Grip aşısı, uygulanan insanlar gribe karşı %70 ile %90 arasında bağışıklık kazanır. Bu aşının özellikle çocuklar ve yaşlılar için uygulanması gereklidir. Çünkü çocuk ve yaşlılar bağışıklık sistemlerinin zayıf olmasından dolayı kış aylarında bu hastalıktan oldukça fazla etkilenmektedir.
Grip aşısının bağışıklık yapmaması halinde bile hastalığın oluşturduğu komplikasyonları hafiflettiği bilinmektedir. Özellikle yaşlıların kalp krizi, zatürre, felç gibi hastalıklardan korunmasına yardımcı olur. Aşı inaktif (ölü aşı) bir aşıdır. Her sene yeni virüslere karşı yeniden hazırlanmaktadır.
Grip aşısı neden her yıl tekrarlanır?
Aşının her yıl tekrarlanması, yıl içerisinde gelişen virüslere karşı yeniden hazırlanmış olmasındandır. Grip hastalığına sebep olan virüs, çok hızlı değişim göstererek yapısını ve şeklini değiştirir. Her sene farklı bir şekilde karşımıza çıkar. Önceki yılda yapılmış olan aşılar, yeni virüse karşı etkisiz kalır. Bu yüzden her yıl geliştirilen aşıyı taze olarak uygulatmak gerekir.
Grip aşısı kimlere uygulanmalıdır?
- Hamile olan kişilere uygulanmalıdır. Hamileliğin 3. ayından itibaren aşılama yapılabilir. Emziren kadınlara aşı yapılmasının sakıncası bulunmamaktadır.
- Virüse karşı korunmak isteyen kişilere uygulanabilir.
- Yaşlı kişilerin aşılanması gerekir. Özellikle 50 yaş ve üzerindeki kişiler, mutlaka aşılanmalıdır.
- Kronik hastalıkları bulunan kişiler aşılanmalıdır.
- Sağlı sektöründe çalışan tüm sağlık personeli aşılanmayı ihmal etmemelidir.
Grip aşısı kimlere uygulanmamalıdır?
- Bu aşıya karşı alerjik reaksiyon gösteren kişilere uygulanmamalıdır.
- Yumurta alerjisi olan kişilere yapılmamalıdır.
- Daha önce yapılmış olan grip aşısı sonrasında, 6 hafta içerisinde sinir sistemi rahatsızlığı olan Guillian Barre adındaki hastalığa yakalanmış olan kişilere aşı uygulanmamalıdır.
- Kişilerin ateşli oldukları dönemlerde bu aşının uygulanmaması gerekir. Aşı iyileşme sonrasında yapılmalıdır.
- 6 aylıktan daha küçük bebeklere uygulanmamalıdır.
Grip aşısı hakkında dikkat edilmesi gereken konular nedir?
- Aşı yaptırılacak olan 3 ve 9 yaş arasındaki çocuklara ilk kez aşı yapılıyorsa, aşı 2 doz olarak uygulanmalıdır. Bu yaşta bağışıklık sisteminin uyarılması geciktiğinden uygulama bu şekilde yapılmalıdır.
- 65 yaşın üzerinde olan kişilerde aşı istenilen etkiyi göstermemektedir. Bu kişilerde bağışıklık sistemi geç cevap verdiğinden sonuç bu şekilde gelişmektedir. Fakat yine de aşılama ihmal edilmemelidir. Aşı gribin neden olduğu komplikasyonların etkisini azaltmaktadır.
- Aşı yapıldıktan sonra 15-21 gün sonrasında korunma başlayacağından, bu süre zarfında hastalıktan korunmak için gerekli önlemleri almalısınız.
- 3 yaş altında olan ve daha önce aşı yapılmamış çocuklara yarım doz olarak uygulanmalı, 4 hafta sonra 2. doz yapılmalıdır. Daha önce çocuklara aşılama yapıldıysa tek ve yarım doz olarak aşılanmalıdır.
Grip aşısı ne zaman yapılmalıdır?
Grip hastalığı her mevsim etkili olabilir. Çoğunlukla Ekim ve Mayıs ayları arasında görüldüğünden, aşılama Eylül ve Ekim aylarında yapılmalıdır. Kişiler grip hastalığına yakalanmadıkları takdirde, hastalığın görüldüğü dönemde aşılanabilir.
Grip aşısının yan etkileri nelerdir?
Aşılar ölü olduğundan, hatalık yapma riski bulunmamaktadır. Kişilerde görülen etkiler aşı bölgesinde ağrı ve hassasiyettir. Aşı sonrasında 1-2 gün nezle belirtileri görülebilir. Bu etkiler 24-48 saat içerisinde kendiliğinde yok olur.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder