Bağırsak üşütmesi genellikle mide üşütmesiyle beraber seyreden çoğunlukla kışın görülen bir hastalık türüdür. Bağırsak üşütmesi denince ilk akla gelen soğuktan bağırsakların üşütülmesi durumudur. Genellikle de bağırsakların üşütülmeden kaynaklanır.
Fakat bu hep böyle olmaz. Çünkü mide veya bağırsak üşütmesi virüs veya bakterilerin etkisiyle de meydana gelebilir. Sindirim sisteminin mide ve bağırsak kısmının bakteri veya virüslerin etkisiyle iltihaplanması durumudur.
Bağırsak Üşütmesinin Nedenleri
- Genellikle aç karnına aşırı soğuk veya buzlu su içildikten sonra mide ve bağırsak üşütmesine neden olabilir.
- Soğuk ve rüzgarlı havalarda ince bir elbiseyle dışarıda bulunup bağırsakları üşütmek.
- Alınan besinlerin soğuk- sıcak dengesizliği de bağırsak üşütmesine neden olabilir.
Bağırsak Üşütmesinin Belirtileri
- Bulantı ve kusma
- Karın ağrısı
- İshal (İshal içerisinde kan ve balgam görülebilir)
Bağırsak Üşütmesinin Tedavisi
Hastalık ağır geçiyorsa ve ateş az oluyorsa hastalığın sebebi mikrobik olabileceği düşünülmeli ve kan tahlili yapılmalıdır. Sebep virüslerde doktor herhangi bir ilaç tedavisi uygulamaz. İstirahat etmeyi önerir. Şayet bakteri kaynaklı bağırsak üşütmesi yaşanıyorsa antibiyotik tedavisi yapılması gerekmektedir. Karın ağrısı şikâyetlerinde kesinlikle doktora başvurmadan ağrı kesici kullanılmamalıdır. Çünkü ağrı kesici ağrıyı baskıladığı için teşhisinin yapılmasını güçleştirir.
Bağırsak Üşütmesi İçin Bitkisel Tedavi Yöntemleri
- Dört bardak su içerisine 10 gram havlıcan konur ve 10 dakika kaynatılır. Kaynayan suyun yaprakları süzüldükten sonra günün değişik saatlerinde dört bardak bitkisel çay tüketilir.
- Bir şişenin boğazına kadar ince kıyılmış kekik doldurularak üzerine saf zeytinyağı ilave edilir ve şişenin ağzı kapatılarak iki hafta demlenmeye bekletilir. Şişenin muhafaza edileceği yer sıcak ve mümkünse güneş gören yer olmalıdır. Bağırsak üşütmelerinde şişe açılarak güzelce süzüldükten sonra bir adet kesmeşekerin üzerine 5-6 damla damlatılarak yenir. Bu uygulama günde üç defa yapılır.
- Bir çay karabiber bir bardak kaynamış suyun içerisine atılarak bir süre demlenmesi için beklendikten sonra sıcakça içilir.
- Üç bardak su içerisine bir çorba kaşığı nane kurusu katılır ve bir adet limonun kabuğu soyularak içine atılır ve su 10 dakika kaynatıldıktan sonra süzülerek günde üç bardak tüketilir.
- Bir adet hindistancevizi güzelce temizlenerek küçük parçalara bölünür. Üç bardak suya konularak 10 dakika kaynatılır. Süzüldükten sonra sıcak sıcak günde üç bardak tüketilir.
- Bir çay kaşığı mercanköşk bir bardak kaynamış suyun içerisine atılarak bir süre demlenmesi için beklendikten sonra sıcakça içilir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder