Translate

14 Şubat 2021 Pazar

Adet Dönemi Şişkinlik Nedir ?


 

Her ay adet dönemimde yaşadığınız su toplanması yani ödemler rahatsız edici ve can sıkıcıdır. Fakat yapacağınız bazı değişikliklerle bu rahatsızlığınızı azaltabilirsiniz. Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Dr. Murat Emanetoğlu, adet dönemi şişkinlikleri için neler yapılması gerektiği hakkında bilgi veriyor.

Adet Dönemi Şişkinlik, genellikle adet hallerinden bir hafta önce ortaya çıkan bir durumdur. Bu durumda kişilerde oluşan doluluk hissi genellikle bunalımlara, can sıkıntısına neden olmaktadır. Bu sıkıntılara bakarak kişi kısa bir süre içerisinde adet olacağını anlayarak  bu döneme hazırlığını yaparak hazırlıksız yakalanma gibi sorunların önüne geçmiş olur. 

Adet dönemi şişkinlik her insanda görülen bir durumdur. Bu durumda kişinin vücudunun bazı organları su toplamaktadır. Bu nedenle kişinin vücudunda şişkinlik hissi oluşmaktadır.  Bu şişkinlikler genellikle adetin 2-3. günü sona ermektedir.  


Bazı insanlarda bu dolgunluk hissinin oluşturduğu stres ve sıkıntı az bir şekilde seyrini sürdürerek geçip gider. Fakat bazı insanlarda bu durum hiçte bu şekilde kolay geçmemektedir. Oluşan sinir ve sıkıntı kişinin sosyal hayatında birçok soruna neden olarak arkadaş çevrelerinin  bu durumdan etkilenmesine neden olmaktadır. 

Bu nedenle hem kişinin hemde çevresindeki insanları bu durumdan dolayı biraz daha anlayışlı olmaları oluşacak birçok sorunun önüne geçecektir.  Bu dönemde şişkinlik hissi olan kadınlar daha rahat elbiseler ya da kıyafetler seçerek bu durumu birazda olsa bastırırlar.


Kadınların % 85'inde görülen şikayet olarak sıvı tutulmasından kaynaklanan karındaki şişkinlik hissidir. bu his oldukça yaygın olarak birçok kadında görülür ve adet dönemi şişkinlik olarak oldukça normal karşılanmaktadır. Adet döneminde olan kadınların daha agresif olmalarının diğer bir nedeni olarakta bu durumu örnek verebiliriz.

 Bu şişkinliklerle birlikte kadınlarda özellikle tatlılar olmak üzere bazı yiyeceklere karşı iştahın açılması önemli yer tutmaktadır.  Adet dönemi şişkinlik genellikle 25-35 yaşlarında çok daha fazla görülmektedir.

Şişkinliğin oluşmasına neden olan sıvı niçin toplanır?

Bu sıvının neden toplandığı ile ilgili yapılan araştırmalar maalesef yanıt bulunamadan sonlandırılmıştır. Yapılan birçok araştırmaya rağmen bu sıvının toplanma nedeni bulunamamıştır. Fakat tahmini olarak bu sıvı, adet dönemi nedeni ile dengesi bozulan hormonlardan kaynaklanmaktadır. Bu durumlarda tabi ki sadece geniş kıyafetler tercih etmemekle kalmayacaksınız bu durumdan kurtulmak için daha birçok yapılacak şey vardır. buda birçok kişi için iyi bir haberdir. 

Bu sıkıntıların giderilmesi ve şişliğin azalması için ne yapmak gereklidir.

Bu şişkinliklerin ortadan kalkması ve üzerinizdeki stresle birlikte süregelen sinir halinin ortadan kalması için yapmanız gereken birçok unsur vardır. Bu unsurlar yapıldığı zaman kısa bir süre içerisinde etkilerini sizlerde hissedeceksiniz. Özellikle bu durumun azaltılması için bu dönemde daha çok dikkat ederek düzenli egzersizler yapmalısınız. 

Yapılan bu egzersizlerle vücudunuzdaki hormonal seviye daha düzenli olar ve adet durumunuz daha seviyeli geçer. Bu durumda oluşacak ağrıların, sıkıntıların azalmasına neden olur. Yapılacak düğer bir unsur ise yediğiniz günlük tuz miktarını oldukça azaltın bu durumda da fayları kendiniz hissedeceksiniz. 

Son olarak yapılması gereken en önemli şeylerden biri ise Çok daha az yemek yiyin ve aç kalmayacak şekilde sık sık yiyin. Bu durumda mideniz daha rahat sindirim yapacak ve adet dönemi şişkinliğin yanında birde yemek şişkinliği sizleri zorlamayacaktır.

Adet kanamasından bir veya iki hafta öncesinde başlayan şiş, ağır ve dolgun hissettiren sıvı tutulması, adet kanamanızın başlamasıyla birlikte sona erer. Çoğu kadın için bu, ayda bir yaşanan önemsiz bir sıkıntı iken, bazı kadınlar için günlük hayatını etkileyecek kadar ciddi bir durumdur. Neyse ki bu dönemde giyeceğiniz geniş pantolonların yanında başka seçenekleriniz de vardır.

Genişleyen belinizi rahatlatacak yaşam tarzındaki değişiklikler ve ilaçlar buna yardımcı olacaklardır. Adet kanaması gören kadınların %85 inde, adet dönemi öncesinde yaşanan 200 şikâyetten en az bir tanesinda şişkinlik vardır. Sıvı tutulmasına bağlı olarak gelişen karın şişliği de bunlardan birisidir. Diğerleri ise halsizlik, memelerde hassasiyet, sivilce, baş ağrısı, bazı yiyeceklere karşı iştah artışı, hassasiyet ve ağlama nöbetleri şeklindedir. Bu belirtiler 25 ile 35 yaş arasında başlayabilirler.

Adet döneminde neden şişkinlik ve sıvı toplanması olur?

Tam olarak nedeni bilinmese de hormonlardaki döngüsel değişimin sonucu olduğu sanılmaktadır. Bir adet dönemi ortalama 28 gün sürmektedir. Birinci gün adet kanamasının olduğu ilk gün olarak kabul edilir. Adet döneminin ilk yarısında östrojen seviyesi yükselir. Rahim kalınlaşır ve büyür. Aynı zamanda hipofiz bezindeki hormonlar, yumurtalıkları uyarıp, yumurtanın gelişip, salınmasını sağlar. 14. gün civarında yumurta salınır ve yumurtalık kanalında ilerler.

Ardından gebeliğe hazırlık amacıyla progesteron seviyesi artar. Eğer yumurta döllenmezse hormon seviyesi düşer ve kalınlaşan rahim dokusu adet kanamasıyla beraber atılır. Böylece 28 gün tamamlanarak yeni bir adet dönemi daha başlar. Adet kanaması öncesindeki şikâyetlere neden olan durumun, aylık hormonal değişikliklerle, beyindeki kimyasal değişikliklerden kaynaklandığı düşünülmektedir. En çok da beyindeki kimyasal bir madde olan serotonin suçlanmaktadır. Ayrıca diğer kimyasallar da rol oynayabilirler. Stres ve duygusal sorunların, bu şikâyetleri daha da artırdığı bir gerçektir.

Adet döneminde şişkinliği önlemek için ne yapılmalı?

Adet kanaması öncesinde sıvı tutulmasını önlemeye yardımcı olacak bazı yaşam tarzı değişiklikleri vardır. Kendinize dikkat ederek yaşamanız, hem şişliklerinizi önleyecek hem de daha sağlıklı bir hayat yaşamanızı sağlayacaktır.

Düzenli egzersiz yapın. Düzenli egzersiz yapan kadınlarda daha az şikayet olduğu gözlenmiştir.

Tuzu azaltın. Adet kanamanız başlamadan birkaç gün öncesinde tuzdan kaçınırsanız şişlik, ödem, memelerde büyüme ve hassasiyet gibi şikayetlerde azalma olacaktır. Ancak sadece tuzluktan değil fazla tuz içeren soya sosu, hazır gıda ve etlerden de uzak durmalısınız.

Daha az ve sık yemeye çalışın. Üç büyük öğün yerine beş veya altı küçük öğün yiyin. Bu öğünlerde de tam tahıllı ürünler ve sebze-meyve ağırlıklı yemeye çalışın.

Çoğu kadında bu tür yaşam tarzı değişiklikleri bile sıvı tutulmasını önlemeye yetecektir. Ancak bunlar yeterli olmazsa ilaçlar kullanılabilir. İdrar sökücü ilaçlar fazla sıvıyı atmada yardımcı olurlar. Fakat fazla kullanıma dikkat etmek gereklidir.

Uzun süre kullanım sonucu vücudun mineral dengesini bozabilir, hatta böbreklere zarar bile verebilirler. Ağrı kesiciler hem ağrıyı kesip hem de ödemi azaltabilirler. Düşük dozlu doğum kontrol hapları ciddi sıvı tutulumu ve kramplarda doktorunuz tarafından tavsiye edilebilir. Kalsiyum ve magnezyum alımı da sıvı tutulmasını ve krampları önlemede yardımcı olabilirler. En uygun tedavi, sizin durumunuza göre, doktorunuz tarafından karar verilecektir.

Şikinlik için doktora gitmek gerekir mi?

Eğer her ay bu sıkıntılarla başa çıkmak size zor geliyorsa, doktorunuza görünmenizde fayda vardır. Öncelikle size, birkaç ay boyunca günlük tutmanızı tavsiye edecektir. Bu şekilde sorununuz adet döngüsüne mi yoksa başka mide-bağırsak hastalıklarına mı bağlı, bunu belirlemek gereklidir. Bunlar belirlendikten sonra sizin için en uygun tedaviye başlanacaktır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder




İDEAL KİLO HESABI BULMAK İÇİN İLGİLİ KISIMLARI DOLDURUNUZ



Boyunuz   cm




     
Kilonuz   kg İdeal Kilonuz   kg
Yaşınız      
Cinsiyetiniz Fark   kg