Translate

11 Aralık 2021 Cumartesi

Geçmeyen Aft

 


Geçmeyen aft, ağız içi yaraları ve aftlar, tam olarak ağzın yanak kısımlarında,dilde, yumuşak damakta ve dudaklarda meydana gelen bir rahatsızlıktır. Birçok aft yaralarında doku kaybı olabilmektedir. Her yaşta görülebilen bu rahatsızlık şiddetli ağrılara ve acılara neden olur. aftların neden oluştuğu ile ilgili kesin bir tanısı yoktur. 

Bu yüzdende tamamen tedavisi söz konusu değildir. Ortalama olarak aftlardaki iyileşme süresi yedi ile on gün arasında değişiklik gösterebilir. birde sürekli gargara ve kremli tedaviler uygulansa da bir türlü geçmeyen aftlar vardır. biz sizlere bugün bu rahatsızlığı anlatacağız. 


Geçmeyen aftlar genellikle başka bir hastalığın tetriklediği aftlardır. aftlar iki şekilde oluşur. biri kısa sürelerde iyileşen aftladır ve basit aftlar olarak bilinir. diğeri ise kompleks aftlardır ve belirli aralıklar ile sürekli kendisini yeniler. Geçmeyen aftlar özellikle ağız içinde ve genital bölgelerde görülür.


Geçmeyen aftların belirtileri;
  • Aşırı derecede şiddetli ağrılar,
  • Aftla ilişik başka sorun görülmemiştir.
Geçmeyen aftlar yani tekrarlayan aftlar çocuklarda ve altta başka hastalıkların tetiklediği hastalarda oluşur. Geçmeyen aftlar sınıfına girebilmesi için hastanın en az bir yıl içerisinde üç defadan fazla aft hastalığına yakalanmış olması gerekir. Geçmeyen aftlarda hastada belirli hastalıkların mutlaka araştırılması gerekir. Basit gibi gözüken aftlar başka hastalıkların tetiklemesi olabilir. 

Bu hastalıkların bazıları, Behçet hastalığı, çölyak hastalığı, sistemik hastalıklar, Ülseratif hastalıklar, Sweet sendromu, akatalazya, siklin nötropeni, myelodisplaziler, reiter hastalığı, agranulositoz hastalığı, pfaba sendromu, beslenme bozukluğu, magic sendromu gibi hastalıkların varlığı hastada mutlaka araştırılmalıdır.

Geçmeyen aftların sebebi bu hastalıklardan birisi ise öncelik hastalığın tedavisine verilmeli ve gereken testler ve tanı konulduktan sonra ortaya çıkan hastalık ile aftlar beraber bir şekilde tedavi edilmelidir. Aksi şekilde direk aft tedavisi bir sonuç vermeyeceğinden altta yatan hastalık yeni aftlar çıkmasına neden olur. Özellikle Behçet hastalığında çıkan aftlar asla tam olarak iyileşmez ve sürekli kendini yeniler. Hastanın aft seyrinin düzene binmesi için alttaki hastalığın tedavi sürecine mutlaka başlanmalıdır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder




İDEAL KİLO HESABI BULMAK İÇİN İLGİLİ KISIMLARI DOLDURUNUZ



Boyunuz   cm




     
Kilonuz   kg İdeal Kilonuz   kg
Yaşınız      
Cinsiyetiniz Fark   kg