Translate
19 Aralık 2020 Cumartesi
Adet Döneminde Gebelik Testi Yapılırmı
- Adet periyodu değişken, beklenilen müddetten ardından gelebilir. Her zaman alışageldiğiniz regl kanamalarınızda bir çeşitlilik oluşabilir. Miktarında, vaktiyle, her regl çağında veya öncesinde meydana iştirak eden sancı, dolgunluk vb belirtileriniz değişkenlik gösterebilir. Göğüsleriniz de ipucu verebilir. Memelerinizde hissettiğiniz dolgunluk, hassaslık, meme uzunda koyulaşma, meme en başında karıncalanma duygusu duyabilirsiniz.
- Karnınızın aşağı bölümünde dolgunluk, şişkinlik ve bazen hassaslık benzeri değişiklikler oluşabilir.
- Bulantı ve bazen öğürme görülebilir.
- Kendinizi yorgun hissedebilir, fazladan uyumak isteyebilirsiniz. Bunun yanında baş dönmesi görülebilir.
- Sık sık sık idrara çıkış gereği duyabilirsiniz.
-
Vajina salgılarınız artabilir.
Hamilelik Testi Ne Zaman Yapılır?
Hamile olup olmadığınızı merak ediyorsanız, adet gecikmesi gibi durumlarla karşılaşmışsanız hamilelik testi yapmak isteyebilirsiniz. Bu durumda hamileliğin en kesin sonucu kan tahlilleriyle belli olsa da evde hamilelik testi yaparak merakınızı giderebilirsiniz.
Anneliğin ilk heyecanlarını yaşarken hangi zamanlarda hangi hamilelik testlerini kullanmanız gerektiğini öğrenmek ister misiniz?
Gebelik testi çeşitleri nelerdir?
Hamilelik testi, kan ve idrar tahlilleriyle yapılabilir. İki testte de hCG hormonu değerleri takip edilir. hCG (human chorionic gonadotropin), embriyo rahim içerisine yerleştikten sonra üretilmeye başlanır. Plasentada üretilen bu hormon, kanda yükselirse hamilelik belirtisini yani döllenmeye işaret eder.
Evde gebelik testi yaparken idrardaki hormon seviyesini takip eden yöntemlerden yararlanabilirsiniz. Bunun için idrarı hamilelik açısından değerlendiren gebelik kitlerinden yararlanarak birkaç dakika içinde sonuç alabilirsiniz.
Kan testlerinde ise idrar testine oranla daha güvenilir ve kesin sonuçlar alabilirsiniz. Bu testlerin hastane ortamında yapılması ve laboratuvar analizleriyle uzmanlar tarafından değerlendirilmesi gerekir.
Erken gebelik testi nasıl yapılır?
Erken gebelik testi, hCG hormonunun idrarda gözlenmeden önceki dönemlerde kan analizleriyle yapılır. Bu kan analizleri sayesinde idrar testine göre 7-12 gün daha erken sonuç alabilirsiniz. Hamileliğe yönelik bulgular kan örneklerinde tespit edilerek bu testlerden idrar analizlerine göre daha net sonuçlar alınabilir. Bu kan testlerini talebiniz doğrultusunda hastanelerde yaptırabilirsiniz. Böylece erken gebelik teşhisi konulabilir.
Sonuçlara erişiminiz sağlık kuruluşunun yoğunluğuna göre değişiklik gösterebilir. Normal şartlarda ise kan tahlillerinizin sonucunu 1 saat içerisinde almanız mümkündür.
Evde hamilelik testi yaparken nelere dikkat edilmeli?
Hemen hemen her eczanede kolaylıkla ulaşabileceğiniz gebelik testlerini evde uygulamanız mümkündür. Gebelik testi fiyatları markalara göre değişiklik gösterir. Evde hamilelik testi yaparken idrarınızı bir kabın içerisine alıp test çubuğunu bu kaba daldırabilirsiniz. Bazı test yöntemlerinde idrar yaparken test çubuğunu ıslatmanız gerekir.
Test üzerinde belirtilen bekleme süresini takip ederek çubuk üzerindeki renk değişikliğini gözlemlemelisiniz. Hamilelik testi tek çizgi ise gebe olmadığınız anlamına gelir. Çift çizgi görürseniz bu durum, hamile olduğunuz anlamına gelir. Bu idrar testinden birkaç dakika içinde sonuç almanız mümkündür.
Gece idrarda biriken hCG hormonu, idrar testlerinden en etkili sonucu almanızı sağlar. Bu testi uygularken sabahın erken saatlerini tercih edebilirsiniz. Adet düzensizliği yaşıyorsanız son cinsel ilişkinizden 21 gün sonra hamilelik testi yapabilirsiniz.
Hangi durumlarda hatalı pozitif sonuç alınır?
Evde yapılan gebelik testlerinde hCG hormonunun seviyesi belirlenerek hamilelik durumuna dair sonuçlar alınır. Bu hormonun tespiti için kullanılan idrar kitlerinde hamilelik olmamasına rağmen pozitif sonuçlar ile karşılaşabilir. Ektopik gebelik (dış gebelik), kimyasal hamilelik, düşük ya da kürtaj durumlarında idrar testleri çift çizgi gösterebilir.
Evde yapılan testlere ek olarak kan testi yaparak hamilelik durumunuzun daha güvenilir bir şekilde teşhis edilmesini sağlayabilirsiniz.
Hatalı negatif sonuçların nedeni nedir?
İdrarınızdaki hCG hormonu yükselmeden test yaparsanız gebelik testi negatif sonuç verir. Regl gününden önce uyguladığınız testlerde sonuç negatif olsa bile hamilelik ihtimaliniz bulunmaya devam eder. Bu durumda regl gününüzden 7 gün sonra testi tekrarlamanız uzmanlar tarafından tavsiye edilir.
Ultrason ile muayene neden önemli?
Pozitif hamilelik testi sonucu gebe olduğunuza işaret eder. Ancak gebeliğin rahim içinde gelişen normal bir gebelik mi yoksa anormal bir gebelik mi olduğu ultrason muayenesi ile tanımlanır. Dış gebelik gibi olumsuz durumlara karşılık hekim kontrolleri ile sağlığınızı koruyabilirsiniz. Bu nedenle hamilelik testiniz pozitif ise ultrason muayenesini ihmal etmemelisiniz.
Düzenli doktor kontrolleri hem sizin hem de bebeğinizin sağlığı için oldukça önemlidir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder