta da oluşabilmektedir. Bir bölgede tek olarak görüldüğü gibi küçük gruplar halinde de görülmektedir. Genelde bebekte görülen aft ciddi durumları işaret etmez ancak bebek beslenme sırasında acı hisseder.


Bebeklerde aft oluşma nedenleri

Aftların oluşma nedenleri tam olarak bilinmese de genetik etkenlerin rol oynadığı bilinmektedir. Yapılan araştırmalara göre süt ve süt ürünlerinin yeterince tüketilmemesi, gıda alerjisi, stres, viral enfeksiyonlar ya da kaza sonrası ağız içinde oluşan travma sonucunda oluşabilir. 
Aft ve uçuklar bazen karıştırılmaktadır. Aftlar, ağız içindeki yumuşak dokuda oluşmaktadır ve bulaşıcı değildir. Uçuk ise, dudağın dış çevresinde oluşur ve bulaşıcıdır.

Bebeklerde aft tedavisi

Aftlar hiçbir müdahale de bulunmadan kendiliğinden geçebilir. Bu süreç genellikle bir hafta, on gün olmaktadır. Özellikle yemek yerken oluşan ağrı ve acı 5-6 günde etkisini biraz kaybeder. Oluşan acıyı biraz dindirmek için buz uygulamak iyi gelebilir. Bebek katı gıdalara geçmişse acı ve sıcak besinler, içeriğinde yakıcı madde olan turunçgiller de vermekten kaçınılmalıdır. Aksi halde bebeğin acısı daha da artacaktır.

Normal su ve biraz da oksijenli suyu karıştırıp pamuk yardımıyla bebeğin aft bölgelerine yavaş ve nazik bir şekilde uygulayarak temizleme işlemi yapılabilir. Bu uygulama günde 4-5 defa yapılabilir. Böylece bebeğin duyduğu acı azalacak ve iyileşme süreci hızlanacaktır. 

Bebek çok rahatsız ve acı çekiyorsa tıbbi müdahale için doktora başvurulmalıdır. Ayrıca bebeklerde aft sorunu 15 günden fazla uzun sürerse yine doktora gidilmesinde fayda olacaktır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder




İDEAL KİLO HESABI BULMAK İÇİN İLGİLİ KISIMLARI DOLDURUNUZ



Boyunuz   cm




     
Kilonuz   kg İdeal Kilonuz   kg
Yaşınız      
Cinsiyetiniz Fark   kg