Translate

20 Kasım 2021 Cumartesi

Boy Uzatma Nasıl Olur ?

 


Boy Uzatma, Boy uzaması için en önemli faktörlerin başında genetik, doğru beslenme ve hormonların düzgün çalışması gelmektedir. Ailesinde kısa boylu olan kişiler doğru beslenseler bile anne ve babasından sadece 1-2 cm uzun olabilirler. Genetik ve doğru beslenmenin yanı sıra düzenli uyku ve egzersiz de boy uzatmada yardımcı faktörlerdir. 

Boy uzatma, ergenlik döneminde daha hızlıdır. Kızlarda 18 yaşına kadar devam eder. Erkeklerde ise 20 yaşına kadar sürer. Kız çocuklarında adet görmeden sonra boy uzamanın durduğu gibi genel bir kanı olsa da bu durum tam olarak kanıtlanmamıştır. Boy uzaması için uygun beslenme ve düzenli egzersiz yapılırsa uzama devam edebilir. 

Eğer çocuğunuz son 6 ay-1 yıl arasında boyunun hiç uzamadığını gözlemlerseniz, bu durum sebebi büyüme hormonun eksik çalışmasından kaynaklanabilir. Eğer tiroit hormonu az çalışır (hipotiroid) ise büyüme ve kemik gelişimi durur. Cinsiyet hormonu da eksik çalışır ise boy uzaması durur. Yani kısaca eğer boy uzamasında sorun varsa hormon testleri yapılmalıdır. Bireylerin doğru ve düzenli beslenmesi boy uzamasında çok önemlidir.

Boy Uzatma İçin Doğru Beslenme Nasıl Olmalıdır?

Bireylerin doğru ve düzenli beslenme sistemine geçmesi ile yeni neslin ortalama olarak buy uzunluğunu 10-12 cm uzadığı görülmüştür. Bol protein içeren besinler ile beslenen toplumların daha uzun ve kaslı oldukları belirlenmiştir. Proteinli beslenme kadar çinko ve D vitamini de boy uzamasında oldukça etkilidir.

Protein içerikli besinler; süt, yoğurt, peynir, yumurta, et, bakliyat ve balıkta bulunan bol miktardaki protein boy uzatmada oldukça etkilidir. Günde bir tane kaysı kıvamında pişmiş yumurta yenmelidir. Kefal, torik, palamut, uskumru gibi balıklar ızgara yapılıp günde 3 kez yenilmesi boy uzatmada oldukça etkilidir.

Çinko; çinko bakımından eksik beslenen kişilerin boy uzamasının durduğu gözlemlenmiştir. Çinko içeren besinleri bol miktarda tüketmekte boy uzatmada oldukça faydalıdır. Antep fıstığı, fındık, badem, kabuklu deniz ürünleri ve kakaoda bol miktarda bulunur.

D vitamini; bu vitamin kalsiyum emilimi için çok önemlidir. D vitamini eksikliği kemiklerin zayıflamasına neden olur. Bu da boy uzamasını durdurur. Vücudumuz günlük olarak 600 IU D vitaminine ihtiyat duyar. D vitamini ise sınırlı besinlerde bulunuyor. Somon, alabalık, uskumru gibi yağlı balıklar ile yumurtanın sarı kısmında bir miktar bulunmaktadır. Vücudun ihtiyacı olan D vitaminin bir kısmı ise güneşten alınabilir. Özellikle günlük 20 dk. güneşte kalmak D vitamini almamıza yardımcı olacaktır.

Boy Uzatma İçin Yeterli Uyku Nasıl Olmalıdır?

Boy uzatmada en etkili faktörlerden bir tanesi de düzenli uykudur. Büyüme için en önemli hormon olan büyüme hormonu uyku sırasında serbest kalır. Beyinin içinde bulunan hipofiz bezin de bulunun somatotropik hücrelerinde salgılanan bir hormon çeşittidir. Uykuya daldıktan bir saat sonra en fazla salgılandığı zamana ulaşır. Büyüme hormonundan en fazla faydalanmak için 8-9 saat uyunması gerekiyor. Büyüme hormonu ergenlik döneminin sonuna kadar salgılanmaya devam eder.

Boy Uzatmak İçin Yapılması Gereken Egzersizler Nelerdir?

Düzenli egzersiz ve spor boyunuzu uzatmada çok etkilidir. Özellikle büyüme hormonunu faaliyete geçiren esneme hareketlerini düzenli olarak yapılmalıdır. Boy uzatmak için yapılan sporların başında tempolu koşu, yüzme, barfiks hareketleri yapma ve zıplama hareketleri gelmektedir.

Boy Uzatma Ameliyatı Nasıl Yapılır?

Boy uzatma ameliyatı hem sağlık için hem de estetik için yapılmaktadır. Bacakların boyları bir birinden farklı ise boyları eşitlemek amacı ile yapılıyor. Estetik için yapılan ameliyat ise boyun kısalığından şikâyetçi bireylerin tercihine göre yapılan ameliyattır.
Boy Uzatmak, isteyen kişilerin boy uzaması durmadan boylarını uzatmak için çaba göstermeleri gerekiyor. Boy uzamanın en hızlı olduğu ergenlik döneminde uzatma için çaba gösterilmelidir. Kızlar ve erkekler için farklı yaşlarda duran bu dönemlerde düzenli beslenme, uyku ve egzersizle boyunuzu uzatmanız mümkündür.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder




İDEAL KİLO HESABI BULMAK İÇİN İLGİLİ KISIMLARI DOLDURUNUZ



Boyunuz   cm




     
Kilonuz   kg İdeal Kilonuz   kg
Yaşınız      
Cinsiyetiniz Fark   kg