Translate

25 Mayıs 2020 Pazartesi

Bakteri Genetiği




İdrarda Bakteri,Et Yiyen Bakteri,Midede Bakteri,Hamilelikte İdrarda Bakteri,
Enterokok Bakteri,Bağırsak Bakterileri,Kanda Bakteri,Saprofit Bakteriler,
Flora Bakterileri,İdrar Tahlilinde Bakteri,Anaerobik Bakteri,İdrarda Bol Bakteri,
Bakterilerde Konjugasyon,Patojen Bakteri,Bakterilerde Üreme,Koliform Bakteri,
Fotosentetik Bakteriler,Salmonella Bakterisi,Bakterilerin Biyoteknolojide Kullanım Alanları,Bakterilerin Sınıflandırılması,Bakteri Hastalıkları,Bakteri İdentifikasyonu,
Gram Pozitif Bakteriler,Bakteri Çeşitleri,Laktik Asit Bakterileri,Rhizobium Bakterileri,Bakteri Üremesi,E Coli Bakterisi,Bakteri Morfolojisi,Gram Negatif Bakteriler Konularını Sizler İçin bensaglik.blogspot Olarak Araştırdık Makalelerimiz Hakkındaki Düşünce ve Yorumlarınızı Yorum Bölümüne Yazabilirsiniz....

Bakteri Genetiği; Tüm canlılar kalıtsal özelliklerini genetik aktarma yolu ile yeni nesillere devrederler. Bakteriler de DNA yolu ile genetik aktarımda bulunan canlı türleridir. Bakteri DNA'sı çift zincir yapıdan oluşan ve çevre şartlarına çok hızlı bir şekilde uyum sağlayabilen bir yapıya sahiptir. Bugüne kadar genetiği üzerine en çok çalışma yapılan bakteri türü E. Coli bakterisidir ve bilinen 4300 geni vardır. 

Çekirdek zarı olmadığı için merkezde bulunan bir genom ve plazmid adı verilen az sayıda gen geçişini sağlayan bir DNA molekülü vardır. Plazmidler bakteri içinde DNA'dan bağımsız olarak DNA segmenti olarak yer alırlar. Bakteri genetiği içinde yer alan bu yapı bulundukları ve aktarıldıkları bakteriye yeni biyolojik yapı ve fonksiyon özelliklerini kazandırabilirler. 





Örneğin, ilaçlara karşı direnç sağlama konusunda sürekli kendilerini geliştirerek yeni nesil bakterilerin daha dirençli olmasını sağlarlar. Çeşitli karbonhidratların fermantasyonunda yer alabilirler. Plazmidler DNA'dan farklı olarak bir bakteri de kendiliğinden oluşmazlar, başka bakterilerden aktarılırlar. Bu yüzden de bakteri genetiği içinde DNA'lar kadar önemli olan diğer yapı Plazmidlerdir. Bulundukları bakteriden kendi kendilerine kaybolabildikleri gibi deneysel yollarla da bakteriden ayrılabilirler. Yararlı bir bakteriye bulaşmış olan zararlı bakteri plazmidi temizlenerek bakteri iyi huylu haline geri çevrilebilir. Bakteri genetiği bu yüzden son yıllarda üzerinde çalışmaların yoğunlaştığı bir alan olmuştur.

Bakterilerin 3 yolla genetik aktarımda bulundukları varsayılır. Bunlar, Transformasyon, Transdüksiyon ve Konjukasyondur.

  • Transformasyon; Bakterinin içinde bulunduğu çevre içinden bir DNA alarak genetik yapısında bir değişikliğin meydana gelmesi. Bu yeni alınan genin genoma dahil olarak kendi özelliklerini ortaya çıkarması.

  • Transdüksiyon; Bir konak içinde yer alan bakterinin bir diğerine bakteriyofaj yoluyla genetik bilgi taşıması transdüksiyon olarak adlandırılır. Faj yoluyla taşınan bilgi, bilgiyi alan bakteriyi parçalar yeni DNA oluşurken eski bakterinin genomundan bir parça yeni DNA'ya eklemlenir. Transdüksiyon kendi içinde 3 farklı yolla gerçekleşmektedir. Bunlardan ilki Generalize, ikincisi Özel ve sonuncusu da Abortif transdüksiyondur. Fakat hepsinde alıcı bakteri verici bakteriye aynı DNA segmentini ve aynı özelliği taşır.

  • Konjukasyon; İki bakteri arasında sitoplazmik bir köprü ile DNA aktarımı yapılıyorsa bu konjukasyon olarak tanımlanır. Konjukasyonda aktarılan plazmidler yaklaşık olarak her seferinde 25 gen taşırlar.


  • Bunlarda İlginizi Çekebilir
  • Hiç yorum yok:

    Yorum Gönder




    İDEAL KİLO HESABI BULMAK İÇİN İLGİLİ KISIMLARI DOLDURUNUZ



    Boyunuz   cm




         
    Kilonuz   kg İdeal Kilonuz   kg
    Yaşınız      
    Cinsiyetiniz Fark   kg