Koah, çağın yaygın ve en tehlikeli akciğer hastalıklarından biridir. Halk arasında "müzmin bronşit" ya da "kronik bronşit" olarak bilinmekte ve akciğerler ile alakalı gelişen ciddi bir hastalıktır. Akciğerlerde mevcut olan hava kanallarının daralması ile alakalı gelişim göstermekte ve nefes alış-verişini kısıtlamakta, aynı zamanda kronik olarak devam etmektedir.
KOAH hastalığında en önemli faktör sigara kullanımıdır. KOAH ortalama 20 yıl gün içinde 1 paket sigara kullanan kişilerde yaygın olarak ortaya çıkmaktadır. Kişi gün içinde 1 paketten daha fazla miktarda sigara kullanıyorsa bu 20 yıllık süre daha da kısalabilmektedir.
KOAH hastalığı ortalama 40’lı yaşlardan sonra belirtileri açığa çıkmaya başlayan ve sigara kullanımı devam ettikçe belirtilerin boyutu artan bir hastalıktır. Hastalık oldukça sinsi bir şekilde ilerlemekte ve hastalar hastalığının farkına çok geç varabilmektedir. KOAH hastalığına tanı konulduğunda çoğu hasta akciğer işlevlerinin büyük bir kısmını yitirmiş olabilmektedir.
Sigara kullanan yaklaşık 10 kişiden 2’sinde KOAH hastalığı açığa çıkmaktadır. KOAH sigara tüketme alışkanlığı oldukça yüksek olan ülkemizde çok ciddi bir sağlık sorunudur. KOAH hastalığı başlangıçta öksürük, hafif balgam ve ağır işler nedeni ile nefes darlığı yaşamak gibi belirtiler gösterir. Daha sonra açığa çıkan belirtilerin boyutu artar. Öksürük boğulma derecelerine ulaşabilir ve balgam kanlı seyreder. Nefes darlığı ise dinlenme anında bile yaşanmaya başlar.
KOAH Belirtileri:
KOAH belirtileri başlangıçta yalnızca sabahları balgam ve inatçı öksürük ile başlar. Hastalık ilerledikçe;
- Aşırı baş ağrısı
- Sinirlilik
- Uyku bozuklukları
- Dikkat dağınıklığı ve unutkanlık
- Karında şişkinlik
- Ellerde titreme
- Ayak ve ellerde karıncalanma
- Terleme
- Hırıltı
- Kanlı balgam
- Çarpıntı
- Kalp yetmezliği
KOAH nedeni ile oluşan hasarın tam olarak tedavisi ve geri dönüşümü mümkün değildir. Akciğerlerin yapısı KOAH nedeni ile erken dönemde onarılması mümkün olmayan hasarla karşı karşıya kalır. Hastalığın teşhisinden sonra sigarayı bırakan hastalarda hastalığın tamamen yok olması neredeyse imkansızdır. Ancak hastalığın ilerlemesi önlenebilir. Aksi halde sigara içilmeye devam edilirse hastalık hızlı bir şekilde gelişim gösterir.
KOAH Tedavisi
Hastalığın tedavisi için uygulanan ilaçlar hastalığın yok olmasına yardımcı olmaz, sadece nefes darlığı yaşayan hastanın şikayeti azaltılabilir. İlerleyen vakalarda ise oksijen tedavisi uygulanır. Ancak ilaç ve oksijen tedavisi ile hastalığı yenmek mümkün değildir. Hastalığı yenebilmek için hastanın sigara alışkanlığından vazgeçmesi gerekir. Çünkü KOAH tedavisinde temel amaç sigarayı terk etmektir.
KOAH tedavisinde hastanın nefes yolunu açacak ilaçlar kullanılır. Bu ilaçlar solunum yolu ile kullanılan sprey tarzında ilaçlardır. Hastalık erken dönemde teşhis edilirse kullanılan ilaçlar ileride oluşacak nefes darlığını önleyebilir ve hastalığın ölüm ile sonuçlanmasını engelleyebilir. Ancak ilaçlardan fayda sağlanabilmesi için düzenli ve tavsiye edilen dozlarda kullanılması şarttır. Hastalık için kullanılan ilaçlar direkt hava yollarına ulaştığı için, düşük dozlarda kullanılmasına rağmen etkisi oldukça fazla olur. Ayrıca önemsenecek her hangi bir yan etkiye yol açmazlar.
Hastalığın ilerlemiş durumlarında oksijen tedavisine ihtiyaç duyulur. Hastanın kan değerinde oksijen oranı fazlaca düştüğü için nefes almakta güçlük çeker ve hastaya oksijen takviyesi yapılır. Bu vakalar günün büyük bölümünü oksijen takviyesi alır.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder