İnce Bağırsak Anatomisi, sindirim sisteminin bir yapısıdır. İnce bağırsak sindirim kanalının mideden sonra başlayıp yaklaşık 5-6 metre uzunluğunda kalın bağırsakla sonlanan en uzun organdır. Yaklaşık olarak çapı 3-4 santimetredir. Yiyeceklerin kimyasal sindirimi ve emilimi ince bağırsakta gerçekleşir.
Bu işlemler emilim yüzeyinin genişliği özel yapılar mukus ve hormon salınımıyla gerçekleşir. İnce bağırsağın besinlerin sindirimini, emilimini sağlamak ve emilemeyen besinlerin kalın bağırsağa geçişini sağlamak gibi görevleri vardır.
İnce Bağırsak Anatomisi, Bölümleri
İnce bağırsak anatomisini anlayabilmek için ince bağırsağın bölümlerini bilmek
ve tek tek incelemek gerekir. İnce bağırsak yukarıdan aşağıya doğru on iki
parmak bağırsağı jejunum ve ileum olmak üzere üç bölüme ayrılır.
On iki parmak bağırsağı ince bağırsağın ilk bölümüdür. Yaklaşık 25 cm
uzunluğunda ve 3-5 cm çapındadır. On iki parmak bağırsağı C harfi şeklindedir
ve kavisin içine pankreas başı yerleşmiştir. On iki parmak bağırsağının büyük
bölümü karın arka duvarında yer alır. On iki parmak bağırsağı ince bağırsağın
diğer bölümlerine göre daha kalın ve hareketsiz olan tek bölümüdür.
Üst kısmının mukozası düz iken alt kısmı kıvrımlıdır. On iki parmak
bağırsağının iç kısmında iki büyük kabartı vardır. Buraya pankreas salgısını
boşaltan kanal ve safrayı boşaltan kanal açılır. On iki parmak bağırsağı üç
bölümden oluşur. Üst parça inen parça pars horizantalis ve yükselen parça.
Jejenum on iki parmak bağırsağından sonra gelen ince bağırsak kısmının
yarısını oluşturan bölümünü teşkil eder. On iki parmak bağırsağıyla arasında
keskin bir sınır yoktur. Damar yönünden zengin olduğu için pembe görünümlüdür.
Bir zar ile kavun durumuna bağlanmış durumdadır. Jejenum on iki parmak
bağırsağına göre daha kalındır. Çapı 4 cm kadardır.
İleum ince bağırsağın son kısmıdır. Çapı jejenuma göre daha küçüktür ve kalın
bağırsağa yaklaştıkça daralır. Jejenuma göre daha açık renktedir. Son kısmında
kalın bağırsakla arasında bir kapak vardır.
İnce Bağırsakta Sindirim
İnce bağırsak anatomisinin önemli bir yanı da besinlerin burada gerçekleşen
sindirimidir. İnce bağırsakların sindirimi gerçekleştirebilmesi için bazı
salgı ve enzimlere ihtiyacı vardır. Midenin asidik içeriği ince bağırsağa
geçtiğinde on iki parmak bağırsağının başlangıç bölümünde bulunan burunner
bezleri tarafından musin salgılanır.
Musin mukozayı mide asidine karşı korur ve mukozayı kayganlaştırır. Bunun
dışında ince bağırsakta salgılanan enzimlerde sindirimde büyük rol oynar.
Karbonhidratlar proteinler ve yağların hepsi ince bağırsak tarafından
sindirilebilir. Özellikle yağların tek sindirile bildiği yerin on iki parmak
bağırsağı olması önemli bir husustur.
İnce Bağırsakta Emilim
İnce bağırsak anatomisinde emilim oldukça önemlidir. Çünkü bütün besinler ince
bağırsakta emilir. İnce bağırsakta karıştırma hareketleri ile besinlerin
mukoza ile teması sağlanır. Normal insanlarda proteinlerin karbonhidratların
ve yağların nerede ise tamamı ince bağırsaktan geçerken emilir. Emilen
besinler damar ve lenflerle dolaşıma katılır.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder