Translate

3 Aralık 2019 Salı

Koah Alevlenmesi




Koah alevlenmesi, soğuk hava, enfeksiyon, hava kirliliği gibi sebeplerde KOAH hastalığının şiddetli ataklar göstermesidir. Bu durumda hastalığın belirtileri daha şiddetli ve gürültülü yaşanır. KOAH akciğerlerin zararlı gaz ve partiküllere karşı verdiği anormal yanıt sonucunda meydana gelen tıkayıcı ve ilerleyici özelliğe sahip bir akciğer hastalığıdır. Nefes verilmesi sırasında havayollarında oluşan çökme ve aşırı bronşial ifrazatla havayollarında daralmaya sebep olarak, hava akımı hızı azalmakta ve bu şiddetini arttırarak hastalarda yaşam kalitesini bozacak düzeye gelmektedir. Bu hastalıkta havayollarında oluşan değişimler geri dönüşümsüz ve sürekli olarak ilerleyicidir. 

Amfizem ve kronik bronşite bağlı olan hava akımı kısıtlanmasıyla karakterizedir. Kronik bronşit birbiri ardına gelen 2 yıl içinde başka bir nedene bağlanamayan, en az 3 ay süreyle kronik öksürük ve balgam çıkarmadır. Amfizem ise, akciğerlerde en uç noktalarda olan ve atmosferden oksijeni alarak, kandaki karbondioksiti havaya vermeyi sağlayan küçük hava keseciklerin yani alveollerde anormal ve kalıcı genişlemedir. Bu hastalıklar akciğerlerde farklı değişimlere neden olsa da, KOAH bunları değişik oranlarda birlikte olduğu bir hastalıktır. 



Koah için risk faktörleri nelerdir?
Bu hastalıkta risk faktörleri astım rahatsızlığında olduğu gibi, genetik ve çevresel etkenler olarak değerlendirilmektedir. Bunların arasında en önemli olan sigara alışkanlığıdır. Bu gelişmiş ülkelerde önemli bir faktördür. Gelişmekte olan ülkelerde ise, sigara dışında çevresel ve mesleki açıdan zararlı gaz ve partiküllerine ya da hava kirliliğine maruz kalmak KOAH gelişiminde önemli bir rol oynamaktadır.

Aktif olarak sigara kullanımı: Bu KOAH açısından en önemli risk faktörü olarak görülmektedir. Sigara kullananlarda hastalığın gelişmesi, içmeyenlere göre 10-25 kat daha yüksektir. Sigaranın bırakılmasından sonra, solunum fonksiyon testleri hızlı bir gelişim gösterebilir. Bu ne kadar erken yaşta yapılırsa, daha etkili olur. Yapılan araştırmalar sigara içenlerin ortalama olarak % 15-20 oranında KOAH gelişimine maruz kaldığı belirlenmiştir.


Mesleki etkenler: Kötü havalandırma koşullarına sahip, korunma sağlanmayan duman ve toz içinde çalışmak zorunda kalan kişiler de, KOAH açısından risk taşımaktadır.

Koah alevlenmesi nasıl olur?
Bu hastalık ataklarla seyretmektedir. Bunlar KOAH alevlenmesi olarak tanımlanır. Bu atakların dışında olan hastalara stabil KOAH adı verilmektedir. Stabil KOAH hastalarında nefes darlığının artmasıyla günlük aktivitenin azalmasıyla kendini gösteren, bununla birlikte balgamda hacim ve renk değişimine neden olan, öksürüğün şiddetlendiği, ateş yükselmesi, zihinsel fonksiyonlarda azalma gibi etkilerle birlikte akut kötüleşme dönemi yaşanır. Bu ataklar astım krizlerine benzerlik gösterir. Ataklar sırasında stabil olan hastaların yakınmalarında artış meydana gelir. Bu sırada hastada öksürük ve balgam artar, balgamda renk sarıya ya da yeşile döner ve nefes darlığı şiddetini arttırır. Göğüste hırıltılı solunum meydana gelir. Hastalar günlük işlerini yapamayacak hale gelir. Bazılarında halsizlik, baş ağrısı, yorgunluk, sürekli uyku, iştahsızlık, şuur bulanıklığı, depresyon gibi etkiler meydana gelebilir.

Koah alevlenmesi sırasında atakların şiddeti aynı mıdır?

Atakların şiddeti farklı olabilir. Bazı hastalarda atak sırasında doktora bile gitmeye gerek kalmayabilir. Ancak atakların bazısında hastada solunum yetersizliği gelişecek kadar ağır geçebilir. Ataklar hafif, orta ve ağır derecede yaşanabilir. Ataklar hafif olduğunda, hastalarda şikayetler artar. Ancak bu durum hastanın normal yaşamına devam etmesinde engel teşkil etmez. Bu hastalar doktora gitmeden atakları atlatabilir. Orta derecedeki ataklarda hastalarda ilaç kullanma ihtiyacı artar, tıbbi yardıma ihtiyaç duyar. Ağır ataklarda ise, hastaların yoğun bakıma alınması gerekebilir.

Koah alevlenmesinin nedenleri nelerdir?
Bunun pek çok sebebi bulunabilir. Bunların arasında bronş iltihaplanması ve hava kirliliği daha fazla etkili olur. Ayrıca akciğer embolisi, uyku hapları, zatürree, sakinleştirici ilaçlar, beslenme bozukluğu, mide ve bağırsak kanaması, kalp yetersizliği gibi etkenler atakların yaşanmasına neden olabilir. KOAH ataklarının üçte ikisi genellikle enfeksiyonlardan kaynaklanır. Diğerleri ise diğer etkenlerden ya da sebepsiz yere oluşabilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder




İDEAL KİLO HESABI BULMAK İÇİN İLGİLİ KISIMLARI DOLDURUNUZ



Boyunuz   cm




     
Kilonuz   kg İdeal Kilonuz   kg
Yaşınız      
Cinsiyetiniz Fark   kg