Aft Neden Çıkar, Bir diğer adı da ''aftöz ülser'' olan aft, ağzın iç kısmında görülen ağrılı bir ülserdir. Klasik olan aft yarası, ağız içerisindeki mukoza tabakası üstünde, kırmızı oval sınırı olan küçük yaralar halinde görülür.
Sağlık Bakanlığının henüz bu konu üzerinde yayınladığı bir istatistik yok ama dış ülkelerin verilerine bakılacak olursa, toplam nüfusun %20-40 arası kişi hayatının herhangi bir döneminde bu sorunla karşı karşıya kalıyor. Bir başka sayıma göre ise kadınların vücudu, erkeklerin vücuduna göre bu yaranın oluşmasına daha yatkın.
Aft, genel olarak; yanak ısırma, dudak yeme alışkanlığı veya alınan darbeler sonucunda ağız içerisinde oluşan açık yaralar, çeşitli baharatlar, çikolata, kahve gibi çeşitli gıdalara olan hassasiyet, bazı vitaminlerin ve minerallerin eksikliği, hormon dalgalanması oluşumu, bazı tahriş edici diş macunları ve gargara suları nedeniyle oluşabilir iken bunlardan daha farklı bir nedenden dolayı da gerçekleşebilir.
- Helicobacter Pylori: Bazı araştırmalar, mide ülserine neden olan bu bakterinin ağız içerisinde oluşan yaraların nedenleri arasında olduğunu söylemektedir.
- Ülseratif Kolit: Kolon ve rektum yapılarının iç çeperlerinde ülserlerle ve tahriş oluşmasını sağlayan ''ülseratif kolit'' ile kronik ve iltihabi bir bağırsak hastalığı olan '' Crohn hastalığı'' sürekli tekrar eden aftlara neden olabilir.
- Çölyak hastalığı: Glüten intoleransı nedeni ile bağırsaklarda sorunlara yol açan çöyak hastalığı bazı vitamin çeşitleri ve minerallerin vücut tarafından gerekli görüldüğü zaman emilmesine engel olarak aft yaralarının oluşmasına neden olabilir.
- Zayıf bağışıklık sistemi: Bağışıklık sisteminin zayıflamasını sağlayan hastalıklar ve enfeksiyonlar ağız içerisinde aft yaralarına neden olabilir.
- Vitamin ve mineral eksiklikleri: B12 vitamini, folik asit, çinko ve demir eksikliği aftlara neden olabilir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder