Translate

4 Şubat 2019 Pazartesi

Anne Sütünü Yağlandıran Yiyecekler Hakkında Önemli Bilgiler





Anne sütünü yağlandıran yiyecekler, yeni annelerin en çok dikkat ettikleri ve sıklıkla araştırdıkları konular arasındadır. Çünkü anne sütünün yağlanması demek sütün daha besleyici, doyurucu ve güçlendirici yani daha kaliteli hale gelmesi demektir. 

Buda emen bebeğin az miktarda süt ile dahi gerekli ve yeterli besinleri alabilmesi anlamına gelir. Halk arasında ''sütüm az ama besliyor'' gibi cümleler sıklıkla duyulur. 




İşte bu cümle sütün yağlı olduğu anlamına gelmektedir.Anne sütünü yağlandıran yiyecekleri aşağıda maddeler halinde listeledik.
  • Yumurta: Yumurtada bulunan A, C, E vitaminleri ve fosfor, çinko ve iyot gibi mineraller en önemli ve etkili protein kaynaklarıdır. Emziren annelerin haftada en az 3 kere hatta eğer mümkünse günde 1 tane ve yine mümkünse haşlanmış şekilde yumurta tüketmeleri gerekmektedir. Böylece bebeğin gelişiminde önemli rolü olan protein içeriğinin çoğu yumurtadan karşılanmış oluyor.
  • Yoğurt: Kalsiyum ve fosfor açısından zengin olan yoğurt, beslenmede, hem annenin bebeğiyle paylaştığı mineral depolarının dolması hem de anne ile bebeğin kemik ve diş sağlığı için oldukça önemli bi yere sahiptir. Bu nedenle annenin günde 2 yada 3 su bardağı yoğurt tüketmesi önerilmektedir.
  • Koyu yeşil yapraklı sebzeler: Mevsimine uygun olarak ıspanak, semizotu, maydanoz, dereotu, nane, lahana, roka, tere, brokoli ve benzeri yeşillikler anne sütünü yağlandıran yiyecekler arasındadır. Bu yiyecekler başta folik asit olmak üzere bir çok vitamini almamızı sağlayarak ilerde bebekte oluşabilecek anemi riskinin önüne geçiyor. Ayrıca sağladığı folik asit sayesinde bebeklerde gelişim geriliği ve felçlik gibi problemlerin önlenmesini sağlıyor.
  • Yağlı tohumlar: Ceviz, badem ve fındık gibi kuruyemişler, zengin yağ asidi, vitamin ve mineral içerikleri ile sütün daha kaliteli olmasına ve bebeğin sinirsel gelişimine fayda sağlıyor. Bu tarz kuruyemişlerin kavrulmamış yani çiğ olarak satılanları tercih edilmeli.

  • Zeytin ve zeytinyağı: Yağ asidi bileşimleriyle anneden bebeğe dengeli bir yağ asidi bileşimi salgılıyor. Bebeğin bağışıklığını güçlendirirken, bağırsak faaliyetlerini düzenleyip, gaz, kabızlık ve şişkinlik gibi problemleri çözmede yardımcı oluyor. Bu nedenle salata ve soslarda bolca kullanılması öneriliyor.
  • Balık: Bağışıklık sisteminin güçlendirilmesinden kalp damar hastalıklarına, beyin gelişiminden diyabete kadar sayısız faydası olan balık, özellikle bebeğin beyin ve göz sağlığı için önemli bir besindir. Mevsimine uygun şekilde anneler tarafından haftada 2-3 kez tüketilmesi tavsiye edilirken, kızartma değil fırında pişirilmesi öneriliyor.
  • Kırmızı et: Bebeğin büyüme ve gelişmesinde çok önemli rolü olan demir mineralinin en çok bulunduğu besin kırmızı ettir. Ayrıca bağışıklık sistemini güçlendirir ve enfeksiyonlara yakalanma riskini azaltır. Haftada 3-4 kez kırmızı et tüketilmesi önerilir.

  • Kuru baklagiller: Mercimek, nohut, fasulye gibi besinler çok kaliteli bitkisel proteine sahiptirler. Bebeğin özellikle 2 yaşına kadar olan büyüme ve gelişimi, hücre yenileme, kan yapımı, doku onarımı, bağışıklık sistemi gibi bir çok olayın gerçekleşmesinde önemli rolü olan kuru baklagiller haftada 2-3 kez tüketilmelidirler.
  • Renkli Biberler: Anne sütünü yağlandıran yiyecekler arasında bulunan kırmızı, sarı ve yeşil biberler içerdikleri yüksek orandaki A vitamini sayesinde, bebeğin göz sağlığı açısından olumlu etkilere sahiptir. Ayrıca antioksidan özelliği ile anne ve bebeğin bağışıklık sistemini güçlendirir.
  • Kuru meyveler: İçeriğindeki mineral, vitamin, lif ve fitobesinler ile emzirme dönemindeki ihtiyaçların karşılanmasını sağlıyor. fitobesinler kanser savaşçısı olarak tanınıyor. Günlük tüketilen 4 porsiyon meyvenin 2 porsiyonunu kuru meyveler oluşturmalıdır.
  • Hiç yorum yok:

    Yorum Gönder




    İDEAL KİLO HESABI BULMAK İÇİN İLGİLİ KISIMLARI DOLDURUNUZ



    Boyunuz   cm




         
    Kilonuz   kg İdeal Kilonuz   kg
    Yaşınız      
    Cinsiyetiniz Fark   kg