Translate

4 Kasım 2022 Cuma

Brakial Arter Nedir ?

 


Brakial Arter, Kullanılan yöntem için brakial arter kan örneği alınan bir kan gazı analizöründe incelemesine denir. Bu şekilde kan basıncı genelde sol brakial arterden ölçümü yapılır. Hastanın durumuna göre sağ brakial arterden de alınır. Özellikle kalp hastalarında her iki koldan yapılan ölçümü ile arasındaki farkı önemlidir.

 Bu amaçla ayak bileğindeki arterlerden de kan basıncı ölçülebilir. Kan örneğinin hangi arterden yapılacağı konusunda, hastanın kliniği gibi pek çok durumla alakalıdır. Yani radial, brakial ve femoral arterler en çok kullanılan arterler grubudur. Bu üç arterde bulunan ven yakınlığı nedeni ile örnek alınırken dikkatli alınmalıdır. 

Bilhassa femoral yaklaşım olarak uygulandığı zaman daha yoğun olmak kaydıyla yanlışlıkla vena kanı örneği de alınmış olabilir. Bu örnek alımı için ilk önce radial arter kabul edilir. Arter süperfisyaldir, cilde olan mesafesi 0.5-1 cm'dir. Kolaylıkla palpe edilebilir. Üzerine basınç uygulandığı zaman fonksiyon sonrasında oluşan kanama rahat bir şekilde engellenebilir. Ancak kontrendike bir durum oluşmamışsa fonksiyon radial arterden yapılabilir. Bunlar arterin yetersiz kaldığı durumlarda olası bir radial arter tıkanıklığı ciddi rahatsızlık verebilir.

Brakial ve femoral arterlerden; Kan alınabilir. Fakat hava embolisi gibi benzeri işlemlerde, komplikasyonlar daha ciddi durumlar söz konusu olabilir. Bu nedenle kan kaybını önlemek için yapılan arteriyel kan yerine kapiller olan kan da alınabilir. Vazodilatasyonu ile yeterli kan akımını sağlamak için kan alınacak bölge, on dakika süreyle 45 derecelik bir sıcaklığa gelmesi gerekir. 

İlk damlası bittikten sonra kendiliğinden akan kan, liyofilize heparin içeren kapiller olan tüplere alınır. Buda arteriyel kan gazı için hasta takibinde tanısı yapılan değerli bir testtir. Arteriyel kan gazı için en çok kullanılan atardamarlardır. Sırasıyla radial, brakial ve femoral arterlerdir.

Radial Arter Atardamarı; Özellikle en çok tercih edilen arter gaz alım yeridir. Arterin en kolay şekilde elle hissedilmesidir. Arter derinin çok altında değildir. Cilt mesafesi 0.6 mm-1.1 cm'dir. Bu sebeple artere rahatlıkla girilebilir. Oysa gereksiz yere hastadan kan almak için tekrarlanan iğne uygulanmaz. Diğer bir sebebi ise, kan alımı sonrası meydana gelen kanama, bastırma ile durdurulabilir.

Brakial Arter Kol Atardamarı; Bu da en çok tercih edilen bir bölgedir. Radikal arterden kan alım işlemi sırasında engel durumlarda alınır. Yani radial arterden kan alınmaması durumunda ikinci tercih olarak kullanılır. İkinci tercih olmasının nedeni ise, radikal artere göre daha derinde olmasıdır. Cilde olan mesafesi 0,7 mm-1.5 cm'dir. Palpasyonu durumunda radial artere göre daha zordur.

Femorel Arter Kasık Atardamarı; Üçüncü sırada da kasık atardamarı vardır. Buda arter kan gazı alma yeridir. Radial ve brakial arterden kan alınamaz ise, femoral arterden kan alınır. Tercih edilmesinin sebebi ise, 2-4 cm kadar derinde olmasıdır. Femoral arter, sinir ve ven ile yanyana durur. Yanlışlıkla sinirleri tahribata uğratabilir. Aynı zamanda yürüme bozukluğuna neden olur.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder




İDEAL KİLO HESABI BULMAK İÇİN İLGİLİ KISIMLARI DOLDURUNUZ



Boyunuz   cm




     
Kilonuz   kg İdeal Kilonuz   kg
Yaşınız      
Cinsiyetiniz Fark   kg