Translate

30 Mayıs 2020 Cumartesi

Bakterilerin Sınıflandırılması




Bakterilerin sınıflandırılması biyoloji kapsamında epeyce ciddiye alınan bir vaziyettir. Guruplandırılmış bakteriler türlerine, şekillerine ve yapılarına göre çeşitli biçimlerde sınıflandırılmıştır. Bu sayede sınıflandırılmış olan bakterilerin analiz edilmesi ve öğretilmesi benzeri durumlar basit bir biçimde yapılabilmektedir.
Biçimlerine Göre Bakteriler

Küre şeklindeki bakteriler: Bu bakterilerin ismi biyolojide "coccus" olarak değerlendirilmiş ve bu bölgede doğrudan bu ismi ile hitap edilmektedir. Coccus bakteri çeşidi hem kendi başına hem de toplanmış bir biçimde yer aldıkları ortamda hayatını sürdüren bakterilerdir. Biçimlerinin küre olması bu bakterilerin bakteri sınıflarında farklı bir sınıf oluşturmasında yeterli olmaktadır.




Çubuk şekilli bakteriler: Bu bakterilerin ismi ise biyoloji biliminde "bacillus" olarak bilinmektedir. Bakteri kategorisinde sınıfını çubuk biçiminde olmasından alan bu bakteriler zor bir biçimde ortadan kaldırılan ve epeyce inatçı bir türdür. Öyle ki verem hastalığı ya da tifo hastalığı benzeri son derece riskli hallerin sebebi bu bakterilerdir.

Spiral şekilli bakteriler: Spirillum ismi ile biyolojide bulunan bu bakteri tekrardan şekillerine göre sınıflandırılmış bir bakteri türüdür. Son derece kıvrımlı bir yapısı bulunur ve uçlarında 2 kamçısı yer alır. Çok tehlike yaratmaz ama çoğaldığında çeşitli sorunları ortaya çıkarabilir.

Virgül şekilli bakteriler: İsmi "vibrio" durumda olan bu bakterilerin şekli virgül şeklindedir. Bugün görülebilen hastalıklar içinde korea hastalığında çok önemli etkisi olmaktadır.

Beslenme Biçimlerine Göre Bakteriler

Ototrof Bakteriler: Ototrof bakteriler aralarında fotosentez yapanlar ve kemosentez yapanlar olarak 2 çeşitli gurupta incelenmektedir. Bu bakteriler inorganik maddeler içerisinden organik madde sentezleyebilen bir özelliğe sahiptir.



Hetotrof Bakteriler: Hetotrof bakteriler aralarında üç farklı grupta incelenmektedir;

Satrofit (çürükçül) bakteriler: Ölü organizmaların ayrıştırılmasında çok ciddi etki gösteren bu bakteriler nebat ve organik atıkları besin olarak faydalanarak ayrışarak toprağa karışmasını sağlarlar. Ekolojik dengenin korunabilmesi bakımından çok önemli vazifeleri olan bu bakteriler bugün faydalı bakteriler olarak bilinmektedir.

Parazit Bakteriler: Bu bakterilerin besinleri sindirebilen enzimleri bulunmamaktadır. Bu sebeple bir başına yaşamaları fazla olası değildir. Besinleri sindirebilen enzimleri mevcut olmayan bu bakteriler çeşitli organizmalar ile beraber yaşamaktadır.



Mutualist Bakteriller: Bu bakteriler bugün pek çok ciddi sağlık sorununun görülmesinin nedeni durumda olan hastalıkların üstünde yer almaktadır. Bu bakterilerde çeşitli organizmalar olmadan yaşayamadığı amaçlı genelde öbür organizmalarla beraber yaşarlar. İnsanlarda ise kalın bağırsak içinde son derece çok görülmektedir.

Solunum Biçimlerine Göre Bakteriler

Bu gurupta yer alan bakteriler solunum şekillerine bakarak çeşitli biçimlerde sınıflandırılmıştır. Üç çeşitli biçimde sınıflandırılmış durumda olan bu bakteriler sırası ile şu biçimde incelenebilir.

Aerobik Bakteriler: Yalnızca oksijen bulunan ortamlarda yaşarlar ve oksijensiz ortamlarda çok az bir zamanda hayatını yitirirler. Bu bakterilerde mezozom yer alır. Benzer zamanda verem hastalığının oluşumunda önemli tesirleri bulunur.



Anaerobik Bakteriler: Bu bakteriler ise oksijen mevcut olmayan ortamlarda hayatını sürdüren ve oksijen temasında hayatını devam ettiremeyen bakteri sınıfıdır.

Fakültalif Anaerop Bakteriler: Bu gruptaki bakteriler hem oksijenli ortamda hem de oksijensiz ortamda çok kolay biçimde yaşayabilirler.

Gram Boyası İle Boyanıp Boyanamama Durumlarına Göre Bakteriler

Gram Pozitif: Bu bakteriler kayıp görmeden gram boyası ile boyanabildiklerinden dolayı bakterilerin sınıflandırılması yapılırken farklı bir grupta incelenmektedir. Bu bakteriler boyandığında mor bir nitelik alırlar.

Gram Negatif: Bu bakteriler ise kesin olarak gram boyası ile boyanmazlar. Aksi vaziyetlerde yaşam olanaksız bir hal alır.


Bunlarda İlginizi Çekebilir

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder




İDEAL KİLO HESABI BULMAK İÇİN İLGİLİ KISIMLARI DOLDURUNUZ



Boyunuz   cm




     
Kilonuz   kg İdeal Kilonuz   kg
Yaşınız      
Cinsiyetiniz Fark   kg