Ağız kokusunun sürekliliği belli birtakım hastalıkların habercisi olabilir. Eğer tanımlayamadığınız ağız kokunuz var ise karanfil çiğnemeyi alışkanlık haline getirmeniz gerekir.
Sürekli Ağız Kokusu, Ağız kokusu insanları toplumdan uzaklaştıran kimsenin istemeyeceği bir durumdur. Özellikle baharat kültürünün yaygın olduğu ülkemizde ağız ve ter kokusu oldukça keskindir.
Buna rağmen geçmiyor ise nedenlerini araştırmak gerekir. Baharatlar kan ve akciğer aracılığı ile kokusunu dışarıya verebilen bir besindir. Baharatın kullanımında ölçüyü kaçırmamak gerekir.
Sürekli ağız kokusu nedenleri
Açlık, hiç bir şey yemediğimiz halde ağzımız kokar. Bunun nedeni dışarıdan alınamayan besinler yerine vücudun önceden biriktirdiği yağların ve proteinlerin yakımı sonucu ortaya çıkan kükürtdioksit gazıdır. Bu gazlar kötü koku olarak etrafa yayıldığında rahatsız edici olarak bilinir.
Ağızda kuruluk, ağzımızın içinde bakteriler ile savaşan antikor tükürüktür. Tükürük olmadığında ağız kuruluğu ve bakterilerin çoğalarak ağız kokusu oluşturmasına neden olacaktır. Şekersiz sakız çiğnemek tükürük salgısını artırarak ağız kuruluğunu giderecektir. Fakat abartmamak gerekir, çünkü fazla tükürük salgısı dişlerin zayıflayarak çürümesine neden olabilir.
Ağız ve diş temizliği ;Ağız kokusunun ilk nedenini ağız temizliğinde aramak gerekir. Yapılan araştırmalar da ağız kokusunun önemli bir çoğunluğu ağız içi temizliğinin yetersizliğinden meydana geldiği görülmüştür. Ağızda oluşan mikroplar, bakteriler diş etlerinde, dilimizde, dişlerimizin arasında ve boğazımızda yapışık vaziyette saklanırlar ve koloni oluştururlar.
Biz bunların çok farkında olmayız. Bu oluşumlar ağızdan temizlenmez ise, başta diş çürümeleri olmak üzere ağız içi aftlar ve diğer yara berelere neden olur. Yaralar ise sürekli ağız içi kokusuna neden olur.
Ağzımızda parçalanan besinlerin kimyasal parçalanma süreci ağızda tükürük ve diğer mukozolar yardımı ile parçalanır. Parçalanan gıdaların içinde bulunan kükürt ve diğer gazların açığa çıkması kaçınılmazdır. Çiğnediğimiz besinleri mideye indirdikten sonra diş aralarında kalan besinler temizlenmez ise çürümeye başlar. Çürükler beraberinde kötü kokuları getirir. Çürükler ile birlikte ağız kokusu başlar.
Beslenme alışkanlıklarımız, ağzımızın içini sürekli temiz tuttuğumuz halde ağız kokusu halen devam ediyor ise kokunun nedeni yediklerimizde olabilir. Özellikle baharatlı yiyecekler, soğan sarımsak, balık gibi gıdalar ağız kokusuna neden olabilir.
Şöyle ki yediğimiz bu besinler keskin kokulu asit ve yağları kan yoluyla oksijen ile yanması için akciğerlere ulaştığında her nefes alış verişimizde yediğimiz besinlerin kokusunun ağzımızdan çıktığını hissederiz. Özellikle sade yenen soğan ve sarımsak ile bu konuda kimse yarışamaz.
Bunların dışında et ve balıkta çiğnendiğinde bünyesinde bulunan asit ve yağları dışarı bırakırlar bunların kendine has kokuları kan ve ciğerler yolu ile nefes olarak dışarı çıkar ve kötü koku olarak bilinir.
Alkol, sigara, kan ve karaciğerde kimyasal olarak parçalanan tütün ve alkol akciğerlerden geçer. Bu aşamada kokuların ciğerlerimizden dışarı nefes olar çıktığında kokusu hissedilir. İnsanlar içki içtikten uzun süre sonra bile ağzında kokusunun olması bu nedenden dolayıdır. Sigara ise zaten akciğerlerin içine dışarıdan çekildiğinden ne şekilde koku oluşturduğunu bilmeyen yoktur.
Sürekli ağız kokusunu engellemek için
Ağız temizliğinin yeterince yapılması ağızdan kaynaklanan kötü kokuları engelleyecektir. Dişlerimizi düzenli fırçalamak bile bazen ağız kokusunu engellemeyebilir. Bu durumda diş etleri ve dilimizin temizliğinden emin olmalıyız. Diş temizliğinde günde bir kez de diş ipi kullanma alışkanlığı kazanmalıyız. Unutulmamalıdır ki ağız kokusunun büyük bir bölümü dil üzerinde oluşan bakterilerden kaynaklanır.
Dişlerde sorun oluşması da ağızda kötü koku oluşmasına neden olur. Özellikle tam örtüşmeyen protezler kullanmak boşluk yapacağında bakteri oluşumuna açık olacaktır. Bu durumda protez dişler için özel bir temizlik uygulaması yapmak gerekecektir. Aksi durumda sürekli ağız kokusu oluşacaktır. Ağız kokusunun yok edilmesi için yukarıda sayılan nedenler ortadan kaldırılmalıdır.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder