Translate

11 Aralık 2021 Cumartesi

Dudakta Aft

 


Dudakta aft, aft hastalığı ağız içi iltihaplanmasıdır ve genelliklede yanaklarda dudaklarda dilde ve yumuşak damakta olur. Aftlar her yaştan insanda görülebilecek bir hastalıktır ve bulaşıcı değildir. Aftlar ağız içerisinde iki üç mm büyüklüğünde sarımsı renkte etrafı kırmızımsı küresel bir şekle sahiptir.

 Aftlar kümeler halinde de, tek tek de görülebilir. Burada dikkat edilecek en önemli husus altında başka bir hastalığın olup olmadığıdır. Başka bir hastalığın tetiklediği bir aft değil ise iyileşme süresi ortalama on gündür.


Aftların oluşum sebepleri;
  • Asitli yiyeceklerin çok tüketilmesi,
  • B12 ve B6 vitamin eksikliği,
  • Ağız içi bakımının yapılmaması,
  • Diş fırçalamada kullanılan macun ve fırçanın tahriş etmesi,
  • Stres,
  • Sinir,
  • Başka hastalığın tetiklemesi şeklinde görülebilir.
Dudak aftları hemen dudağın ağız içi kısmında oluşan ve dişlerle teması halinde acı veren bir yapısı vardır. O yüzdende aftlı bölge iyileşene kadar asitli gıdalardan, çok sıcak yemeklerden ve kesici yiyeceklerden uzak durulmalıdır. Aksi takdirde ağız içerisinde aftlar patlayarak dağılım gösterebilir. Eğer aftlar sadece strese ve yorgunluğa dayalı ise geçiş süreleri çok uzun değildir. aftlar ağız bakımının iyi yapılmaması sonucunda oluşabilir.

Dudak aftlarında yada diğer aftlarda iyileşme şekli farklı değildir. Dudak aftlarında kullanılan ilaçlar kremler ve gargaralardır. Bunların dışında birde doğal yollar ile yapılan gargara ve içeceklerde aftların iyileşmesine yardımcı olur. Kendisini sık sık tekrarlayan bir dudak aftınız var ise bunun sebebi büyük olasılıkla başka bir hastalığın tetiklemesidir. 

Özellikle behçet hastalığı gibi deri hastalıklarının etkisiyle aftlar oluşabilir. Sweet sendromu magic sendromu hatta çölyak hastalıkları da aft oluşumuna neden olabilir.
Aftlar nedeni tam olarak belli olmayan hastalıklardır. O yüzdende tam bir tedavisi yoktur. Aft hastalığının enfeksiyonunu kurutmak için kullanılan kremler sadece aft yaralarına uygulanmalıdır. Başka yerlere teması çok can yakıcı olabilir.

Dudaklarda aftlara özelikle sigara ve tütün kullanımı neden olmaktadır. Bunun da sebebi ağız içerisinde çekilen sigara dumanının tutulması veya tütünün dudak ve diş eti arasına sıkıştırılarak bekletilmesidir. Tütünün direk ağız içerisine yerleştirilmesi beraberinde dudak aftlarını getirir. Burada tedavi uygulanırken ve uygulandıktan sonra geçen aftların tekrar çıkmaması için düzenli ağız hijyenin yapılması gerekir. Aksi takdirde bu aftlar sürekli yenileyerek karşınıza çıkar.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder




İDEAL KİLO HESABI BULMAK İÇİN İLGİLİ KISIMLARI DOLDURUNUZ



Boyunuz   cm




     
Kilonuz   kg İdeal Kilonuz   kg
Yaşınız      
Cinsiyetiniz Fark   kg