Nefesimizin soğan kokmasına neden olan bileşenler soğan içinde bulunan kükürtsü bileşenlerdir. Bu kükürtsü bileşenler sindirim yolu ile kana karıştıktan sonra akciğerlere kadar ulaşır ve nefes alıp verdiğimizde nefesimiz soğansı kokar.
Soğan Kokusu Ağızdan Nasıl Gider, Sağlıklı bir vücut için tüketilmesi gereken sebzelerin başında soğan gelir, soğan esasen soğansı bitkiler familyasına verilen genel isimdir. Geleneksel Türk yemek kültürünün vazgeçilmezi olan soğan yemeklerimize verdiği eşsiz lezzet yanında ağzımızda bıraktığı kokusu kimi insanlar tarafından rahatsız edici bulunmaktadır.
Fakat bilinmesi gerekir ki yemeklerde kullandığımız soğan kokusu ağızda kalmaz. Ayrıca yemek dışında tek olarak pişirilen soğan yenildiğinde de ağızda koku bırakmaz. Çiğ soğan kokusu ağızda kalabilir. Hem çiğ soğan yiyerek hemde ağızda kokusunun kalmaması isteniyor ise soğan yedikten sonra yapılacak birçok uygulama vardır.
Soğan kokusu ağızdan nasıl gider, neler yapılabilir;
Yeşil çay, soğan kokusunu gidermek için kullanılabilecek önemli bir antioksidan olup son derece etkilidir. İçeriğinde bulunan polifenoller soğan kükürtsü bileşenlere etki edecek kadar güçlü antioksidanlar içerir. Bu durumda nefesin soğan kokması azalır. Yeşil çayı hazırlamak için bir bardak sıcak su üzerine bir çay kaşığı yeşil çay atın, soğutmayacak şekilde üzerini kapatın beş on dakika bekletin, daha sonra süzerek üzerine bir çay kaşığı bal ekleyin, soğan kokusunun ağırlığına göre gün içinde bir kaç kez için, daha da etkili olması isteniyor ise sert sütsüz kahve yeşil çaydan sonra içilirse etkili olacaktır.
Limon, Öncelikle ağız içinde ekşi tadı ile ağız kokusunu azaltabilir. Bununla birlikte limonun soyu sıkılmadan portakal gibi soyularak yenildiğinden hem liflerinden yararlanılır. Hemde yüksek antioksidan özelliği nedeniyle kan içinde kokuya neden olan bakteriyi öldürmeye yardımcı olur. Peki limonu nasıl kullanırsak daha etkili olur. Bunun için bir yemek kaşığı limon suyunu bir bardak ılık suya ekleyin ve karıştırın, bu su ile ağzınızı günde bir kaç kez çalkalayarak yıkayın. Ayrıca evde yaptığınız limonatadan günde bir kaç bardak içtiğinizde de ağız kokusunun gittiğini hem de C vitamini yönünde vücudunuzun ihtiyacını karşılayacaksınız.
Süt, süt yağı ile karışık doğal aroması hem ağızda soğan kokusunu giderirken kalsiyum ihtiyacını da giderir. Süt kokuya neden olan kükürtü yok eder. Ayrıca süt içinde bulunan vitamin ve mineraller antibiyotik etkisi yaparak ağız yaraları ve diğer problemlere karşıda etkili olduğundan yara ve diş eti rahatsızlıklarından kaynaklanan kokuların yok olmasını sağlar.
Karanfil, çiğ soğan tüketildikten sonra ağızda bir tane çiğnendiğinde ağız kokusunu giderecek nefesinizi ferahlatacaktır. Ayrıca karanfil çayının da koku gidermeye olumlu yönde etkisi bulunmaktadır.
Hardal sosu, Hardal sosunun keskin kokusu ve sert aroması soğan kokusunu bastıracaktır. Bunu uygulamak için bir tatlı kaşığı hardal sosunu dilinizin üstüne koyun. Bir süre ağzınızda dolaştırın ve tükürün, daha sonra bir çay kaşığı hardal sosunu ise ağzınıza alarak yutabilirsiniz. Devamında ağzınızı su ile iyice çalkalayın ve yıkayın. Koku giderilene kadar bu uygulamayı tekrarlayın.
Kakule, meyveleri birkaç cm. büyüklükte Antepfıstığını andırır nitelikte fakat kabuğu açıldığında içinde 10-15 tohum çıkan bir bitkidir. Bitkinin rengi sarımsı yeşil olup, içeriğinde bulunan tohumlarının güçlü antioksidan etkisi vardır. Bu etki koku oluşumuna yol açan soğan kükürtlerinin yok edilmesini sağlar. Kakule karabiber makinasında çekildikten sonra ağza atılarak kullanılabileceği gibi hafifçe ezilerek çayı yapılıp bir bardak içildiğinde de soğan kokusunu ağzınızdan atacaktır.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder