Astım Atağı, Hırlayarak nefes alma gibi kimi astım atağı belirtileri, kolaylıkla tanınabilen belirtilerden olmaktadır. Fakat endişe yada panik hissi o kadar da iyi bilinmemektedir. Kimi astım hastaları, astım atağı öncesinde nefes darlığı problemi yaşar ve öksürük başlamadan önce çeneleri kaşınmaktadır.
Bazı belirtiler sadece gece saatlerinde görülür ve bu ataklar gece astımı olarak da adlandırılır. Astım atağı belirtilerini erkenden fark etmenizde, astım ataklarının giderilmesinde kullanılan ilaçların alınmasıyla hemen tedaviye başlanmasına yardımcı olur.
Astım atağı solunum yolunun mikrobik olmayan iltihaplanma sebebiyle solunum daralmasına verilen addır.
Astım ataklarında solunumda yaşanan daralmalar, solunum yolları daralmasında oluşan kasların kasılmasına, mukozanın şişkinliğine ve buradaki salgının artmasına bağlı olmaktadır. Astım rahatsızlığı en fazla rastlanan solunum yolu rahatsızlıklarından birisidir. Solunum yollarının ilaç yardımıyla yada ilaçsız olarak düzelebilen daralmasıyla seyreden kronik bir hastalıktır.
Erişkinlerde astım atağı sürekliliği Türkiye’de %5-10 arasında olur.Kalıtsal yani genetik ve çevresel nedenler astım hastalığının ortaya çıkmasında beraber rol oynar. Astım atağı belirtisi alerjik bir nedene bağlı olabileceği gibi, alerjisi olmayan kişilerde de yine genetik ve çevresel faktörlerin etkisiyle ortaya çıkmaktadır. Alerjik rinit rahatsızlığı alerjik astıma eşlik eden hastalıkların başında gelmektedir. Alerjik astım atakları olan kişilerin yaklaşık %80’inde allerjik rinit belirtisi vardır ve iki hastalığın beraber tedavi edilmesi gerekmektedir.
Astım atağı belirtileri çeşitli hallerde ortaya çıkabilir. Hava solunduğu zaman solunan havanın akciğere ulaşmasını bronş adı verilen yapılar sağlamaktadır. Çeşitli uyaranlar sonucunda bu bronşlar aşırı derecede kasılacak ve daralacaktır. Hava yollarının daralmasına bağlı olarak nefes almak güçleşse de nefes vermekte daha çok zorluk yaşanır. Bu şekilde nöbetler halinde meydana gelen, geri dönüşümlü bronş kasılmalarına astım atağı adı verilir.
Astım atağı belirtileri solunum yollarındaki kasların kasılması sonucunda, astım belirtilerinin ani olarak kötüleşmesidir. Astım atağı esnasında, solunum yollarındaki zar şişerek kızarıklık oluşturur ve daha fazla balgam salgılanır. Bu faktörlerde, bronşlarda spazm oluşumuna, boğazda yanma, balgam çıkarma, nefes almakta zorluğa, öksürüğe, nefes darlığına ve günlük aktiviteleri yapmakta zorlanma gibi astım atağı belirtilerine yol açmaktadır.
Alerjik astım atağı nasıl olur?
Alerjik astım hastalığında en temel belirti, hava yolunun daralması ve tıkanması sebebiyle oluşan ataklardır. Bu ataklar esnasında kişiler nefes darlığı, göğüs sıkışması, hırıltılı solunum ve öksürük belirgindir
- Nefes alıp verirken şiddetli hırıltının belirmesi,
- Sürekli olarak devam eden öksürük,
- Çok hızlı nefes almak,
- Göğüste ağrı, basınç belirtisi,
- Boyun ve göğüs kaslarının gergin olması,
- Konuşma zorluğu yaşanması,
- Soluk, terli yüz belirtisi,
- Morarmış dudaklar, moraran tırnaklar,
- İlaç kullanılmasına rağmen astım atağı belirtilerin kötüye gitmesi astım atağında meydana gelen belirtilerdendir.
Günlerce ve aylarca astım atağı geçirmeden yaşanabilir. Fakat hiç beklenmeyen bir anda nefes darlığı belirtisi, öksürük ve hırıltılı belirtisi nefesle beraber belirebilir. Bazen polene bağlı olarak gerçekleşen alerji yada hava değişikliğinin yaşanması astım atağını tetiklemektedir.
Bazen bu tetikleyiciler nezle yada soğuk algınlığı, viral bir enfeksiyon da olabilir. Bu durumun en iyi bilinen nedeni sinüzitli astım olmaktadır. Bazen egzersiz yapılması yada ani stres de astım atağı belirtilerine neden olabilir. Kimi zaman spor yapmak astım atağının belirtilerine neden olur, buna spor astımı adı verilir.
Astım atağı belirtilerini kontrol etmenin en iyi yolu, günlük tedavi planını aksatmayarak uygulamaktır. Bu plan dahilinde, solunumda ki değişiklikleri nefes ölçer aletiyle ölçerek ve astım belirtileri ortaya çıkmadan önce astım ilacını kullanarak, astım ataklarını kontrol altında tutabilirsiniz.
Bu sayede acil servise gitmenize gerek kalmayacağı gibi, aktif yaşantınıza da düzgün bir şekilde devam edebilirsiniz. Eğer astım atağı geçiriyorsanız ve belirtiler kötüyse, hemen doktorunuza başvurmalısınız.
Astım krizine neden olan faktörler?
- Mantarlar,
- Ev tozu akarları,
- Hayvan tüyü epitelleri, ,
- Ağaç ve ot polenleri gibi alerjenler,
- Sigara dumanı, kimyasal kokular,
- Soğuk hava,
- Üst solunum yolu infeskiyonları,
- Egzersiz gibi tetikleyiciler günlük hayatta en çok karşılaştığımız etkenlerdir.
Astım alevlenmesi ne demek?
Astım hastasında, akciğer fonsiyonunda progresif olarak azalma ve nefes darlığı, öksürük, wheezing ve göğüste sertlik gibi semptomların progresif artışı ile karakterize epizodlar Astım alevlenmesi olarak bilinir.
Astım atakları gece neden artar?
Astımın neden gece saatlerinde daha kötü seyrettiği anlaşıldı. Japon bilim insanları, astımın bir uyku hormonu olan melatonin yüzünden etkilerini artırdığını ortaya çıkardı. Astım, solunum yollarını tıkaması sonucu nefes almayı zorlaştıran kronik bir hastalık.
Evde astım testi nasıl yapılır?
Hasta derin bir nefes aldıktan sonra küçük bir ağızlıklı boru yardımıyla tüm nefesini sonuna dek cihaza üfler. Nefes bittikten sonra çok derin bir nefes alıp bırakır. Daha sonra gerekirse nefes açıcı ilaçlar verilerek tekrarlanır. Değişik solunum manevraları ile akciğerlere giren-çıkan hava ve akımlar ölçülmüş olur.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder