20 Lik diş apsesi, Diş apsesi dişin bazı yollarla enfeksiyon kapmasından oluşur . Dişin iltihaplanmasında durumuna göre dişte ağrılar meydana gelebilmektedir bazı durumlarda da gelmemektedir. Diş bakımı ve diş doktorunun kontrollerinin düzenli olarak yapılmadığı zamanlarda meydana gelir.
Bu durum diş eti ve diş arasında oluşabilecek bakterilerin kimyasal
madeleri salgılaması sonucu dişin çürümesine diş çevresini iltihaplanmasına
sebeb olur.Diş apsesinin tedavi ettirlmemesi önemli derecede sağlık
sorunlarına sebeb olmaktadır.
Enfeksiyon dişe nufüz ederek önemli rahatsızlıklara sebeb olamaktadır. Hızlı ilerleyen bir durumda ölüme kadar sebeb olmaktadır. Bu durumlara gelmeden diş dokturuna gidilmesi ve 20 lik diş çevresinde oluşan iltihabın kurutulması ve tedavi edilmesi gerekmektedir.
- Çok şiddetli ağrılar meydana gelir
- Yemek yerken ağrı sızı oluşur
- Soğuğa ve sıcağa karşı aşırı derece hassasiyet başlar
- Baş ağrıları hiç eksik olmaz
- Koku ve tat değişlikleri oluşur
Diş doktorları için oldukça zor bir iş olan 20lik diş apsesi tedavisi hastayı doktoru zor da bırakan bir tedavidir. Özellikle de 20lik yaş dişlerinde diş apsesine oldukça sık raslanmaktadır ve bu durumun 20lik diş apsesinde de çok sık görülme sebep ide dişlerin çok kolay çürüyor olmasıdır.
20lik yaş dişleri çene kemiği üzerinde gömülü çökük vaziyette yer bulurlar .dişin gömülü yerde kalmasından dolayı yemek artıkları o bölgede fazla kaldığı için ve diş fırçasının bu kısmı temizleyemediği için bu durum hemen hızlı bir şekilde çürümesine ve apse yapmasına sebep olamaktadır.
Önlemlerini de şöyle sıralayabiliriz. 20lik diş apsesine en güvenilir önlem ise düzenli bir şekilde diş bakımı periyodik şekilde diş doktoruna gidip göstermekten geçmektedir. Alınanan önlemler sonrası da gerekli diş bakımı da ve kontrolü yapılmasına rağmen dişinizde çürük varsa hiç zaman kaybetmeden en kısa sürede doktora gitmeli ve gereken tedaviyi yaptırmanız gerekmektedir.
20 lik diş apsesi çok şiddetli ağrılar yapmaktadır. Bu diş ilk önce ilk müdahale yapılarak kurtarılmaya çalışır ancak diş doktorunun kararına görede çekmede yapılabilir. Ama günümüz diş doktorları teknolojiden dolayıda ilk olarak dişin tedavisini yapmaya çalışmakta ve daha sonra çekme işlemi yapmaktadır.
20 lik diş apsesi de zor bir diş olduğu için çekilmesi de zordur ama doktorlarımız ilk önce tedavi yapmaktadırlar. 20lik diş apsesinde de doktorlarımız ilk önce röntgen ile durumu anlamakta ve daha sonrasında antibiyotik ile tedavi etmeye çalışmaktadır. Apseli dişin çekilmesinde bir zarar yoktur ama tedavisinde kanal yolu kullanılmas ıda gerekiyorsa kanal yolu tedavisi ile de diş kurtarılmaya çalışılmaktadır.
Kaynak : www.apse.gentr.com
20’lik Diş iltihabı
20’lik diş iltihabı konusundan bahsetmeden önce size 20’lik diş nedir? bunu tanımlayalım. 20’lik dişleriniz molar dişlerinizdir. Bunlar, bazen üçüncü azı dişleri olarak adlandırılan, ağzınızın arkasındaki büyük dişlerdir. 20’lik dişler en son çıkan dişlerdir. Çoğu insan yirmi yaş dişlerini 17 ile 25 yaşları arasında çıkarır. 20’lik Diş Nasıl Çekilir? videomuzu izleyebilirsiniz.
Diğer dişler gibi, yirmilik diş şunları yapabilir:
- Çürüme
- Ağızda Yer Kaplamak
- Dişlerinizi Sıkıştırmak
- Diş Yapınıza Zarar Vermek
20’lik diş iltihabınız varsa, çok acil bir şekilde bir diş hekimine muayene olunuz. Ancak her ağrı diş iltihabı demek değildir. Peki, 20’lik Diş iltihabı Nasıl Oluşur?
20’lik Diş İltihabı Nasıl Oluşur?
Yirmi yaş dişleri, temizlenmesi daha zor olduğu için enfeksiyon kapabilir. Yiyecekler ve bakteriler diş ve diş etleri arasında sıkışabilir. Dişlerinizi fırçalarken ve diş ipi kullanırken yirmi yaş dişlerinizle ağzınızın arkası arasındaki boşluk kolayca gözden kaçabilir.
