C vitamini yönünden en zengin besinler Hangileridir,C Vitamini Nelerde Var İlginç Bilgiler,C Vitamini Nelerde Var Önemli Bilgiler,C Vitamininin Özellikleri Hakkında Bensaglik olarak sizler için araştırdık;Makaleyi Sonona kadar okumanızı tavsiye ediyoruz...................
Solunum, yemek borusu ve mide kanserlerinin önlenmesinde C vitamini önemli rol oynuyor. Kanserojenlerle doğrudan teması olanlar, günlük C vitamini gereksiniminin üzerine çıkabilirler.
Bu durum kanser riskini azaltır. C vitamini, yiyecek ve içeceklerle alınan nitrit ve nitratların kanser yapıcı nitrosaminlere dönüşmesini önler. Kısacası C vitamini, kansere yakalanma riskini azaltır.
Her gün birkaç kez taze meyve ve sebze tüketen kadınlarda meme kanseri riski bu besinleri tüketmeyen kadınlara göre 10 kat azdır.
Her gün birkaç kez taze meyve ve sebze tüketen kadınlarda meme kanseri riski bu besinleri tüketmeyen kadınlara göre 10 kat azdır.
C vitamini alımı artarken meme kanseri riski azalır. Bazı araştırmacılar C vitamini zengin beslenmenin meme kanseri vakalarının yüzde 25 oranında azalabileceğini iddia etmektedirler.
C vitamini, düşük yağ ve yüksek lif içeren diyetlerle tüketildiğinde etkinliği en üst seviyeye çıkar. C vitamini, çeşitli yollarla vücuda giren birçok kimyasal kanserojeni etkisiz duruma getirir.
C vitamini yönünden en zengin besinler şunlardır;
- Turunçgiller (Portakal, mandalina, greyfurt, limon )
- Kuşburnu
- Maydanoz
- Tere
- Roka
- Kırmızılahana
- Çilek
- Karnabahar
- Ispanak
- Yeşil sivri biber
Biber – 100 gr.da 120-240 mg - Genelde acı ve yeşil biberlerde tatlı biberlere oranla daha çok C vitamini var. Birkaç çiğ çarliston biber veya bir büyük kırmızı biber günlük ihtiyacımızı kolaylıkla karşılayabilir. Dolmalık biber de bu bakımdan çok zengin ancak genelde pişirildiği için vitamin oranı düşüyor. Baharat olarak kullanılan kırmızı biberde kurutulmuş olması dolayısıyla vitamin çok yüksek ama tabi ki bundan birkaç gramdan fazla yemek mümkün olmayacağından C vitamini kaynağı olarak çok uygun değil.
Maydanoz - 100 gr.da 135 mg – Mutfağımızın vazgeçilmezi, çok faydalı bu bitki aynı zamanda güçlü bir C vitamini kaynağı. Ancak tek başına günlük ihtiyacınızı karşılaması için koca bir demet maydanozu yemeniz gerekebilir.
Kara Lahana – 100 gr.da 120 mg – Bu besin deposu sebze pişirilerek yemeği yapıldığından vitaminlerini önemli ölçüde kaybedebiliyor. Bu yüzden çiğ yenilmesini önerenler var.
Kivi – 100 gr.da 93 mg – Bir kivinin 60-70 gr. olduğunu kabul edersek günde bir kivi günlük gereken miktarın önemli bir bölümünü sağlamaya yetebilir. Karadeniz bölgemizde yetişen tatlı ve sulu meyve, kolayca yenilen ve ucuz bir vitamin deposu.
Brokoli – 100 gr.da 90 mg – Salatalarda kullanmak için birebir bu sebzenin başka pekçok faydası var. Önemli husus brokoliyi taze ve mümkünse çiğ tüketmek. Eğer pişirecekseniz kısa süre haşlamanızı tavsiye ederim. Böylece C vitamini kaybı az olur.
Çilek – 100 gr.da 60 mg – Bahar aylarının en sevilen meyvesi herhalde çilektir. Yemeye doyamadığımız çilekten bir avuç tüketmekle C vitamini ihtiyacımızı da gidermiş oluyoruz.
Turunçgiller - 100 gr.da 50-60 mg – Limon, portakal, greyfurt ve mandalina kuşkusuz en cok bilinen C vitaminli besinler. Vitamin oranı meyveden meyveye değişebiliyor. Genelde kabuğu ince turunçgillerde daha çok C vitamini var. Kabuklarıyla birlikte hesaplanan vitamin oranları aslında kabuksuz, asıl yenilen kısımlarında çok daha yüksek. Büyük bir portakal veya bir greyfurt yedikten sonra gün boyunca C vitamini için endişe etmeye gerek yok.
Kırmızı Lahana - 100 gr.da 57 mg - Bunun salata olarak yenmesi büyük avantaj çünkü çoğu sebze pişirildiğinde içindeki vitaminler azalıyor. Çiğ olarak yenmesi kırmızı lahanayı en iyi ve en ucuz C vitamini kaynaklarından birisi yapıyor.
Ananas - 100 gr.da 48 mg - C vitamini içeren meyveleri ekşi, sebzeleri de tatsız bulanlar için ananas iyi bir alternatif olabilir. Ekşisi az şekeri bol bu meyve, vitaminlerinizi almanın en lezzetli yollarından birisi.
Karnabahar – 100 gr.da 46 mg – Usta aşçıların elinde leziz bir yemeğe dönüşen, vitamin ve mineral deposu karnabahar ayrıca C vitamini açısından da zengin. Ama pişirilirken C vitamini kaybetmesi muhtemel.
Marul - 100 gr.da 24 mg - Manavda sadece "marul" olarak satılan kalın ve düz yaprakları olan maruldan söz ediyoruz. Bu vitamin deposu yalnız C vitamini deği aynı zamanda A vitamini ve K vitamini açısından da zengin. Göbek salata ve kıvırcık için ise aynı şeyi söylemek zor. Bu ikisinde ancak eser miktarda C vitamini var. Bu yüzden niyetiniz vitamin almak ise düz marulu tercih edin.
Domates - 100 gr.da 12-13 mg - Domates, C vitamini açısından bir sürpriz sayılabilir. Çoüumuzun bilmediği, vitamin miktarı az ama hatırı sayılır bir gıda.
Nar - 100 gr.da 10 mg - Nar sık sık C vitamini deposu diye anılıyor ama koca bir narı yeseniz günlük almanız gereken C vitamininin yarısını belki alırsınız. C vitamini açısından o kadar zengin olmasa da narın faydaları azımsanmayacak kadar çok.
Karpuz - 100 gr.da 8 mg - Az gibi gözükse de karpuz çok yenen bir gıda olduğu için önemli bir katkı sağlaması muhtemel.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder