Femoral Arter, Çoğu zaman ayaklara ve bacaklara giden atar damarların daralması yada tıkanması anlamını taşır. İlerleme süresi olarak kollateralın damar varlığı ve yayılımı ile birlikte bulunan hastalıktır. Yani bacak kısmında bulunan arterin veya venin çeşitli sebeplere bağlı olarak tıkanıklıklar dahilinde tanımlanır.
Bu tıkanıklar genelde elli yaş üzerinde olan kişilerde ateroskleroz denilen plaklara bağlı oluşur. Arterlere bağlı oluşan bu tıkanıklık ile venlere bağlı oluşan tıkanıklarında en fazla tutulan; İliyak, femoral ve popliteal arterlerdir. Arter tıkanıklığında tanı doppler USG denilen yöntemle yapılır.
Tıkanıklık yeri ise anjiografi ile saptanır. Arter tıkanıklıklarında tedavi
ise cerrahi uygulamadır. Bunun için embolektomi yapılır. Operasyonu
dahilinde ilk 6-7 saat içinde uygulanır. Şayet cerrahi yöntem yapılmaz ise
bu durumda da hastaya trombolitik tedavi uygulanır. Bu amaçla trombüs
oluşurken bu şekilde eritilmeye çalışılır.
Femoral Arter Nedenleri
Bacak damar hastalığına bağlı olarak gelişen faktörler arasında sigara, hipertansiyon, şeker hastalığı, kanda kolesterol seviyesinin yüksek olması, yaşlılığa bağlı olarak hareketsiz yaşam gibi nedenleridir. Yanı sıra bacak damar hastalığı genellikle erkek bireylerde daha fazla görülmektedir.
Çünkü damar hastalığına yaş ilerledikçe daha sık görülür. Bunu nedeni ise damar hastalığının sonucu olarak ayaklara ve bacaklara giden kan akımı tıkanıklıklar ve darlıklar sebebiyle azalır. En fazla neden olan ateroskleroz olarak uyluk kemiğinde bulunan femoral atar damar etkilenir. Bilhassa ateron plağı nedeni ile damar içerisinde daralma başlar. Bu olay bir süre sonra tıkanma şeklinde ortaya çıkar.
Genelde bu tıkanıklık bir veya birkaç damarda olmakla beraber, hastalık vücudun tüm damarlarını farklı oranlarda tutar. Zamanla artan daralma şekli damarın tamamını tıkanması ile sonuçlanır. Tıkanıklığın aşağı seviyelerinde kan akımı ve basıncı azalır. Bu durumda dokular beslenemediği için hastaların bazılarında yoğun olarak görülebilir.
Femoral Arter Tedavisi
Tedavisinde ise antikoagülasyon, antibiyoterapi ve ağrı kesiciler kullanılır. Antikoagülasyon yapan ilaçlar ile hastada kontrendike vena filtresi de yapılabilir. Bacak damarındaki tıkanıklık diz altındaki küçük damar yapılara bu tedavi uygulanır.
Postfilebitik Sendromu; Derin ven trombozunda en sık görülen geç komplikasyondur. Çoğunlukla şişlik ve ülserasyon belirtileri gösterir. Bacakta şişlik oranı gün içerisinde ilerleyen saatlerde artar. Tedavi olarak istirahat ve ayağın yükseğe kaldırılması ile hafifler.
Flegmasyo Alba Dolensi; İliyak ve femoral venlerin akut tıkanmasına bağlı olarak gelişir. Genellikle teombolitik tedavisi uygulanır.
Pulmoner Embolisi; Pulmoner arterin trombusu ile tıkanması sonucu gelişen mekanik bir obstrüksiyonudur. Pulmoner vazospazm, pulmoner hipertansiyon, kan oksijenizasyonu ile alakalı azalma ve bronkospazm gelişimidir. Tedavi ise heparin ve fibrinolitiklerdir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder