Translate

26 Ekim 2020 Pazartesi

Reflü Ağız Kokusu Yaparmı ?


Reflü ağız kokusu, İnsanların bir kısmında günlük sosyal yaşamlarını etkileyen ağız kokuları vardır. Dişlerden, diş etlerinden, dilden, bademciklerden, boğaz enfeksiyonlarından ve mide içeriklerinden kaynaklanan kokular kişi ve çevresinde bulunan insanları olumsuz etkiler. kişinin ağız kokuları nedeniyle psikolojisi bozulur.

 Kişinin yaşamını olumsuz yönde etkiler. Çevresindeki insanlara, koku sebebiyle mesafeler koyar.

Reflü ağız kokusu teşhisi: İlk önce ağız kokusunun kaynağının tespiti yapılmalıdır. Ağız kokusuna neden olabilecek durumu belirlemek için bir sağlık kuruluşuna baş vurulmalıdır. Uzmanların yapacağı tetkikler sonucunda kişinin ağız kokusunun kaynağı tespit edilir. Ağız kokusunun yanında başka durumlara da bakılır. 
Boğazda ve aşağı doğru gıcık, yanma hissi varsa özellikle baharatlı, acılı, ekşi ve asitli yiyeceklerin yenmesinden sonra artıyorsa mide kapağının mide içeriğini dışarı yemek borusuna kaçırdığı düşünülür. Yapılacak gastroskopi tetkikiyle mide kapağının durumu tespit edilir. 
Mide kapağının, mide içeriğini yemek borusuna kaçırmasına tıpta reflü denmektedir. Yapılan gastroskopi neticesinde reflü tespit edilirse uygun tedaviye geçilir.

Reflü ağız kokusu tedavisi: Reflü tedavisiyle olacaktır. Reflü tedavi üç aşamalıdır. Yaşam tarzında değişiklikler ilk aşamadır. Fazla baharatlı, acılı ve ekşili yiyeceklerden uzak durulmalıdır. Kahve ve özellikle demli çay tüketimini en aza indirmeli, mümkünse tüketmemelidir. 

Sigaradan da uzak durulmalıdır. Yatmadan üç saat önce yeme-içme işine son verilmelidir. Yatınca baş, eskisinin en az iki katı yüksekte olmalıdır. Yaşam tarzındaki değişimler çözüm olmazsa, onlara ilaveten ilaçlı tedaviye geçilir. İlaç tedavisi kişide büyük rahatlamalar sağlar. 

Bazı kişilerde ilaç da çözüm olmamaktadır. Son aşama olan cerrahi müdahaledir. Yapılan cerrahi müdahaleler büyük çoğunlukla soruna kesin çözüm olmaktadır.

Reflüye yol açan en önemli sebep, yemek borusuyla midenin birleşme yerindeki mekanizmanın bozulmasıdır.

Reflü hastalarının en önemli şikayetleri ise göğüste yanma, ağza gelen acı bir tat, ağız kokusu, şişkinlik, geğirme, gaz şikayetleri, öksürük ve çarpıntı nöbetleridir.

Reflü belki de son yıllarda en çok konuşulan sindirim sorunudur. Reflü sorunu olanlarda asitli mide içeriği yemek borusuna geri kaçar ve yemek borusuyla uzun süre temas ederek dokusunu zedeler. Reflüye yol açan en önemli sebep yemek borusuyla midenin birleşme yerindeki mekanizmanın bozulması, gevşek bir hale gelmesidir. Normalde sistem iyi çalıştığında buna müsaade etmez.


Reflü hastalarının en önemli şikayetleri 

  • Göğüste yanma, 
  • Ağza gelen acı bir tat, 
  • Ağız kokusu, 
  • Yemeklerden sonra ortaya çıkan -geceleri yatıldığında belirginleşen- şişkinlik, geğirme, gaz şikayetleri, öksürük ve çarpıntı nöbetleridir.


Reflünün ses kısıklığı, inatçı öksürük, farenjit, sinüzit gibi yakınmalara da yol açabileceği bilinmektedir.
Reflü, yemek borusunda daralma ve kanama gibi problemlere yol açabilir ama oluşturduğu hasarların en önemlisi “prekanseröz” yani kansere hazırlayıcı değişikliklerdir.
Mide ve yemek borusu kanserlerine reflü hastalarında daha sık rastlanmaktadır. Yemek borusunda herhangi bir tümör gelişiminin en önemli belirtisinin yutma güçlü olduğunu bu vesile ile hatırlatalım.

NE YAPMALI?

Reflü ile mücadelede öncelikle her hastanın hangi yiyecek ve içeceklerle reflüsünün şiddetlendiğini izleyip saptaması gerekir. İyi bir beslenme planı olamadan, belirli gıdalardan uzak kalmadan, yaşam tarzında bazı değişiklikler yapmadan reflü ile mücadele etmek zordur.
Sigaranın bırakılması, alkol, kahve ve çaydan uzaklaşılması, yağlı, baharatlı yiyeceklerin, domates ve portakal suyu gibi asidi artıran içeceklerin, çikolatanın bırakılması gerekir.
Kilo vermek, akşam yemeklerini erken saate almak ve mümkün olduğunca aç yatmak (!) faydalı önlemlerdir.

Mideden Gelen Ağız Kokusu: Nedir Ve Üstesinden Nasıl Gelinir?

Ağız kokusu söz konusu olduğunda, çoğu insan ağır kokan yiyecekler veya diş çürümesi gibi en sık suçlanan tetikleyicilerden kaçınılması gerektiğini bilir. Ancak ağız kokusu probleminiz ağzınızdaki sorunlardan kaynaklanmıyor aksine midenizden kaynaklanıyor olabilir. Aslında, mide sorunlarından kaynaklanan ağız kokusu tipik ağız kokusundan bile daha kafa karıştırıcı olabilir çünkü bunu tespit etmek, diğerlerinden ayırmak ve tedavi etmek daha zordur. Yine de mide kaynaklı ağız kokusunun çeşitli nedenlerini anlamanız, ağız kokusu probleminizin sarımsaklı bir öğle yemeğinden mi yoksa daha ciddi bir durumdan mı kaynaklandığı konusunda karar vermenize yardımcı olabilir.

Ağız Kokusunun Nedenleri

Sindirim sisteminiz, ağız sağlığınız konusunda düşündüğünüzden daha fazla etkiye sahip olabilir. Mide sorunlarından kaynaklanan ağız kokusunun üstesinden gelirken karşılaşabileceğiniz birkaç yaygın problemi aşağıda bulabilirsiniz:

GERD (Gastroözofageal Reflü Hastalığı) veya Reflü. Belirli yiyecekleri yedikten sonra mide ekşimesi veya mide yanması (reflü) yaşıyorsanız (süt ürünlerini ve baharatlı yiyecekleri düşünebilirsiniz) ağız kokusu probleminiz sindirim sisteminiz tarafından üretilen fazla asitle ilişkili olabilir. Bu asitler mayhoş bir kokuya sahip olabilir ve bu gaz kokusu nefesinizi etkileyebilir. 

Dentaluna Diş Polikliniği’nin verdiği bilgiye göre ağız kokusu, mide asidine bağlı gastroözofageal reflü hastalığı veya GÖRH ile bağlantılı olabilir. 

  Böbrek hastalığı. Yine Dentaluna Diş Polikliniği ’nden edinilen bilgide balık kokusu veya amonyak kokusu gibi ağır kokuların kronik böbrek yetmezliği belirtisi olabileceği belirtilmektedir. 

  Ülserler. Ağız içerisindeki kötü koku (halitosis) genellikle yaygın helikobakter pilori bakterisine mal edilir. Bu bakteriler yalnızca mide ülserine katkıda bulunmakla kalmaz, aynı zamanda bir sülfür kokusu yaydığı da sanılmaktadır. 

Cumhuriyet Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Dergisi'nde şu bilgiler yer almaktadır: “H. pylori (+)
hastalara uygulanan bakteriyel eradikasyon tedavisi,
semptomları % 60 oranında ortadan kaldırdığından
dolayı H. pylori ile halitozis arasında bir ilişki
gösterilmiştir. Serin ve ark.'nın sonuçları da halitozisin
H. pylori (+) hastalarda yaygın durum olduğunu ve H.
pylori eradikasyonunun ağız kokusunun giderilmesinde
etkili olduğunu ortaya koydu”.

Mideden geliyor gibi görünen ağız kokusunun üstesinden gelmenin ilk adımını bunun sebebini tespit etmek oluşturur. Belirli yiyeceklere karşı hassas olduğunuzu biliyorsanız, ağız kokunuzun muhtemelen mide asidi ile ilişkili olduğunu biliyorsunuzdur. Veya kokunun belirgin şekilde amonyağa benzer olduğunu fark ettiyseniz bunun bir böbrek iltihabı veya kronik bir hastalık sonucu olabileceği görüşüne varabilirsiniz. Ağız kokunuzun nedeninin ne olabileceğiyle ilgili hekiminizle görüşün, böylece kendinize özgü sorunu bir tedavi planıyla çözüme kavuşturmak için birlikte çalışabilirsiniz.

Ağız kokunuzun altında yatan sorunların üzerine yoğunlaştığınızda, hoş olmayan kokuları uzak tutmak için başka tedavi seçeneklerini de göz önünde bulundurabilirsiniz.

Ağız kokusuna zemin hazırlayan etkenlerden kaçının. Baharatlı yiyecekler, süt ürünleri, stres veya diğer tetikleyiciler, ağız kokunuzu daha da kötüleştiriyor gibi geliyorsa gelecekte bunlardan kaçınmaya özen gösterin.

Sakız çiğneyin. Serbest Hekim Murat GÜLŞEN, sakızlarla ilgili şöyle açıklamalarda bulunmaktadır: “Ağız kokusunu geçici süreliğine gidermek için yemeklerden sonra şekersiz, naneli, karanfilli sakızlar önerilebilir. Sakız çiğnemek, sadece tükürük miktarını artırmakla kalmaz, dil ve yanak hareketleri ile de bakteri sayısının azalmasına yardımcı olur. Sakız, gıda artıklarının taşınması ve uzaklaştırılması ile oral kavitenin temizlenmesini sağlar. Uzak doğuda Antep fıstığı ağacının sakızı çiğnenerek ağız kokusu azaltılmaktadır. Temporomandibüler eklemi aşındırmamak için, bir kerede çiğneme süresi 15 dakikayı aşmamalıdır.”

Ağız sağlığınızı koruyun. Ağız kokunuzun mideden kaynaklanıyor olması ağız bakımınızı ihmal edebileceğiniz anlamına gelmez. Günde iki kez dişlerin fırçalanması ve bir ağız çalkalama suyunun kullanılması, ağız kokusuna katkı sağlayan bazı bakterileri öldürmeye yardımcı olacaktır. 

Probiyotik kullanın. İyi bir nefes, sağlıklı bir mide ile başlar dolayısıyla probiyotik alıp alamayacağınızı veya sağlık rutininize bir kâse yoğurt ilave edip edemeyeceğinizi hekiminize sorun. Probiyotikler sindirim sisteminizdeki asidin dengesini eski konumuna getirir ve böylece bazı olumsuz etkilerden zarar görme olasılığınız azalır.

Ağız kokusundan ötürü sürekli ağızdaki mikropları suçlayamazsınız. Kimi zaman sorun düşündüğünüzden çok daha derin olabilir. Ağız kokusu problemiyle yaşadığınız bazı yan etkileri diğerlerinden ayırarak ve hekiminizle görüşerek, sorunların üzerine doğrudan gidebilir ve üstüne üstlük daha sağlıklı bir mideye ve ağıza sahip olabilirsiniz.

 

Bu makale ile genel ağız sağlığı hakkındaki konulara ilişkin bilgi verilmesi ve bu konuların anlaşılmasına katkıda bulunulması amaçlanmaktadır. Bununla profesyonel tavsiye, tanı ya da tedavi amaçlanmamaktadır. Sağlık durumunuza ya da tedaviye yönelik tüm sorularınızı her zaman diş hekiminizin ya da alanında yetkin bir sağlık uzmanın tavsiyesine başvurun.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder




İDEAL KİLO HESABI BULMAK İÇİN İLGİLİ KISIMLARI DOLDURUNUZ



Boyunuz   cm




     
Kilonuz   kg İdeal Kilonuz   kg
Yaşınız      
Cinsiyetiniz Fark   kg