Translate

14 Şubat 2021 Pazar

Adet Döneminde Hamile Kalınır Mı ?


Adet döneminde hamile kalınır mı? Bu soruya karşı verilebilecek en kesin cevap ''Evet ''tir. Fakat teorik olarak bakıldığı zaman regl olduğu gün bulunulan cinsel ilişki sonucunda gebelik olma ihtimali diğer günlere oranla daha düşüktür. 

Ancak tabi ki imkansız değildir. Bazı durumlarda oluşan kanamalar adet kanaması ile karıştırılabiliyor ve korunma gereksinimin de bulunulmayıp sonuç gebelik ile sonuçlanabiliyor.


Özellikle de yumurtlamanın yakın olduğu dönemler de gelen kanamalar pek çok bayanı yanıltıyor ve gebelikten korunmak için bir plan yapılmıyor. Düşük bir ihtimal olmamakla birlikte korunmadan bulunulan her ilişki adet dönemine dek gelse veya gelmese gebelik ile sonuçlanabilir. 

Bu nedenden ötürü eğer çiftlerin gebelik düşüncesi yok ise her ilişki de mutlaka korunmaları gerekir. Çünkü yumurtalar, bazı dönemler de gelen spremleri geri çevirmiyor ve döllenmeyi hiç acımadan gerçekleştiriyor.

Adet döneminin olduğu günler bayanın en fazla hassasiyet gördüğü günlerdir. Aslında pek çok bayan adet döneminde bulundukları ilişkiden ciddi derecede olmasa da zarar görür ve  acı hissi duyar. 

Her ne kadar bu durumu partnerine yansıtmasa da adetliyken girilen cinsel ilişki bayanların çoğunu kötü yönde etkiliyor ve psikolojik olarak da kendilerini ilişki sonrası rahatsız hissediyorlar. Bu çoğunlukla regli ağrılı geçen ve çok kanaması olan kişiler de görülmektedir.

Erkeklerin bu husus da biraz anlayışlı ve dikkatli davranması gerekir. Bu hem bayan açısından, hem de erkeğin sağlık açısından önemlidir. Adet döneminde bayanın vücudundan, vücut tarafınca istenilmeyen kan dışarıya atılır ve bu kanın içerisinde bir takım olumsuz maddeler yer alır. Bu maddeler bazı tıp bilimcileri için zararsız görülürken, bazıları için da zararlı görülmüştür.

Özellikle bu dönemlerde girilen ilişkiler de mutlaka erkeğin prezervatif kullanması gerekir. Aksi halde hem kadın, hem de erkek mikrop kapabilir. Sonuç da vücuttan dışarıya istenilmeyen bir kan akımı var. Eğer eşiniz adetli iken onunla ilişki de bulunmak istiyorsanız prezavartif kullanmanızı tavsiye ederiz. 

Prezervatif kullanarak ilişki de bulunulursa çiftler sağlık yönünden her hangi bir sorun ile karşılaşmaz. Çiftlerden birinin yahut her ikisinin de ileride sağlık bakımından sorun yaşamamaları için önlem almaları her açıdan faydalıdır.

İnsanlarda adet döneminde hamile kalınmayacağına dair yaygın bir inanış vardır. Ancak, doğum kontrol planlaması yapan çiftler için bu durum oldukça risklidir. Adet döneminde bir kadının doğurganlığı düşük olsa da, bazı koşullar dahilinde hamilelik mümkün olabilir.

Adet dönemi nedir, nasıl oluşur?

Menstrüasyon olarak da bilinen adet kanaması, rahimdeki kan ve dokunun vajinadan vücut dışına çıkmasıdır. Ergenlik döneminden menopoza dek genellikle her ay meydana gelir. Bu süreç aynı zamanda bir kadının doğurgan olduğu, hamile kalma özelliğinin mevcut olduğu dönemi kapsamaktadır.

Tipik bir adet döngüsü 28 gün sürer. Dönem, foliküler ve luteal fazlara bölünür. Foliküler fazda, sağlıklı bir yumurta yumurtalıklarda oluşur. Luteal faz ise o yumurtanın fallop tüplerinde sperm ile buluşması için, yumurtlama sonrası hazırlık dönemidir. Tüm bu eylemler günlük olarak şöyle gelişir:

  • 1-5. gün: Yumurtanın döllenememesi nedeniyle hamilelik oluşmamıştır ve bu nedenle menstrüasyon başlamıştır.
  • 6-10. gün: Östrojen hormonu, yumurta üretimini ve rahimdeki endometriyal hücrelerin yeniden büyümesini teşvik eder.
  • 11-18. gün: Kadın doğurganlığının en üst düzeyde olduğu yumurtlama dönemi meydana gelir. Olgun bir folikül salınarak döllenmek üzere fallop tüplerine ilerler.
  • 19-28 gün: Hormon salgıları, rahim iç duvarını implantasyon için besleyici bir ortam oluşturmak üzere kalınlaştırmaya teşvik eder.

Son günlerde, salınan yumurta ile bir sperm birleşemezse adet döngüsü yeniden başlar. Hamilelik oluşmuş ise hormon seviyeleri hamileliğe göre düzenlenir, adet kanaması oluşmaz.

İlginizi çekebilir: Az Gelen Adet Kanaması Nedenleri

Hamile kalma oranının en yüksek olduğu dönem nedir?

Doğurganlık penceresi, bir kadının hamile kalma olasılığının en yüksek olduğu dönemdir. Adet döngüsüne bağlı olarak değişebilen doğurganlık penceresi genellikle 6 gün sürmektedir. Yumurtlama ve yumurtanın serbest bırakılması, hamile kalma olasılığın en yüksek olduğu günlerdir. 28 günlük düzenli bir adet döngüsü olan kadında ilk gün kanamanın başladığı gün olarak kabul edilir 14. gün yumurtlama meydana gelir. 14. günden önceki ve sonraki birkaç gün boyunca hamile kalma şansı çok yüksektir. Ancak bu bir kural değildir. Her kadının adet döngüsü farklı olabilir ve doğurganlık penceresi haricinde de kesinlikle hamile kalınabilir.

Adet döneminde hamile kalınır mı?

Hamile kalmak karmaşıklıktır ve birçok belirsizlik içerir. Adet döneminde hamile kalmak pek çok kadın için olası değildir, ancak imkansız da değildir. Hamile kalmak, adet döngüsündeki yumurtlama oluşumuna bağlıdır. Yumurtlama günü, bir kadından diğerine ve aynı kadında döngüden döngüye değişir.

Yumurta, yumurtlamadan sonra yalnızca 12-24 saat canlılığını koruyabilir. Bu süre zarfında, meydana gelmesi için bir sperm hücresiyle buluşması gerekir. Kadının, yumurtlama gününden 3 gün önce ve yumurtlama gününe kadar cinsel ilişkiye girmesi durumunda hamile kalma olasılığı yüksektir.

Adet döngüleri 24 günden daha kısa olan kadınlar, uzun döngüleri olanlara oranla daha önce yumurtlayabilirler. Adet döngüsü uzunluğundaki geniş değişiklik ve yumurtlama zamanlaması, doğurganlık döneminde ne zaman olduğunu anlatmayı zorlaştırır. Bununla birlikte, sperm 3-5 gün boyunca canlılığını koruyabilmektedir. Böylece, yumurtlamadan 5 gün önce cinsel ilişkiye girilmiş olsa bile hamile kalınabilmektedir.

Adet döneminde hamile kalabilmek birkaç faktöre bağlı olarak mümkündür:

  • Kısa adet döngüleri: Bazı kadınlar 21 gün kadar kısa döngülere sahiptir ve yumurtlama günleri arasında çok fazla zaman aralığı yoktur. Spermlerin üreme yolunda 5 güne kadar canlılığını koruyor olabilmesi nedeniyle, bu aralıktaki korunmasız cinsel ilişki hamilelikle sonuçlanabilir.
  • Adet kanamasının uzunluğu: Vücut, rahim iç duvarını dökerken yumurtlama dönemi tekrarlanabilir. Bir sonraki yumurtlama, bir önceki ayın döllenmemiş yumurtası vücuttan atılmadan meydana gelebilir. Böylece adet döneminde de hamile kalınabilir.
  • Düzensiz adet dönemleri veya ara kanamalar: Düzensiz adet döngüleri olan veya zaman zaman ara kanama yaşayan kadınların doğurganlık dönemlerinin belirlenmesi oldukça zordur. Adet kanamaları ile ara kanamalar anlaşılamadığında, kadının hamile kalabilme riski mevcuttur.

Adet döneminden hemen önce hamile kalınabilir mi?

Adet döneminden hemen önce hamile kalma şansı çok düşüktür. Döngüleri düzenli olan kadınlarda, yumurtlama dönemi kanamanın başlangıcından bir süre önce meydana gelir. Yumurtalar ise yalnızca 12 ila 24 saat boyunca aktiftir. Adet döneminden önceki günlerde cinsel ilişkinin güvenli olduğu söylenebilir. Yumurtlama gününden uzaklaştıkça hamile kalma olasılığı da azalır.

Adet döneminden hemen sonra hamile kalınabilir mi?

Adet döneminden hemen sonra hamile kalma olasılığı vardır. Kanama bittikten sonra, doğurganlık penceresinin aktif olduğu döneme geçiş yapılır. Spermlerin de 5 güne kadar canlılığını koruyabilmesinden dolayı, kanamadan hemen sonra cinsel ilişki mevcutsa hamilelik mümkün hale gelebilir. Hamile kalma olasılığı, kanamanın bitişinden sonraki her geçen gün artar.

Hamileyken adet olunur mu?

Hamilelikte adet olmak biyolojik olarak mümkün bir durum değildir, ancak istisnalar olabilir. Hamileliğin başlangıcından itibaren salgılana ve hamilelik hormonu olarak bilinen hCG (insan koryonik gonadotropin), adet dönemleri durur. Bununla birlikte, adet gecikmesinden önce hafif kanama veya lekelenme ile ilişkili implantasyon kanaması meydana gelebilir. Sıklıkla adet kanaması ile karıştırılan bu durum, embriyonun rahime yerleştiğinin ve hamileliğin başlamasının işaretlerindendir.

Hamileliğe rağmen adet kanamalarına benzer yoğun kanama mevcutsa mutlaka doktora başvurulmalıdır.

Adet döneminde hamile kalmamak için neler yapılabilir?

Hamilelik planlaması yapmayan kadınlar, adet döneminde olsa dahi cinsel ilişki esnasında bir doğum kontrol yöntemi kullanmalıdır. Gebeliğin önlenmesi için yaygın olarak kullanılan doğum kontrol yöntemleri şunlardır:

  • Prezervatif,
  • Doğum kontrol hapları,
  • Enjekte edilen kontraseptifler,
  • Diyafram,

Kaynak : Op. Dr. Ayşe Duman

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder




İDEAL KİLO HESABI BULMAK İÇİN İLGİLİ KISIMLARI DOLDURUNUZ



Boyunuz   cm




     
Kilonuz   kg İdeal Kilonuz   kg
Yaşınız      
Cinsiyetiniz Fark   kg