Translate

9 Aralık 2018 Pazar

D Vitamini Fazlalığı Hakkında Önemli Bilgiler


D vitamini gibi belirli vitaminlerin çok fazla alınması vücudunuz için zararlı olabilirmi,Bir doktora danışmadan eczaneye gidip vitamin takviyesi alınırmı,D vitamini suda çözünürmü,Çok fazla D vitamini takviyesi alındığına yaşanabilecek sorunlar nelerdir,Zehirlenme semptomları nelerdir,D vitamini zehirlenmesi durumunda yapılacaklar hakkında Bensaglik olarak sizler için araştırdık;Makaleyi sonuna kadar okumanızı tavsiye ederiz.........


Genellikle kolay fark edilen belirtiler göstermese de D vitamini zehirlenmesi kolayca tedavi edilebilir. Algılanması kolay olmadığı için vücudunuzda D vitamini fazlalığı olduğundan şüphe ediyorsanız, mutlaka doktorunuza danışın.Vitamin takviyesi almak sağlıklı, enerjik ve zinde kalmanız için gereklidir. Bununla birlikte, vitamin takviyelerinin bile kararında tüketilmesi önemlidir. Çünkü D vitamini gibi belirli vitaminlerin çok fazla alınması vücudunuz için zararlı olabilir.



Vitamin takviyesi almaya karar verdiğinizde, ihtiyacınız olan miktarı ve günlük olarak ne kadar vitamin takviyesi almanız gerektiğini öğrenmeniz gerekir.  Bir doktora danışmadan, eczaneye gidip vitamin takviyesi almamalısınız.
Tükettiğiniz pek çok gıda ve içecek, gün boyunca ihtiyacınız olan vitamin miktarını sağlar. Bu nedenle, bir vitamin takviyesi almak her zaman mantıklı değildir ve bazı durumlarda sağlığınız için zararlı olabilir.
Ne de olsa, her şeyin aşırısı zararlıdır. Vücudumuzda D vitamini, güneş ışınları sayesinde meydana gelen kolesterol senteziyle oluşur. Yeterince güneş ışığı alıp sağlıklı beslendiğinizde gerekli olan D vitamini miktarını almış olursunuz.
Bununla birlikte, bazı kişiler yeterli güneş ışığı almamakta ve ayrıca dengeli beslenmemektedir. Dolayısıyla, vitamin takviyesine ihtiyaç duymaktadırlar. Buradaki hata, vitamin takviyesini reçetesiz olarak bilinçsiz bir şekilde almaktır.
Belli bir noktada, vitamin fazlalığı zehirlenmeye neden olabilir. Bugünkü yazımızda işte bu konudan bahsedeceğiz. 
D vitamini suda çözünmez bu da vücudun bu vitaminden kurtulmasını zorlaştırır. Bu nedenle D vitamini vücutta birikir. Bu besin steroid hormonu gibi çalışarak hücrelerde dolaşır.
Vücutta D vitamini fazlalığı olduğu zaman, vitaminin barındığı protein reseptörleri ve taşıyıcılar gibi yerler dolar.
Bu bileşikler vücutta serbest bırakıldıktan sonra, bağırsaktaki kalsiyum emilimini arttırmaya başlar. Bu durum, hiperkalsemiye neden olur. Bu durumdan etkilenen diğer bölgeler ise akciğer, böbrek ve kalp gibi yumuşak organlardır.
Çok fazla D vitamini takviyesi alındığına yaşanabilecek sorunlar şunlardır
  • Mide bulantısı ve kusma
  • Kabızlık
  • Kas yorgunluğu ve kemik ağrısı
  • Anksiyete ve depresyon
  • Sersemlik
Günlük olarak alınması tavsiye edilen D vitamini miktarı 4000 IU’yu aşmamalıdır. Bununla birlikte, gıdalar veya güneş ışığı yoluyla D vitamini zehirlenmesi yaşanması ihtimali oldukça düşüktür.
Zehirlenmenin meydana gelmesi için kişinin kanındaki D vitamini miktarının 150 ng / ml (375 nmol / l) üzerinde olması gerekir.
Neyse ki, günümüzde neredeyse tüm zehirlenme vakaları tedavi edilebilmektedir. Çok az sayıda zehirlenme türü, damarların kireçlenmesine veya böbrek yetmezliğine neden olur.

Zehirlenme semptomları

Bazen D vitamini zehirlenmesine işaret eden herhangi bir semptom gözükmez.  Bununla birlikte, çok ciddi olmayan vakalarda aşağıdaki belirtilerden bazıları görülebilir:
  • Hiperkalsemi
  • Mide bulantısı ve kusma
  • Kabızlık
  • Anksiyete
  • Güçsüzlük
  • Bilinç durumunda değişiklik
  • Yüksek tansiyon
  • Böbrek yetmezliği
  • İşitme kaybı

D vitamini zehirlenmesi durumunda yapılacaklar

  • Öncelikle hemen doktorunuza danışmalısınızBöylece kanınızdaki D vitamini seviyesini tespit etmek için gerekli testler yapılacaktır.
  • Eğer kanınızda D vitamini seviyesi anormal derecede yüksek çıkarsa, vitamin takviyesi almayı bırakmalısınız. Günde 10,000 IU kadar D vitamini takviyesi alsanız bile zehirlenme riskiniz düşüktür. Bununla birlikte, D vitamini takviyesi alımını 4000’in altında tutmak daha doğru olacaktırÇocuklar ve yetişkinler için günde 700 IU yeterlidir.
  • Günde ne kadar D vitamini tükettiğinizin farkında olmalısınız. Yeteri kadar güneş ışığı alırsanız, D vitamini takviyesi almanız gerekmeyecektir. Genellikle az güneş alan yerlerde yaşayan insanlar D vitamini takviyesine ihtiyaç duyar.
  • Yediklerinize de dikkat etmelisiniz . Balık, fasulye, A ve D vitamini ile zenginleştirilmiş süt veya portakal suyu gibi gıdalar porsiyon başına 600 ila 1000 IU miktarında D vitamini sağlayabilir. Güneş ışığına ek olarak yiyeceklerden aldığınız bu miktar vücudunuz için yeterlidir.
  • Ayrıca kalsiyum bakımından zengin olan gıdaları  ya da kalsiyum takviyelerini daha az tüketmelisiniz.
  • Bunun yanı sıra, sodyum içeren gıdaları daha fazla tüketmelisiniz.
D vitamini fazlalığının kendisini göstermesi aylar hatta yıllar alabilir. Bu yüzden  tespit edilmesi zor bir durum haline gelebilir. Diğer hastalıklardan ayırabilmek için D vitamini fazlalığının belirtilerini öğrenmeli ve gerekli değişiklikleri yapmalısınız.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder




İDEAL KİLO HESABI BULMAK İÇİN İLGİLİ KISIMLARI DOLDURUNUZ



Boyunuz   cm




     
Kilonuz   kg İdeal Kilonuz   kg
Yaşınız      
Cinsiyetiniz Fark   kg