Translate

8 Nisan 2022 Cuma

Diş Kökü Apsesi

 


Diş kökü apsesi, ağız içinde bakterilerin diş köküne kadar ulaşıp, çoğalması sonucu diş kökünde apse meydana gelir. Diş kökünde apse kişide ciddi anlamda şiddetli ağrılara yol açar ve apse yapan diş kökünün bazen çekilmesi gerekebilir. Dişlerde çürüme başladığında eğer zamanında müdahale edilmezse bu çürük diş eti ve kana karışarak ilgili diş kökünde apseye sebep olur. 

Diş apsesi çürüyen dişlerde diş ağrısıyla kendini belli eder. Ancak kanal tedavisi yapılmış dişlerde dolgunun düşmesi sonucu da diş kökünde apse oluşabilir. Bu durumda oluşan apse ağrılı olmayabilir. Ağız tadında değişiklik, dille problemli dişe dokunulduğunda değişik bir tat ortaya çıkmışsa dişte apse oluşmuş olabilir. Bazen diş kökü apsesi yanak ya da dişetinde şişmeyle de kendini belli edebilir. 


Bölgede çoğalan bakterilerin yol açtığı diş apsesi eğer başlangıç aşamasındayken tedavide gecikilirse çok daha ciddi hastalıklara sebep olabilir. Diş kaybının yanı sıra kalp-damar hastalıkları gibi çok daha ciddi hastalıklara da yol açabilir. Bu nedenle diş kökünde gelişen apse ihmal edilmeden tedavi edilmelidir.

Diş kökü apsesi neden ve belirtileri

Diş kökü apsesi birden fazla nedene bağlı olarak ortaya çıkabilir. Ayrıca yaşanan belirtiler dişte oluşan sağlık durumlarına bağlı olarak kişiden kişiye farklılık gösterebilir. Daha önce kanal tedavisi uygulanmış dişlerde oluşan apse kişide herhangi bir ağrıya yol açmayabilir. Fakat yeni çürüyen diş kökünde apse geliştiğinde kişi çok ciddi ağrılar yaşayabilir. Diş kökü apsesi nedenleri şu şekilde sıralanabilir;

Diş temizliğine özen göstermemek: Diş temizliğine yeteri kadar özen göstermemek diş apsesine yol açabilir. Diş temizliği ihmal edildiğinde zararlı bakteriler diş sağlığını olumsuz etkileyerek diş apsesine zemin hazırlar.

Zararlı yiyecek ve içecekler: Şekerli gıda ve içeceklerin çok fazla tüketilmesi yine diş sağlığını olumsuz yönde etkiler. Sağlığı bozulan dişte apse oluşabilir. Aşırı asit ve şeker içeren besinler diş minelerinin savunma duvarlarını yok eder ve diş içine geçerek diş kökünde apseye yol açabilir.

Çürük diş: Başlı başına diş kökü apsesi için bir neden olan çürük diş mutlaka ihmal edilmeden tedavi edilmelidir. Aksi halde çürük kaldığı sürece diş kökü ve diş enfeksiyon yayılımına devam eder.

Yanlış kanal tedavisi: Kanal tedavisi yanlış yapılmışsa bu durum bazen diş kökü apsesine yol açabilir. Beraberinde kanal tedavisinde kullanılan dolgu kalitesizse yine diş kökünde apse oluşabilir. Dolguda açıklık kalması, bölgeye yiyecek ve içecek artıklarının ulaşmasını kolaylaştırır ve yine apse oluşabilir.

Diş kökü apsesi tedavisi

Diş kökü apsesi kendiliğinden geçebilecek bir sorun değildir. Bu nedenle bir diş doktoruna başvurulmalıdır. Apse fark edilen hastaya önce oral yolla kullanılan antibiyotik tedavisi uygulanır. Antibiyotik bölgeyi bakterilerden arındırarak, oluşan iltihabı kurutur. Apse kuruduktan sonra uygulanacak tedavi dişin görmüş olduğu hasara bağlı olarak değişir.

Kanal tedavisi: Eğer erken tedaviye başlanmışsa diş içinde bulunan kanallar diş özünden temizlenir. İşlem bölgesel anestezi yardımıyla yapılır. Temizleme işlemi bittikten sonra bölge özel bir dolgu maddesiyle doldurulur. Bu sayede diş kökünün içe doğru çökmesi önlenir. Son olarak dişin uç kısımları kaplanarak diş koruma altına alınır. Kanal tedavisi bazen tek seansta tamamlanırken bazen iki üç seans sürebilir.

Diş çekimi: Diş kökü apsesi ilerlemişse kanal tedavisi uygulayarak dişi kurtarmak mümkün olamayabilir. Hastaya reçete edilen antibiyotik sonrası bölgede iltihap kurumuşsa diş çekilebilir. Eğer çekilmezse apse çene kemikleri ve tüm vücuda yayılım gösterebilir.











Hiç yorum yok:

Yorum Gönder




İDEAL KİLO HESABI BULMAK İÇİN İLGİLİ KISIMLARI DOLDURUNUZ



Boyunuz   cm




     
Kilonuz   kg İdeal Kilonuz   kg
Yaşınız      
Cinsiyetiniz Fark   kg