Translate

5 Haziran 2022 Pazar

Anüs Kanaması Hakkında Bilinmeyenler


 Anüs kanaması, anüs sindirim sisteminin sonunda yer alan ve dışkılamanın yapıldığı yere verilen addır. Diğer adı makat olan anüs bölgesinde bazı şikayetler (ağrı, kanama, kaşıntı, yanma) görülebilir. Bu şikayetler bazen kendiliğinden iyileşebilir ve tehlike arz etmez. Ancak bazı durumlarda ciddi hastalıkların da habercisi olabilmektedir. 

Bu şikayetler arasında en ciddiye alınması gereken anüs kanamasıdır. böyle bir durumda şikayet önemsenmeli ve genel cerrahi bölümünde makat hastalıkları (proktoloji) uzman doktoruna gidilmelidir. Anüs kanamasına neden olan belli başlı nedenleri şöyle sıralayabiliriz.


  • Makat (anüs) çatlağı: Anüste meydana gelen kanamaların bazıları anüste oluşan çatlaklardan (yırtılmalar) kaynaklanır. Bunun oluşma sebebi kabızlıkla birlikte gelen zorlanmalar, yada çok katı gıdalar tüketilmesine bağlı olarak dışkının çok sert olması gibi sebeplerdir. Bu gibi durumlarda anüs boşaltım esnasında yırtılır ve sonuç olarak bir kaç damla şeklinde kanama söz konusu olabilir. Tedavisi botoks ile anal fissür yada ameliyat olabilir.
  • Hemoroid: Toplumda en çok görülen anüs kanaması nedenlerindendir. Hemoroid (basur) kadınlarda ve erkeklerde sosyal yaşamı çok olumsuz etkileyen ileriki aşamalarında oldukça ağrılı geçebilen bir sağlık sorunudur. İç ve dış olmak üzere ikiye ayrılır. Yine kabızlık ve zorlanmayla oluşabilen bir hastalık olup, dışkılama sırasında taze kan akışı şeklinde görülmektedir. Tedavisi, ilk ortaya çıktığında (yeni başlamış ise) çeşitli krem ve ilaçlarla tedavi edilebilmektedir. Ancak kanama varsa ve oluşmuş bir basur memesi söz konusu ise lazer ile tedavi edilmelidir. Tedavi edilmez ise kanamalar devam eder ve kişide kansızlık sorunu da yaşanabilir.
  • Makat yada barsak kanseri: Anüste ki kanamaların nedeni maalesef barsak yada makat kanseri habercisi de olabilmektedir. Kanamalar sık sık oluyor ve artıyorsa ve bu duruma bir de ciddi ağrılar eşlik ediyorsa mutlaka bir uzmana (makat hastalıkları) gidilmesi gerekmektedir. Çünkü sebebi makat kanseri yada kalın barsak kanseri olabilir. 
  • Ters ilişki yada makata sert cisimler sokulması: Anüste meydana gelen kanamaların nedeni her zaman hastalık olmayabiliyor. Bu durum kişilerin cinsel yaşamları ile de alakalı olabilir. Bunların başında da yine ters ilişki sonrası (zorlanma) kanama oluşması ihtimali gelmektedir. 
  •  Anal dermatit (mayasıl): Bu durum anüsün içinde değilde çevresinde oluşan kanamalardır. Kanamanın sebebi ise anal dermatit (makatta kaşıntı) kaynaklıdır. Yine bir uzman doktora gidilerek uygun tedavi şekli belirlenebilir.
  • Kolitis ülseroza: Çok rastlanmayan sebepler arasındadır, ama ciddi kanamalara da neden olabilmektedir. Barsağın iç yüzeyinde meydana gelen sıyrılma veya tahribat sonucu oluşan kanamalardır.
  • Anüs ve barsak polipleri: Yine seyrek rastlanan anüs kanaması durumlarından dır. Barsak ta oluşan et beni benzeri çıkıntılardan dolayı kanama olabilir.   
Anüsten kan gelmesi, ciddi bir hastalığın belirtisi olabilir. Her ne kadar sıradan gibi görünse de riske atmayıp tahlil yaptırmakta fayda vardır. Sıradan gaita mikroskobisi hemen hemen her sağlık kuruluşunda yapılabilmekle beraber hekim tarafından gerek görünmesi halinde kolonoskopi ya da rektoskopi yapılarak daha ciddi hastalıkların teşhisi sağlanabilir. 

Anal Hematom Tedavisi
Makat bölgesinde aniden ortaya çıkan ağrıların en önemli nedeni Anal Hematom olduğunu söyleyebiliriz. Yada halk arasındaki tabiri ile makatta pıhtı toplanması, makatta şişlik olarak bilinir. Genelde insanlar bu sorunu basur olarak algılayıp bu şekilde hekime başvurmaktadır. Ve işin garip yönü proctoloji (makat hastalıkları) alanında yeterli tecrübeye hakim olmayan hekimlerde maalesef hemoroid teşhisi koyabilmektedir. O nedenle makat hastalıkları teşhis ve tedavisinde mutlaka proctoloji (makat hastalıkları) alanında tecrübeli genel cerrahi uzmanlarını tercih etmelisiniz

Anal Hematom Neden Olur?


Konumuza tekrar dönecek olursak, ilk olarak sorunun neden ve nasıl ortaya çıktığına bakmak istiyorum. Anüs bölgesinde görülen hastalıkların büyük bir bölümü kabızlık ile doğrudan yada dolaylı olarak alakası bulunmaktadır. Aynı şekilde Anal Hematom hastalığının kaynağı da yine dolaylı yoldan kabızlık olmaktadır.

En Önemli Neden Dışkılama Esnasında Ikınma


Türkiye’de sayıları milyonlarla ifade edilen kabız insanlar tuvalette uzun süre geçirmektedir. Bazı insanlar 30-45 dakikaya kadar kalabilmektedir. Bu süreçte yaptıkları genelde dışkılayıp, rahatlayabilmek için ıkınma yöntemine tercih etmektedir. Maalesef ıkınma doğru bir davranış olmayıp, başta Makatta Pıhtı Toplanması dahil olmak üzere Basur problemine neden olmaktadır.

Ikınma (Makat Bölgesindeki İnce Damarların Patlamasına Neden Oluyor)


Evet arkadaşlar genelde hiç kimsenin aklına böyle bir sorunun yaşanacağı gelmemektedir. Maalesef dışkılama esnasında ıkınma makat bölgesine uygulanan ıkınma basıncı o bölgede bulunan ince damarların patlamasına neden olmaktadır.

Normal Doğum: Ikınmanın tek nedeni kabızlık problemi olmayıp, aynı şekilde anne adayları normal doğum yapmaları halinde yine uzun bir süre ıkınması gerekmektedir. Normal doğum esnasında kadınların büyük bir bölümü bu ıkınma ile Hemoroid yada Anal Hematom olabilmektedir.

Cilt Altına Kan Birikir (Pıhtılaşır): Anal bölgede bulunan bu damarlardan biri patladığında haliyle bulunduğu bölgede cilt altına kan birikimi olacaktır. Bu kanama sürekli olmayarak, kanama damar içindeki basınçla dokuya sızan kan arasındaki basınç eşitleninceye kadar devam edip, bu noktadan sonra durmaktadır. Kanamanın durması ile birlikte cilt altında biriken kan kütlesinde pıhtılaşma meydana gelmektedir.

Anal Hematom Belirtileri Nelerdir?

Her hastalıkta olduğu gibi makatta pıhtı toplaması probleminin de kendine özgü bulgu ve belirtileri bulunmaktadır. Şimdi bu sorunu diğer makat hastalıklarından ayıran belirgin özelliklerine bakalım.

Makatta Şişlik: İlk dikkat edilmesi gereken husus anüs bölgesinde şişlik olmalıdır. Şişliğin boyutu mercimek tanesi kadar küçük olabileceği gibi portakal büyüklüğünde olabilmektedir. Şişlik sınırları oldukça düzgün olan ve mor bir renktedir.

Makatta Ağrı: Aniden ortaya çıkan bir sorun olup, öncesinde herhangi bir şikayet görülmez. Yani bir anda anal bölgede ağrı ortaya çıktıysa nedeni büyük oranda anal hematom olmaktadır. Bunun dışında kıl dönmesi ileri seviye olduğunda apseleşme durumu yine ağrı yapabilir.

Kanama Makat çevresinde çürük vişne renginde kanama yine makatta pıhtı toplanması işaretlerinden biri olup, nedeni kan pıhtısının olduğu yerde açılan delikten kan cilt dışına akmaktadır.

Makatta Pıhtı Toplanması Nasıl Geçer?

Evet değerli arkadaşlar sorunun ne olduğu, neden olduğu ve nasıl anlaşılacağına dair bilgiler vermeye çalıştım. Şimdi ise eminim en çok merak ettiğiniz hususlardan biri nasıl geçeceğine, kaç günde geçeceğine dair hususlara değinmek istiyorum. Anal hematom tedavisinde amaç kişinin yaşadığı ağrıyı azaltmaktır. Bunun için iki farklı tedavi yöntemi bulunmaktadır. Birincisi sadece 1 dakika gibi kısa bir ameliyat ile sağlığınıza kavuşabilir, yada oturma banyosu ile daha uzun bir süreçte sağlığınıza kavuşursunuz. Dilerseniz tedavi yöntemleri ve nasıl yapılacağına bir bakalım.

Anal Hematom Ameliyatı (Çok Basit): Ameliyat denince insanlar haklı olarak korku ve endişeye kapılabilir. Fakat makatta pıhtı toplamasında uygulanan yöntem sadece 1 dakika sürmekte ve anında rahatlamanızı sağlamaktadır. Şişlik olan bölgede en fazla 1 cm alanda yapılan kesi ile cilt altında biriken ve pıhtılaşmış olan kan dışarı çıkarılır. Yapılan kesi çok küçük olduğu için dikiş atmaya gerek kalmaz. Sadece 1 dakika içinde yapılan bu işlem ilk önereceğimiz yöntemdir.

Sıcak Su Oturma Banyosu: Makat hastalıklarında sık uygulanan yöntemlerden biride sıcak su oturma banyosu olup, özellikle Basur hastalarının rahatlaması için sık kullandığı yöntemlerden biridir. Aynı işlem makatta pıhtı toplaması içinde geçerli olup, gün içerisinde arzu ettiğiniz kadar uygulayabilirsiniz. Burada amaç ağrıyı hafifletmek olup, ortaya çıkan şişliğin kaybolması biraz zaman alabilmektedir.

>

Sülük Tedavisi: Bildiğimiz kan emici bir hayvan sülük denince insanların aklına genelde varis tedavileri gelmektedir. Daha öncede söylediğim gibi damar genişlemesi hastalığında herhangi bir etkisi olmayıp, fakat makatta pıhtı toplaması için uygulanabilecek çözüm yollarından biri olduğu söylenebilir.

Kabız Kalmamaya / Ikınmamaya Özen Gösterin


Evet arkadaşlar Anal Hematom hastalığı nedenleri, belirtisi ve tedavisine dair detaylar aktarmaya çalıştık, son olarak ise bu hastalıkla henüz tanışmamış olan insanların korunmak için yapacakları en iyi uygulama kabız kalmamaya çalışmaları olup, bu konuda başarılı olunmaması halinde ise tuvalette 2-3 dakikadan fazla kalmamaları gerekir. Çünkü tuvalette geçirilen sürenin büyük bir bölümü ıkınarak geçmekte buda başta makatta kan toplanması dahil basur gibi hastalıklara neden olmaktadır.

Kaynak :   Op. Dr. Seher Şirin


Makattan kan gelmesi halinde hangi doktora gidilir?
Rektal kanama (makattan kan gelmesi) ihmal edilmemesi gereken bir durumdur. Kanama fark edildiğinde hemen genel cerrah ya da gastroenteroloji uzmanına başvurmak gerekir.

Makatta çıkan et parçasınin sebepleri nelerdir ?

Makat siğilleri genellikle makat çevresi ve cinsel organ etrafında yerleşen et-beni şeklinde hissedilen yüzeyel çıkıntılardır. Makat siğili hastalığının nedeni Human Papilloma Virüs adı verilen bulaşıcı virüstür.

Hemoroid kanaması tehlikeli midir?
Tedavi edilmezse hastalık ilerler, şikayetler artar. Kanama bu hastalarda önemli bir şikayettir. Tedavi edilmezse can sıkıcı kanamalar sürer gider; çok miktarda kan kaybı olduğunda, kansızlık gelişebilir. Tedavi edilmemiş hemoroidlerde, boğulma (akut tromboze hemoroid) dediğimiz şiddetli ağrılı şişlik gelişebilir.

Makattan kan gelmesi kanser midir?

Makatta kanama veya dışkıda kan görülmesi rektum kanseri belirtileri arasında en sık yaşananların başında gelmektedir. Neredeyse 10 hastanın 8'inde kanama belirtisi yaşanmaktadır. Kabızlık, ishal, aşırı miktarda gaz gibi bağırsak hareketlerindeki değişiklikte rektum kanseri ilk belirtisi olabilmektedir.

Rektal kanama ne kadar sürer?
Barsaklardaki enfeksiyonlar, bu durumda hastada 1-3 gün kadar süren kanlı ishal olur ve geçer. Üst sindirim sisteminden kanama.

Makatta et parçası kendiliğinden geçer mi?

Dışkı sert ve katılaşmış durumdaysa anal kanalda yırtılmalar oluşabilir. Kabızlık uzun süreli olmayıp ara ara olduğunda makat çatlağı kendiliğinden düzelebilmektedir. Fakat kabızlık uzun süre devam ettiğinde anal kanalda oluşan çatlağın kendiliğinden geçme durumu söz konusu değildir

Makatta nohut büyüklüğünde sert şişlik nasıl geçer?
Sıcak Su Oturma Banyosu: Makat hastalıklarında sık uygulanan yöntemlerden biride sıcak su oturma banyosu olup, özellikle Basur hastalarının rahatlaması için sık kullandığı yöntemlerden biridir. Aynı işlem makatta pıhtı toplaması içinde geçerli olup, gün içerisinde arzu ettiğiniz kadar uygulayabilirsiniz

Makatta çıkan et parçası hangi doktora gidilir?

Makat bölgesinde görülen hastalıklar ya da şikayetler (ağrı, akıntı, kanama, şişlik, apse vb) tüm sorunlar için ilk müracaat edeceğiniz bölüm genel cerrahi olmalıdır. İnsanlar genelde iç hastalıkları (Dahiliye) bölümüne müracaat etmektedir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder




İDEAL KİLO HESABI BULMAK İÇİN İLGİLİ KISIMLARI DOLDURUNUZ



Boyunuz   cm




     
Kilonuz   kg İdeal Kilonuz   kg
Yaşınız      
Cinsiyetiniz Fark   kg