Translate

3 Kasım 2022 Perşembe

Umblikal Arter

 


Umblikal Arter, Umblikal kordon içerisindeki iki arterden birisinin olmaması sonucu ortaya çıkar. Normal Umblikal kordon içerisinde bir toplardamar ve 2 atardamar vardır. Bu iki arterden birisi mesanenin sağ kısmında diğeri ise sol taraftan gelerek kordon içerisine girerek topar damar ile birlikte sarmal biri şekilde devam eder. Tek arter olduğunda kişiler kisinin görevini tek bir arter üstlenir.


Umblikal arterin, kişilerde görülme sıklığı yeni doğan bebeklerde anormal derecede sıktır. Birçok yapılan araştırmalarda tek Umblikal görülme vakıası %0,08-1,9 gibi değişik değerlendirmeler oluşmuştur.

Umblikal arterin tanısı;

Tanıdaki en belirgin bulgu, ultrasonografik değerlendirme sonucu Umblikal kordonun kesitinde iki damar birden görülmesidir. Görüntülenen kordon kesiti içerisinde kordonun plasentadan ayrılma yerinin en az üç cm uzağında olmamalıdır. Normalde Umblikal kordon yapısındaki arterlerin her biri birbirine eşittir. 

Arterlerin çapları toplardamar çapının t-yarısına eşittir. bir tek Umblikal arter durumlarında arter çapı toplardamar çapının iki katıdır. Umblikal arterin sağ tarafında yokluğu % 70 civarında iken solda olan umblikal arterin yokluğu %3*0 civarındadır. Özellikle tek umblikal arter saptanan olguların çoğunda anomalilerin varlığına rastlanmıştır. Umblikal arterin tekli olduğu durumlarda ilave anomalilere rastlanmıştır.
Bu anomalilerin en sık görülenleri arasında;
  • Fenal santral sinir sistem,
  • Trizomi-13,
  • Yüz anomalileri,
  • Ekstremite anomalileri,
  • Trizomi-18,
  • Kromozom anomalileri,
  • Böbrek anomalileri' dir.
Tek Umblikal anomalilerde fetal büyüme gelişmesi %20 civarında gelişme geriliği görülür.
İlave anomali görülmeyen olgularda ise, kromozomal anomali olması asla beklenmez. Bu nedenle izole olgularda karyotip tayini hastaya önerilmez. İzole olgularında hastada Progroz genellikle iyidir. 

Bunların ortalama %20 lik bölümü fetal genişleme ve gerilemesi görülebilir. Bu nedenle böyle kişilerin gebelik dönemlerinde sık sık kontrol edilmesi gerekir. Özellikle bu tür olguların ışığında kromozom anomalilerin olup olmadığı mutlaka kontrol edilmelidir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder




İDEAL KİLO HESABI BULMAK İÇİN İLGİLİ KISIMLARI DOLDURUNUZ



Boyunuz   cm




     
Kilonuz   kg İdeal Kilonuz   kg
Yaşınız      
Cinsiyetiniz Fark   kg