Koah ilaçları, kronik obstrüktif akciğer hastalığı yani KOAH, kronik bronşit ve amfizemle beraber gelişim göstermektedir. Rahatsızlık ilerleyici özellikte, geri dönüşümsüz hava kısıtlamasını beraberinde getirmektedir. Bazen kısmen de olsa, geri dönüşümü olan hava kısıtlamasında solunum yollarında aşırı duyarlılık gelişir. Erkekler bu hastalığa kadınlardan daha yakalanır.
KOAH çok önemli morbidite ve mortalite sebebi olup, maliyeti oldukça yüksektir. Bu hastalığın ilerlemesiyle, alevlenme gelişimiyle ve hastanın hastaneye yatma ihtiyacına göre artış göstermektedir. KOAH tedavisinde amaç, KOAH alevlenmelerini önlemektir. Çünkü alevlenme yüzünden hastaneye yatmak zorunda kalan hastalarda, tekrar hastaneye yatma ve mortalite riski yüksek olmaktadır.
Hastalığın tedavisinde inhaler kortikosteroidler, fosfodiesteraz inhibitörleri, uzun etkili bronkodilatörleri, uzun süreli antibiyotik kullanımı gibi oldukça çok seçenek bulunmaktadır. Bunların hastalığın alevlenmesini azaltmaktadır.
Koah tedavisinde neler yapılır, hangi ilaçlar kullanılır?
Hastanın hemen gaz ölçümü yapılmalıdır. Bu yapılamadığında, yerine pulse oksimetreyle hastanın oksijenlenme hali değerlendirilmelidir. Tedavideki amaç SaO2 değerinin % 90, PaO2 değerinin ise 60 mmHg üzerine çıkarılmasıdır. Kronik ve çok şiddetli hastalarda PaO2 değeri daha düşük seviyelerde tutulabilir. Bu seviye 55 ile 60 mmHg arasında olabilir.
Hastaya hemen ventolin ve pulmicort verilir. Ayrıca 2 L/dk oksijen verilir. Bu değerin üzerinde oksijen verilmez.
Hastalarda düzelme olmadığında, 20 dakika sonra ventolin yeniden verilebilir. Bu en fazla üç doz halinde uygulanabilir. Bunun fazlası hastada ters etkiye neden olarak, solunum sıkıntı çekmesine sebep olabilir.
Hastada yine düzelme olmadığı takdirde, 100 SF içerisine 1 ampul aminokardol ilave edilerek, 30 dakika içinde verilir. Teobag gibi hazır solüsyon varsa, buda hastaya takılabilir. Bu takıldığında hasta gözlem altına alınmalıdır. Bunun sebebi ilacın terapötik aralığının çok dar olmasındandır. Hastada bir yan etki olduğunda, ilaç hemen kesilmelidir. İlacın yan etkileri arasında, bulantı, kusma, huzursuzluk, titreme, düzensiz kalp atışı gibi etkiler olabilir.
Hastanın solunum sorununun düzeltilmesinden sonra, ateş, pürülans gibi enfeksiyon belirtileri olursa, hastaya antibiyotik verilerek hastaneden taburcu edilir. Genellikle KOAH alevlenmelerinin altında enfeksiyon yatmaktadır. Eğer bu bulgular olmazsa, daha düşük ataklarda antibiyotik kullanımı gereksiz olur. Fakat sıkça tekrarlayan KOAH ataklarında tedaviye antibiyotikli ilaçların eklenmesi faydalı olur. Tipik rahatsızlıklarda zinnat 500 mg tablet 10 gün süreyle, atipik durumlarda moxitec 400 mg tablet 5 gün süreyle verilebilir. Hastadaki solunum sıkıntısı başka nedenlere bağlı ortaya çıkmış olabilir. Bu anemi, pulmoner emboli ile yaşanabilir. Bu sorunlarda hasta ventolin pulmicort ile rahatlayamaz. Bu açıdan daha dikkatli olunmalı, hastalar EKG ile incelenmelidir.
Normal olarak beyin sapında solunumu yöneten merkez, solunumun sayısını ve derinliğini kanda olan karbondioksit oranına göre belirler. Ayarlamayı buna göre yapar. Karbondioksit arttığında, solunum arttırılarak kanda olan oran düşürülmeye çalışılır. Ancak KOAH hastalarında kronik olarak kanda karbondioksit birikimi olduğundan, solunum merkezinde buna karşılık duyarlılık azalmıştır. Hastalarda oksijen azlığı nedeniyle solunum artışı görülmektedir. Sağlıklı kişilerde solunumun devamı karbondioksit artışına göre ayarlanmakta, KOAH hastalarında ise, oksijen azlığına göre solunum ayarlanmaktadır. Oksijenin fazla verilmesi solunumun depreşe edilmesine neden olabilir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder