Translate

11 Aralık 2021 Cumartesi

Dil Ve Ağız Yaraları

 


Dil ve ağız yaraları; tat duyusu olan dil ağız boşluğu içerisinde yer alır. Dilin ön kısmı herhangi bir yere bağlı değil iken arka kısmı çene kemiğine yapışmış haldedir. Çizgili kaslardan oluşan dil besinleri çiğnemede, besinleri yutmada ve konuşmada görevlidir. Ağız içinde oluşan yaralar dili de tahriş etmektedir. 

Dil ve ağız yaralarına sebep olan hastalıklar arasında enfeksiyonlar, tahrişler, kötü huylu tümörler, reflü hastalığı, sindirim sistemi hastalıkları ve fiziksel etmenler gösterilebilir. Dil iltihapları dil ve ağızda yanmalara sebep olarak yaralar oluşturur. Dil ve ağız yaralarından korunmak için ağız temizliğine dikkat edilmesi gerekir. 


Asitli baharatlı ve tuzlu yiyecekler de ağız ve diş yalarını tetikler. Yaralar genellikle pamukçuklar şeklinde görülür. Pamukçuklar küçük, etrafı kırmızı ve ortası beyaz yaralardır. İstemsizce aniden yanak etini veya dili ısırmak yaralara neden olur.


Dil ve ağız yaralarından korunma yolları;
  • Yemekleri çok sıcak iken yememek
  • Dişleri düzenli olarak fırçalamak
  • Gazlı içecekleri içmemek
  • Beslenmeye dikkat ederek bağışıklık sistemini güçlü tutmak
  • Sindirim sistemi hastalıklarının en kısa zamanda tedavisinin yapılması
  • Sigara ve alkol gibi zararlı alışkanlıklardan uzak durmak
Dil ve ağız yaralarının tedavisi 

Gargara ilaçları kullanılabilir. Virüs kaynaklı hastalıklarda anti viral ilaçlar, bakteri kaynaklı hastalıklarda ise antibiyotikler kullanılmalıdır. Antifungus ilaçlar da tedavi de kullanılır. Capcaicin kremleri yaralı dilin yumuşamasına yardımcı olur. Ağız ve diş yaraları tedavi sonucunda genellikle beş ya da altı gün içerisinde iyileşir. Evde tedavi yöntemleri olarak dut şurubu, karbonatlı gargara, ada çayı gargarası ve zeytin yağı kullanılabilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder




İDEAL KİLO HESABI BULMAK İÇİN İLGİLİ KISIMLARI DOLDURUNUZ



Boyunuz   cm




     
Kilonuz   kg İdeal Kilonuz   kg
Yaşınız      
Cinsiyetiniz Fark   kg