Translate

8 Nisan 2022 Cuma

Diş Eti Apsesi Nasıl Geçer ?




 Diş Eti Apsesi Nasıl Geçer; Diş sağlığı ve ağızda oluşan çürükler apseye neden olur. Peki diş eti apsesi nasıl geçer. Diş eti apsesi oluşan bölge öncelikle temizlenir. Daha sonra iltahabın içi boşaltılır. Daha sonra apsenin bir daha nüksetmemesi için diş etleri ve diş kökleri temizlenir.

Diş eti apsesi tedavi edilirken bölge uyuşturulur ve hasta hiç bir şey hissetmez. Bu tedaviden sonra diş hekimi hastayı 6 ay takip ederek apseli bölgenin tamamen iyileştiğinden emin olmalıdır. Diş apsesinin tekrar olmaması için evde bir kaç önlem alabilirsiniz. 

Fazla şekerli yiyeceklerden uzak durmalısınız aksi takdirde diş apsesi tekrar nüksedebilir. Günde üç defa dişlerinizi fırçalamalısınız. Çürük dişlerde apseye neden olan en önemli etkenlerden biridir. Bu nedenle çürük dişlerin bir an önce tedavi edilmesi gerekir.

Diş Eti Apsesine Iyi Gelen Bitkiler

Dis eti apsesine yapılan ilaçlı tedavilerin yanı sıra bitkisel tedavilerde iyi gelir bu bitkilerin en başında soğan ve incir gelir. Soğan, bir tane soğanı külde pişirip apseli bölgeye koyarsanız, ağrınız hafifler. Fakat bu kalıcı çözüm değildir. Diş apsesine iyi gelen diğer bitki ise incirdir. Incir, taze bir incirin ortadan ikiye kesilerek apseli bölgeye konmasıda diş eti apsesine iyi gelir. Bunun yanında karanfil yağı nane yağı hindistan cevizi yağıda diş apsesine iyi gelir. Fakat apse tedavisi için kesinlikle bir diş hekimine gitmelisiniz çünkü diş apsesine uygulanan bitkisel tedaviler kalıcı çözüm değildir.

1. Diş Apsesi Nedir?

Apse tıbbi bir terimdir ve anlamı “vücudun bir bölgesinde irin (cerahat) birikmesidir”. Yani vücudun herhangi bir yerinde bakterilerin istilası sonucunda oluşan iltihaplanma, hücrelerin ölmesine sebep olur. Bu ölü hücreler ve bakterilerle mücadele eden bozulmuş akyuvarlar vücuttan çıkamadıkları için belli bir bölgede birikerek şişlik meydana getirirler. Bu şişlik diş etinde veya diş kökünde meydana gelmişse buna diş apsesi adı verilir

2. Diş Apsesi Neden Olur?

Diş apsesi daha ortaya çıkmadan önlenebilir bir durumdur. Ancak vücudunuzu bu rahatsızlıktan korumak için öncelikle ona neyin sebep olduğunu bilmeniz gerekir. Apsenin en yaygın sebebi sık tüketilen şeker ve karbonhidrat ihtiva eden yiyecek ve içeceklerdir. Bu tür gıdaların tüketildikten sonra ağız bakterilerin üremesine elverişli bir hale gelir. Ve bu bakteriler dişlerdeki çürük ve kırıklardan derinlere inerek apselere sebep olur.

Dişlerde apse oluşumuna sebep olan diğer etkenler ise müdahale edilmeyen diş çürükleri, diş minesinin zarar görmüş kısımları, dişlerde yiyecek artıklarının birikmesine izin vermek ve genel olarak diş ve ağız hijyenine yeterli özeni göstermemek sayılabilir. Dişlerinize özen göstermek zor geldiğinde şunu hatırlamaya çalışın: apsenin boşaltılması çok daha zahmetli bir süreçtir.

3. Diş Apsesi Belirtileri Nelerdir?

  • Dişte ve diş etinde kolay kolay geçmeyen ve zonklamayı andıran devamlı ağrılar.
  • Dişlerde sıcak ve soğuk besinlere karşı aşırı hassasiyet durumu.
  • Ağzı açıp kapatmada zorlanma.
  • İlerlemiş durumlarda çeneden boyuna doğru uzanan şişlik.
  • Ateş ve halsizlik.

4. Diş Apsesi Zararlı Mıdır?

Diş apsesi yapısı gereği, ölü hücrelerden ve iltihapla beraber değişime uğramış akyuvar hücrelerinden meydana gelmektedir. Bu zararlı maddenin cildin altında uzun süre kalması daha büyük problemlerin öncüsü olacağı anlamına gelebilir. O nedenle apse genel sağlığı tehdit eden zararlı bir sorun olarak başlamasa da kısa süre içerisinde müdahale edilmezse mikroorganizmaların yayılımı kontrol altına alınmadığı için tehlikeli bir boyuta ulaşabilir. Mevcut olan en büyük riskler ise kemiğe bulaşıp ostomiyelit adı verilen hastalığa dönüşmesi ve diş kökünde tümör oluşumuna zemin hazırlamasıdır.

5. Diş Apsesi Nasıl Geçer (Diş Apsesi Tedavisi)?

Diş apsesinin tedavisinde kullanılan 2 temel metot bulunmaktadır. Birincisi antibiyotiktir. Çoğu vaka da diş apsesi antibiyotik ile tam olarak tedavi edilmez. Bunun yerine apse için antibiyotik temizleme ve rahatlatma görevi görür. Bazı apse vakalarında antibiyotik tam iyileşme ile sonuçlansa da apse drenajı aslında kanal tedavisi ve cerrahi operasyonlarla mümkündür. Tedavinin gidişatını belirleyen ise diş apsesinin yeri ve boyutudur.

Diş apsesi antibiyotikle geçmiyorsa ikinci adım kanal tedavisidir. Kanal tedavisi aracılığıyla dişin orta kısmında bir delik açılarak apsenin oluşumuna zemin hazırlayan kanallar temizlenir. Bu tedavi hastaların büyük çoğunluğunda tam iyileşme sağlar. Ancak bazı durumlarda apse drenajı sağlanamazsa cerrahi müdahaleler gerekli olabilir.

Diş Apsesi ile ilgili daha detaylı bilgiye ulaşmak için hemen uzman doktorlarımız ile görüşüp muayene olabilirsiniz.

6. Diş Apsesi Boşaltılması ?

Apse drejanı dediğimiz bu uygulama, apsenin bulunduğu bölgeye, hastanın durumuna, apsenin büyüklüğüne göre farklı tedavi ve teşhis metodları uygulanmaktadır. Uzmanı çene cerrahı vasıtası  ile yapılması gereken bir uygulama olup kesinlikle ev ortamında yapılmaması gereken bir işlemdir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder




İDEAL KİLO HESABI BULMAK İÇİN İLGİLİ KISIMLARI DOLDURUNUZ



Boyunuz   cm




     
Kilonuz   kg İdeal Kilonuz   kg
Yaşınız      
Cinsiyetiniz Fark   kg