Paella, Ortaçağdan kalma bir İspanyol yemeğidir. İçine
çeşitli sebze ve etlerin aynı anda konulduğu, safranlı yani sarı renkli bir
pilav çeşidi şeklinde özetleyebileceğimiz Paella'nın doğuşu hakkında hikaye
şöyledir. Fakir ve yiyecek bulma sorunu olan halk, zenginlerin şatolarının
çöplerinde atılmış olan pilav ve çeşitli yemekleri karışık olarak yediklerinden
bu yemeği yaratmışlar. Öyleki, günümüzde deniz mahsullü, tavuklu şeklinde
çeşitleri bulunabilen Paella'nın aslında, pilavın içinde koyun, tavuk eti ve
deniz mahsulleri aynı anda karışık bulunur.
Porsiyon başına Beslenme değerleri 360 kalori, 11.8 gr Yağ,
1.8 g doymuş yağ, 55 gr karbonhidrat, 7.7 gr protein, 7.2 gr Fiber
Malzemeler : (6 kişi
için)
Çay kaşığının ucu ile Safran (0,5 gr)
1 adet küçük parçalara bölünmüş orta boy Patlıcan
6 yemek kaşığı Zeytin Yağ
1 adet büyükçe Kuru Soğan
3 diş sarımsak
1 adet ortaboy Sarı Dolmalık Biber
1 adet ortaboy Kırmızı Dolmalık Biber
½ Kg Bezelye
1¼ Çay fincanı Pirinç
3½ Çay fincanı Sebze ya da Tavuk Suyu
½ Kg Domates
200 gr Mantar
2 çay kaşığı Kırmızı Toz Biber
1 çay kaşığı Tuz, Karabiber
Hazırlanışı :
Safran'ı 3 yemek kaşığı sıcak su içinde eritin. Patlıcanları
(acılığı varsa gitsin diye) tuzlu suya atıp 30 dakika bekletin. Sonra sudan
çıkarıp süzün, suyunu sıkın.
Derince bir tavada zeytinyağı kızdırın, içine küçük küçük
kesilmiş, sarımsak, soğan, ince ince doğranmış biberler ve süzülmüş patlıcanı
aynı anda atıp 5 dakika kadar çevirin. Kırmızı Toz Biberi ekleyip
karıştırın.
Bu karışıma pirinci katın. Daha sonra küçük küçük doğranmış
domates, safran, karabiber ve sebze suyunu ilave edin (isterseniz tavuk suyu
olabilir). Kaynamaya bırakın. 15 dakika kadar hafif ateşte kaynatırken arada
karıştırın. küçük küçük doğranmış mantar ve Bezelyeleri ilave edin. Arada
karıştırarak, suyu azalana kadar kaynatmaya devam edin. Mantar ve Bezelyeler
pişince ateşten alın.
Bu yemeği, hem vejetaryen hem de et severler rahatlıkla
kullanabilir. Vejetaryenler için, yanına yapılacak bir yeşil salata ile, et
severler için ızgara et, ya da istakoz veya tavuk yanında sunulabilir.
Not : İçine katılan safran ayrı bir tad vermekle birlikte
dikkatli kullanılması gereken bir maddedir. Fazlasının zararlı olduğu bilinir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder