Translate

14 Temmuz 2022 Perşembe

Anüs Kanseri Hakkında Bilinmeyenler


 

Anüs kanseri: Anüs bağırsakların dışarıya açıldığı büyük apdestin yapıldığı organdır. Halk arasında makat olarak bilinir. Esasında anüs çok karmaşık sinir ve kas yapılarından meydana gelen çok fonksiyonel bir organdır. Anüsten içeri girildiği zaman ortalamak 4 cm’lik bir bölüme anal kanal denilmektedir. Anal kanalın ilk 2 cm’lik bölümünü içeriye doğru incelerek devam eden deri sarar.

 Bu bölgeye makat yani anüs denir. Son 2 cm’lik bölümde ise bağırsak duvarı bulunmaktadır. Bu bölgeye de anal kanal ismi verilir. Anal kanalı ortadan ikiye ayıran girintili çıkıntılı sınıra dadişli çizgi (dentat çizgi) ismiverilmektedir. Bu iki bölge farklı hücrelerden meydana geldiği için gelişen kanserler farklı tipte olurlar ve tedavileri de farklılık içerir. Dolayısı ile anal bölge tümörleri anüs çevresi ve anal kanal tümörleri olarak iki gruba ayrılır.


Risk Faktörleri: Anüs kanserine sebep olan başlıca faktörler; Rahim ağzı kanserine de neden olan ve anüs ve çevresinde siğiller yapan HPV adlı virüs enfeksiyonu, anüs yoluyla cinsel ilişki (hem kadın, hem de erkeklerde),sigara, çok eşlilik, AIDS hastalığı ve benzeri nedenlerle bağışıklık sisteminin zayıflamasıı, ülseratif kolit ve Crohn hastalığıdır.

Belirtiler: Anüs çevresinde hızla büyüyen üzeri düzensiz yapıda tümör varlığı, siğilin veya çok sayıdaki siğillerden birinin süratle büyümeye başlaması, büyük abdestin kalem şeklinde incelmesi veya dışkılama sırasında kanama gelmesidir. Tanı: Parmakla kontrolde ele kitle gelmesi, anaskop adı verilen boru ile makat muayenesi esnasında kitleden alınan parçanın mikroskop altında incelenmesi ile belirlenir.
Anüs Kanseri:Tedavi: İlk tedaviye başlama Nigro protokolü adı verilen ilaç (kemoterapi) ve ışın (radyoterapi) uygulaması ile yapılır. Tümörlerin % 80’den fazlası bu yolla tedaviye cevap verir. Tedaviye cevap vermeyen yada tekrar eden hastalıkta radikal cerrahi yani makatla birlikte barsağın alt kısmının çıkarılarak geri kalan bağırsağın karna bağlanması gerekir. Kasık bölgesi lenf bezlerinin hastalığa yakalanması hastalığın ileri seviyede olduğunu gösterir.

Makat kanseri öldürür mü?

2016 yılında ABD'de yaklaşık 8000 kişiye anal kanser tanısı konuldu ve 1080 anal kanser hastası hastalıktan dolayı hayatını kaybetti. Anal kanser hastaların yaklaşık üçte ikisi kadındır. Anal kanser en sık 55-64 yaş arası insanlarda görülmektedir. Kolorektal kanserlerden çok daha az görülmektedir.
Makat kanseri nasıl belli olur?

Makatta kanama veya dışkıda kan görülmesi rektum kanseri belirtileri arasında en sık yaşananların başında gelmektedir. Neredeyse 10 hastanın 8'inde kanama belirtisi yaşanmaktadır. Kabızlık, ishal, aşırı miktarda gaz gibi bağırsak hareketlerindeki değişiklikte rektum kanseri ilk belirtisi olabilmektedir

Makatta kanser olur mu?

Makat kanseri, sindirim sisteminin sonundaki bölgede yani anüste olur. Anal kanser olarak da adlandırılır. Makat kanseri, kolorektal yani kalın bağırsak kanserinden farklıdır ve çok daha nadir görülür.
Makat kanseri ne demek?