Gömülü bir yirmilik diş, diş etlerinizde doğru şekilde büyümeyebilir. Kısmen ortaya çıkabilir, açılı olarak büyüyebilir veya tamamen yanlara doğru gelişebilir.
Kısmen gömülü bir 20’lik dişin enfeksiyon riski daha yüksektir. Bunun nedeni, şekli ve açısının çürümeyi daha olası hale getirmesidir. Aşırı bakteri üremesi dış, sert emaye tabakasında delikler açtığında bir diş enfeksiyonu veya boşluğu meydana gelir.
Bakteriler, yirmi yaş dişinin içinde ve çevresinde enfeksiyona neden olabilir. Nadir durumlarda, enfeksiyon ağız çevresine ve diğer bölgelere yayılabilir. Diş iltihabına yol açabilecek bakteri türleri şunlardır:
- Streptococcus
- Actinomyces
- Peptostreptococcus
- Prevotella
- Fusobacterium
- Aggregatibacter
- Eikenella corrodens
20’lik Diş İltihabı Tedavisi
Bir 20’lik dişi enfeksiyonu tedavisi şunları içerebilir:
- Antibiyotik kullanımı
- 20 Yaş Diş Çekimi
- 20’lik diş cerrahi çekim ameliyatı
Diş hekiminiz dişlerinizi muayene edecek ve bölgenin röntgenini çekecektir. Bu, dişiniz için en iyi tedavinin ne olduğunu belirlemeye yardımcı olacaktır.
İlaçlar
20’lik diş iltihabını temizlemek için antibiyotik almanız gerekecek. Etkilenen dişin tedavi edilmesinden veya çıkarılmasından en az bir hafta önce bunu almanız gerekebilir. Antibiyotikler, enfekte olmuş bir dişi iyileştirmeye ve bakterilerin yayılmasını önlemeye yardımcı olur.
Diş hekiminiz veya doktorunuz aşağıdakiler gibi antibiyotikler reçete edebilir: Unutmayın! Diş Hekiminizin resmi olarak reçete etmediği hiç bir ilacı kullanmayınız.
Diş Hekiminiz, 20’lik diş enfeksiyonu öncesi ve sonrası size bazı ilaçlar önerebilir; Unutmayın! Diş Hekiminizin resmi olarak reçete etmediği hiç bir ilacı kullanmayınız.
20’lik Diş İltihabı Tedavisi
20’lik diş iltihabı temizlendikten sonra, dişi tedavi etmek veya çekim için diş hekiminizi tekrar görmeniz gerekir. Tedavi seçenekleri için Diş hekiminize muayene olun.
Diş hekiminiz ayrıca dişin üstünü veya yanlarını da temizleyebilir. Bu, yiyecek ve bakterileri hapsedebilecek pürüzlü veya engebeli kenarları ortadan kaldırır. Ayrıca çapraşıklık varsa dişin biraz daha küçük olmasına da yardımcı olur.
20’lik Diş Çekimi
Yirmilik dişiniz hasar görmüşse, diş hekiminiz onu tamamen veya kısmen çıkarabilir. Ciddi bir yirmilik diş enfeksiyonu için diş ameliyatına ihtiyacınız olabilir. Bunun yanında mevcut diğer gömülü yirmilik dişler içinde çekim işlemleri yapılabilir. Bu, gelecekteki enfeksiyonları önlemeye yardımcı olur.
Diş hekiminiz, büyümesine yardımcı olmak için yirmilik dişin üstünden diş eti dokusunu çıkarabilir. Başka bir 20’lik diş tedavisinde ise yirmi yaş dişinin sadece üst kısmı çıkarılır. Buna koronektomi denir. Bu, diş köklerinin, sinirlerin ve dişin etrafındaki çene kemiğinin korunmasına yardımcı olur.
20’lik Diş Cerrahi Müdehalesi
Bir 20’lik dişi çekmek hasta için karmaşık gözükebilir. Diş hekiminiz bölgeye lokal veya genel anestezi uygulayabilir. İşlem 20 dakika veya daha uzun sürebilir. Diş hekiminizin dişi kesmesi ve parçalara ayırması gerekebilir. Bu, sinirlerin ve çene kemiğinin yaralanmasını önlemeye yardımcı olur.
Yirmilik diş çıkarma ameliyatından sonra olası yan etkiler ve riskler şunlardır:
- Kanama
- Enfeksiyon ve İltihap
- Dudak, çene ve dil uyuşması
- Çene kemiği zayıflığı
Ağızda enfeksiyon, yirmilik diş çekildikten iki hafta veya iki ay sonra ortaya çıkabilir. Diş hekiminize karşılaştığınız herhangi bir semptom hakkında mutlaka bilgi verin.
Kaynak : www.dentnis.com
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder