Translate

19 Aralık 2020 Cumartesi

Adet Döneminde Gebelik Testi Yapılırmı

Adet döneminde gebelik testi yapılır mı, Regl kanaması kadın rahmi içerisinde bulunan bir dokunun kanayarak dökülmesidir. Bu doku gebelik sırasında bebeğin yapıştığı ve beslenmesi amaçlı gereken şartları sunan özel bir yapıdır. İşte bu doku gebelik oluşmadığı her ay bir dahaki yumurtlamaya yeniden hazırlanması amaçlı üstteki tabakasını kanayarak döker ve alttan yeni doku oluşmaya başlar.

Adet kanamasına ilişkin hakikat dışı uydurmalar; bedendeki kirli kan atılması benzeri, zehirli meydana geldiği, vücuttan atılmasa kişiyi zehirlediği, bu arada ilişki kurulursa kısır olunacağı benzeri bu bir şeyler tamamiyle yanlıştır. 
Adet sırasındayken cinsel ilişki yapılıp yapılamayacağının yanıtı ise şartlara ve kişilere ve bireylerin inançlarına yönelik çeşitlilik gösterir. Adet sırasında başka bir deyişle bayanın mensturasyonu sırasında prezervatif ile cinsel ilişki yapılmasında ne kadın ne de adam yönünden tıbbi olarak bir mahzur yoktur, ne kadın ne de adam bedeni bir kayıp görmez. 

Şayet prezervatifsiz cinsel ilişki kurulursa kadın veya erkeğin mikrop kapma rizikosu olabilmektedir. Çok seyrek de olsa regl kanaması sırasında gebe kalma ihtimali da mevcuttur, bunu da göz ardı etmemek gerekir. Hamile kaldığınız önce andan bu yana bedeninizde mühim değişiklikler olmaya başlar. Minik bir hücre milyonlarca defa bölünerek, minik bir birey olmaya çalışıyordur.

 Bedeniniz ise yeni bir davetlisi büyütmek, geliştirmek ve harici dünyaya hazırlamamak amaçlı başkalaşıyordur. Çoğalış siz, yabancı bir sizsinizdir. Ama bu farklılığı birçok zaman önce günden bu yana anlamanız olası değildir. Pek çok kadın gebeliğin önce üç ayı içinde hiçbir değişiklik hissetmez, bu sebeple hamile olabileceği olasılığını dahi düşünmez. 

Halbuki bebeği büyütmeye hazır vücudunuzda az veya çok da olsa, birtakım bulgular görülmektedir. "Midem bulanıyor, başım dönüyor" diyerek yapılmış olan şakalara verilen yanıt "Canın turşu da yemek istiyor mu?" cevabıdır. Tipik olarak, başı dönen, midesi bulanan bayanların hamile olabileceği fikri yaygındır. İlk akla iştirak eden periyodik regl düzenindeki değişikliktir. Regl kanamanız beklediğiniz tarihte gelmiyorsa, gebelik bulguları olabileceği düşünülür.

Tipik olarak doğrudur fakat farklı bulguları de keşfedebilirsiniz.
  • Adet periyodu değişken, beklenilen müddetten ardından gelebilir. Her zaman alışageldiğiniz regl kanamalarınızda bir çeşitlilik oluşabilir. Miktarında, vaktiyle, her regl çağında veya öncesinde meydana iştirak eden sancı, dolgunluk vb belirtileriniz değişkenlik gösterebilir. Göğüsleriniz de ipucu verebilir. Memelerinizde hissettiğiniz dolgunluk, hassaslık, meme uzunda koyulaşma, meme en başında karıncalanma duygusu duyabilirsiniz.
  • Karnınızın aşağı bölümünde dolgunluk, şişkinlik ve bazen hassaslık benzeri değişiklikler oluşabilir.
  • Bulantı ve bazen öğürme görülebilir.
  • Kendinizi yorgun hissedebilir, fazladan uyumak isteyebilirsiniz. Bunun yanında baş dönmesi görülebilir.
  • Sık sık sık idrara çıkış gereği duyabilirsiniz.
  • Vajina salgılarınız artabilir.
Birçok kadın adetliyken bizzat kendilerini itici bulurlar, ve de erkeklerin bu hallerinden huzursuz olabileceklerini düşünürler, halbuki ki bu vaziyetten huzursuz meydana iştirak eden, bunu itici bulan erkekler meydana geldiği benzeri, bundan huzursuz olmayan, kadını regl çağında da arzulayan ve bu arada cinsel ilişki kurmak isteği olan, cinsel ilişki kuran ve de bundan zevk alan kişiler mevcuttur.

Hamilelik Testi Ne Zaman Yapılır?

Hamile olup olmadığınızı merak ediyorsanız, adet gecikmesi gibi durumlarla karşılaşmışsanız hamilelik testi yapmak isteyebilirsiniz. Bu durumda hamileliğin en kesin sonucu kan tahlilleriyle belli olsa da evde hamilelik testi yaparak merakınızı giderebilirsiniz.

Anneliğin ilk heyecanlarını yaşarken hangi zamanlarda hangi hamilelik testlerini kullanmanız gerektiğini öğrenmek ister misiniz?

Gebelik testi çeşitleri nelerdir?

Hamilelik testi, kan ve idrar tahlilleriyle yapılabilir. İki testte de hCG hormonu değerleri takip edilir. hCG (human chorionic gonadotropin), embriyo rahim içerisine yerleştikten sonra üretilmeye başlanır. Plasentada üretilen bu hormon, kanda yükselirse hamilelik belirtisini yani döllenmeye işaret eder.

Evde gebelik testi yaparken idrardaki hormon seviyesini takip eden yöntemlerden yararlanabilirsiniz. Bunun için idrarı hamilelik açısından değerlendiren gebelik kitlerinden yararlanarak birkaç dakika içinde sonuç alabilirsiniz.

Kan testlerinde ise idrar testine oranla daha güvenilir ve kesin sonuçlar alabilirsiniz. Bu testlerin hastane ortamında yapılması ve laboratuvar analizleriyle uzmanlar tarafından değerlendirilmesi gerekir.

Erken gebelik testi nasıl yapılır?

Erken gebelik testi, hCG hormonunun idrarda gözlenmeden önceki dönemlerde kan analizleriyle yapılır. Bu kan analizleri sayesinde idrar testine göre 7-12 gün daha erken sonuç alabilirsiniz. Hamileliğe yönelik bulgular kan örneklerinde tespit edilerek bu testlerden idrar analizlerine göre daha net sonuçlar alınabilir. Bu kan testlerini talebiniz doğrultusunda hastanelerde yaptırabilirsiniz. Böylece erken gebelik teşhisi konulabilir.

Sonuçlara erişiminiz sağlık kuruluşunun yoğunluğuna göre değişiklik gösterebilir. Normal şartlarda ise kan tahlillerinizin sonucunu 1 saat içerisinde almanız mümkündür.

Evde hamilelik testi yaparken nelere dikkat edilmeli?

Hemen hemen her eczanede kolaylıkla ulaşabileceğiniz gebelik testlerini evde uygulamanız mümkündür. Gebelik testi fiyatları markalara göre değişiklik gösterir. Evde hamilelik testi yaparken idrarınızı bir kabın içerisine alıp test çubuğunu bu kaba daldırabilirsiniz. Bazı test yöntemlerinde idrar yaparken test çubuğunu ıslatmanız gerekir.

Test üzerinde belirtilen bekleme süresini takip ederek çubuk üzerindeki renk değişikliğini gözlemlemelisiniz. Hamilelik testi tek çizgi ise gebe olmadığınız anlamına gelir. Çift çizgi görürseniz bu durum, hamile olduğunuz anlamına gelir. Bu idrar testinden birkaç dakika içinde sonuç almanız mümkündür.

Gece idrarda biriken hCG hormonu, idrar testlerinden en etkili sonucu almanızı sağlar. Bu testi uygularken sabahın erken saatlerini tercih edebilirsiniz. Adet düzensizliği yaşıyorsanız son cinsel ilişkinizden 21 gün sonra hamilelik testi yapabilirsiniz.

Hangi durumlarda hatalı pozitif sonuç alınır?

Evde yapılan gebelik testlerinde hCG hormonunun seviyesi belirlenerek hamilelik durumuna dair sonuçlar alınır. Bu hormonun tespiti için kullanılan idrar kitlerinde hamilelik olmamasına rağmen pozitif sonuçlar ile karşılaşabilir. Ektopik gebelik (dış gebelik), kimyasal hamilelik, düşük ya da kürtaj durumlarında idrar testleri çift çizgi gösterebilir.

Evde yapılan testlere ek olarak kan testi yaparak hamilelik durumunuzun daha güvenilir bir şekilde teşhis edilmesini sağlayabilirsiniz.

Hatalı negatif sonuçların nedeni nedir?

İdrarınızdaki hCG hormonu yükselmeden test yaparsanız gebelik testi negatif sonuç verir. Regl gününden önce uyguladığınız testlerde sonuç negatif olsa bile hamilelik ihtimaliniz bulunmaya devam eder. Bu durumda regl gününüzden 7 gün sonra testi tekrarlamanız uzmanlar tarafından tavsiye edilir.

Ultrason ile muayene neden önemli?

Pozitif hamilelik testi sonucu gebe olduğunuza işaret eder. Ancak gebeliğin rahim içinde gelişen normal bir gebelik mi yoksa anormal bir gebelik mi olduğu ultrason muayenesi ile tanımlanır. Dış gebelik gibi olumsuz durumlara karşılık hekim kontrolleri ile sağlığınızı koruyabilirsiniz. Bu nedenle hamilelik testiniz pozitif ise ultrason muayenesini ihmal etmemelisiniz.

Düzenli doktor kontrolleri hem sizin hem de bebeğinizin sağlığı için oldukça önemlidir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder




İDEAL KİLO HESABI BULMAK İÇİN İLGİLİ KISIMLARI DOLDURUNUZ



Boyunuz   cm




     
Kilonuz   kg İdeal Kilonuz   kg
Yaşınız      
Cinsiyetiniz Fark   kg