Makat kanseri pek yaygın olmayan bir kanser türüdür ve anal kanalda oluşur. Kanal; rektumun sonunda bulunan kısa bir tüptür, dışkı bu yolla vücuttan atılır. Anal kanser, rektal kanama ve makatta ağrı gibi belirti ve bulgulara sebep olabilir.

Makat kanseri tedavi edilmezse ne olur?

Rektum kanseri erken evrelerde tespit edilirse tedavi edilebilir; tedavi edilmezse lenfatik sistem yoluyla ikincil kanserler geliştirebilir ve ölümcül olabilir.

Makat kanseri nasıl tedavi edilir?

Anal Kanser (Makat KanseriNasıl Tedavi Edilir?
  1. Radyoterapi: Işın tedavisi ile kanser hücreleri öldürülür.
  2. Kemoterapi: İlaç tedavisi ile kanser hücreleri öldürülür.
  3. Cerrahi: Ameliyat ile kanser olan bölge çıkarılır.

Her makat kanaması kanser midir?

Uzmanlar, makattaki kanamanın hemoroidal hastalığın belirtisi olabileceği gibi; başta bağırsak kanseri olmak üzere hayatı tehdit edici ya da anal yırtık gibi diğer hastalıkların da belirtisi olabileceğine dikkati çekiyor.

Rektum kanseri kan tahlilinde çıkar mı?

Kolon kanseri riski olan ancak kolonoskopiden çekindiği için doktora gidemeyenlerin imdadına kan testi yetişiyor. Koldan alınan 10 cc kanla kolon kanserinin genetik şifreleri çözülüyor. Koldan alınan kanla, kolon kanserinde erken teşhis imkanı yakalanıyor.

Kolon kanseri nasıl anlaşılır?

Geçmeyen ishal ya da kabızlık, dışkıda incelme, dışkıdan ve anüsten kan gelmesi, dışkıda yumurta akına benzer bir salgı olması kolon kanserinin belirtileri arasında bulunur. Kanser daha da ilerlediğinde karın bölgesinde, şişlik ve ağrı gibi şikâyetler gözlenir 

Makatta dolgunluk hissi neden olur?

hemoroid boyut olarak büyümeye başlamıştır. makatın içerisinde bir dolulukdolgunluk hissi olur. dışkılama esnasında ıkınmaya bağlı olarak makat dışına çıkıp sonrasında ise tekrar makat içine girdiği gözlenir. Hemoroid memeleri kanama, kaşıntı ve bazen makatta ağrı şeklinde belirti gösterir.
Kalın bağırsak kanseri nasıl belli olur?

Kolon (Bağırsakkanserinin belirtileri nelerdir?
  • Dışkılama yapılsa dahil bağırsağın tam boşalmamış hissedilmesi.
  • Dışkılama düzeninin bozulması (ishal, kabız)
  • Kanama veya dışkıda kan görülmesi.
  • Dışkılama yaparken ağrı hissedilmesi.
  • Dışkıda şeffaf bir salgı görülmesi.
  • Karın ağrısı ve şişlik.

Makat kanseri kaç yaşında belli olmaya başlar?

Kalın bağırsağın makata yakın olan ilk 12 cm olan bölümüne rektum adı verilir ve bu bölümden kaynaklanan kötü huylu tümörlere rektum kanseri denir. Genelde 35 yaştan itibaren sıklığı artmaya başlar; en sık 50 yaştan sonra rastlanır

Basur kansere neden olur mu?

Hemoroid (basur), genellikle kanser ile çok sık karıştırılır. Fakat hemoroid (basur) hastalığı kansere dönüşmez. Hastalar, makatta ağrılarını veya kanamalarını hemoroid kanaması olarak düşünüp gerekli kontrollerini yaptırmadıkları takdirde kanser erkenden teşhis edilmemiş olur.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder




İDEAL KİLO HESABI BULMAK İÇİN İLGİLİ KISIMLARI DOLDURUNUZ



Boyunuz   cm




     
Kilonuz   kg İdeal Kilonuz   kg
Yaşınız      
Cinsiyetiniz Fark   kg