Gebelikte tetanoz aşısı, yapılması gerekli olan aşılardandır. kızamıkçık, kabakulak, kızamık ve suçiçeği gibi aşıların içerisinde bulunan canlı mikroorganizmalardan dolayı uygulanmasında sakınca görülürken, tetanoz aşısının uygulanmasında her hangi bir sakınca gözlenmemektedir. Nedeni ise tetanoz aşısının içerisinde canlı mikroorganizmaların yer almamasıdır.
Tetanoz aşısı tam anlamıyla inaktif tetanoz ve difteri arseniklerinin pürifiye edilerek yapılmış bir toksid aşıdır. Daha önceler de hiç tetanoz aşısı uygulanmamış yahut aşının uygulanmasının üzerinden 10 yıl kadar bir zaman geçmiş ise her gebe kadına tetanoz aşısı yaptırmaları istenebilir.
Tetanoz aşısı uygulanmış anne adayında meydana gelen antikorlar bebeğe de geçme olanağı sağlayacak ve minik bebek dünyaya geldiği o dönemde, oluşabilecek her hangi bir tetanoz hastalığına karşı savunma gösterecektir. Gebelik döneminde tetanoz aşısının yapılma amacı, bebeği yenidoğan tetanozuna karşı güvenli bir şekilde korumaktır.
Bebeğin doğum esnasında kordonunun yeteri derece de steril olmayan her hangi bir alet(bıçak vb) ile kesilmesi sonucunda bebekte tetanoz olasılığı boy gösterebilir. Özellikle bebeklerde görülme ihtimali çok fazla olan yenidoğan tetanozu, fazla oranda ölümcül vakalara hatta yaşam kaybına neden olabilmektedir. Bu durum önüne geçebilmek adına bu aşı çok fazla önem arz etmektedir. Doğum sürecinde eğer bebek tetanoza karşı korunmuş ise artık ilerleyen dönemlerde bebeğe üçlü aşı dediğimiz (difteri, boğmaca ve tetanoz) karışımı aşılar uygulanacaktır. Bağışıklılığın sağlamlaşması ve olabilecek problemlere karşı önlem alabilmek adına…
Tetanoz aşısı gebelikte kaç kez ve ne zaman yapılır?
Tetanoz aşısının gebelikte, yapılması için her hangi bir dönemin beklenmesine gerek yoktur. Fakat genelde doktorların önerisi 3. Ayın sonu şeklinde olmaktadır. Ancak anne adayı bu dönemini geçirmiş ise aşının uygulanması için her hangi bir dönemi beklemesine lüzum yok. Gebeliğinin her hangi bir haftasında anne adayı bebeğini ve kendini korumak amaçlı bu aşıyı yaptırabilir.
Pek çok hekimin, tetanoz aşısı hakkında almış olduğu ortak karar genelde ikinci trimester ve üçüncü trimester şeklindedir. Şayet anne adayının kaçırmış olduğu zamanı geri çevirmek gibi bir durumu olmayacağı için gebeliğin her hangi bir döneminde doktoruna durumu bildirmeli ve aşı talebinde bulunmalıdır. Gebelik döneminde kontrol amaçlı gidilen bir doktor imkânı var ise zaten anne adayına aşılar veya uygulanması gereken testler hakkında geniş çaplı bir liste sunumunda bulunacaktır.
Gebelikten önce tetanoz aşılarınızı tam anlamıyla yaptırmış iseniz ve son aldığınız aşnın üzerinde 10 yıldan az bir zaman geçmiş ise gebelikte tekrar aşı almanıza gerek yoktur. Zamanında uygulanmış bu aşınız size gebelik döneminizde de yeterli olacaktır.
Eğer gebelik döneminden önce yaptırdığınız aşının üzerinden 10 yıl kadar bir süre geçmiş ve tam anlamıyla da aşının ne zaman vurulup vurulmadığı hakkında bilginiz yoksa gebeliğinizn 5 . ve 6. aylarında toplam birer ay ara ile iki kere aşı yaptırmanız gereklidir. Anne adayına uygulanılan ikinci aşının arkasından 6 ay kadar bekledikten sonra bir doz daha aşı alınması gerekir. Bir takım uygulamaların devamında aşılanma sürecinin tekrarı için bir doz daha eklenir ve bu dozun 1 yıl kadar sonra alınması lüzumlu görülür. Arkasından 1 yıl daha bekledikten sonra tekrar doz verilir ve gebelik dönemi ile başlayan tetanoz aşısı 5’e tamamlanmış olur.
Gebelik dönemi içerisinde anne adayına kirli bir metaryel batması ve bölgede kanama gerçekleştirmesi halinde, hastalık kapma faktörü göz önünde bulundurulur ve karşılaşılan bu riskli durumda aşı uygulaması ile birlikte tetanoz immunglobulin yapılır.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder