Translate

5 Kasım 2022 Cumartesi

Renal Arter Stenozu

 


Renal Arter Stenozu, (Böbrek Damar Daralması) halk arasında böbreklerde görülen damar tıkanıklığı olarak bilinse de aslında böbrek damar daralmasıdır. Vücudun her bölgesinde olabilen damar daralmaları, tıkanıkları doğal olarak böbreklerde de görülür. Bu daralmalardaki tıkanıklıklar en çok aterokleroza bağlı olarak gelişir. Böbrek damarlarında ani tıkanma çok nadir görülür. 

Daralma ya da tıkanıklığın ortaya çıkmasında çoğu damar hastalığında olduğu gibi damar sertliği ya da damar kireçlenmesi sonucu oluşur. Zamanla kireçlenen damar görevini tam olarak yerine getiremez. Bazen diğer hastalıklar sebebiyle de damarda kireçlenme olur. Bu sebeple renal arter stenozu araştırmasında genel kontrol mutlaka yapılmalıdır.


Renal Arter Stenozunun Belirtileri

Renal arter stenozunda hiç şikayet bulgusuna rastlanmayabilir. Sessiz ve sinsi ilerleyen bir hastalıktır. Yüksek tansiyon en önemli belirtilerindendir. Ama yüksek tansiyon görülen insanların çoğunluğunda böbrek damar darlığı yoktur, bu yüzden her yüksek tansiyon hastasında renal arter stenozunun araştırılması gerekmez.

  • Yüksek tansiyon böbrek fonksiyon bozukluğuna yol açıyorsa
  • Yüksek tansiyon birden fazla ilaçla dahi kontrol edilmiyorsa
  • Büyük tansiyon değerleri 20'yi aşıyorsa
  • Yüksek tansiyon hastalığı son zamanlarda hızlı bir şekilde kötüleştiyse
  • Yüksek tansiyon genç yaşlarda ortaya çıkmışsa
  • Kalpten gelen bir pıhtının böbrek atardamarını aniden tıkaması
  • Böbreğe daha önce konan bir stendin aniden pıhtılaşması
  • Şiddetli ağrı, kanlı idrar, bulantı ve kusma

Renal arter stenozu araştırması yüksek tansiyon hastası kişilerde yapılmalı ve gerekli durumlarda tedavi edilmelidir. Renal arter stenozu hastalığının tanısında tümüyle radyoloji görüntüleme yöntemleri kullanılıp doppler ultrasonografi ve MR ya da bilgisayarlı anjiyografiler kullanılır.

Renal Arter Stenozunun Tedavisi

Her renal arter stenozu (böbrek damar daralması) tedavi yapılmasını gerektirmez. Tedavi olarak anjiografi sonrası tıkalı damara ince bir kateterle girilerek pıhtı eritici tedavi yapılır. Sonraları bir darlık görülürse, balon ya da stent uygulanır. Bu tedavilerden istenilen sonuç alınamadığı taktirde, cerrahi tedavilere başvurulur.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder




İDEAL KİLO HESABI BULMAK İÇİN İLGİLİ KISIMLARI DOLDURUNUZ



Boyunuz   cm




     
Kilonuz   kg İdeal Kilonuz   kg
Yaşınız      
Cinsiyetiniz Fark   kg