Bakteri ve virüsler, denildiğinde ilk aklımıza gelen şey bunlardan gelen hastalıklardır. Virüs denildiğinde ilk akla zehir gelir. İlk olarak virüs bilinmezken virüsün oluşturduğu hastalıklar bakterilerden meydana geldiği sanılmıştır. Virüslerin enzim ve sitoplazma sistemleri yoktur. Bu nedenden dolayı virüsler zorunlu parazitlerdir.
Virüslerin üremesi için konak hücreye ihtiyaçları vardır. Virüsler protein sentezleyemez ve ribozomları yoktur. Virüsler hücrenin içinde canlıdır fakat hücre dışında ise cansızdırlar. Virüsler antibiyotik gibi ilaçlardan etkilenmezler. Virüsler çok küçüktürler. Kendi metabolizmaları yoktur. Tek başlarına üreyemezler.
Girdikleri hücreyi zorlayarak yeni virüsler üretmeye çalışırlar. Virüslerin yok olması radyasyon, kurutma, yüksek sıcaklık ve kimyasal yollarla mümkündür. Virüsün neden olduğu hastalıklar vardır. Bunlar;
- Soğuk algınlığı hastalığı
- Kızamıkçık
- AİDS
- Kızamık
- Akut bronşit
- Grip
- Larenjit ve otitin
- Viral hepatit
Bakteriler, her yerde olan canlılardır. Genelde sularda ve organik atıkların çok bulunduğu yerde yaşarlar. Tek hücrelilerdir. Kloroplast, mitokondri, endoplazmik retikulum gibi organelleri yoktur. Hücre zarı, RNA, stoplazma, DNA bakterilerin temel yapılarını oluşturur. Bakterilerin bazıları kamçıları ile hareket ederken bazıları da kamçıları olmadığı için pasif hareket edebilirler. Tek kaçımlı, bir demet kaçımlı, çok kaçımlı ve kamçısız olarak bakteriler gruplandırılır. Bakteriler vücutta hastalık yaparlar. Bunlar;
- Yara enfeksiyonları
- Pnömoni
- Larenjit ve otitin
- Bakteriyal menenjit
Bakteri ve virüsler arasındaki fark: Bakteriler virüslerden daha büyü olduğu için normal bir mikroskop yardımı ile görünebilir fakat virüsler elektron mikroskobu ile görünebilir. İnce bir filtreden bakteriler büyüklükleri neden ile geçemezken virüsler bu filtreden rahatça geçebilirler. Bakterilerin çoğalması için canlı bir hücreye ihtiyacı yokken virüslerin vardır. Virüsler antibiyotik gibi ilaçlarla ölmezken bakteriler bu tür ilaçlarla ortadan kaldırılabilir.
Bakteri ve virüslerden korunma yolları nelerdir?
İlk temel kural ellerin temiz bir şekilde yıkanması ve kurulanmasıdır. Sık sık yıkanan elde bakteri ve virüs çok bulunmaz. Tek kullanımlık kağıtlarla da eller iyice kurulanmalıdır. İkinci kural ise evlerin ve çalışılan ortamın temiz olması ve hijyen kurallarına uygun bir şeklide temizlenmesidir.
Herkesin çok sık kullandığı anahtarlar, düğmeler, telefon gibi ortak kullanılan eşyalar sık sık temizlenmelidir. Üçüncü kural ise grip aşısı önlemi almaktır. Öksürük gibi durumlarda ağız kapatılmalı bakteri ve virüsler bu yolla diğer kişilere bulaşmamalıdır. Dördüncü kural ise hasta olan kişilere çok yaklaşılmamalıdır.
Emzirme döneminde bebek sık sık emzirilmelidir. Çünkü anne sütü bebeği bakteri ve virüslerden korur. Son kural ise sigara içen ve içilen yerlerden uzak durmaktır. Çünkü bu tür ortamlarda bakteri ve virüs çok fazla bulunmaktadır.
Bakterilerde Üreme
Bakterilerde Konjugasyon
Bakteri İdentifikasyonu
Bakterilerin Yararları
Bakterilerin Sınıflandırılması
Bakterilerin Özellikleri
Bakterilerin Genel Özellikleri
Bakterilerin Biyoteknolojide Kullanım Alanları
Bakteriler Alemi Türleri ve Özellikleri
Bakteri Kolonileri Nelerdir ?
Bakteri Hücresi ve Özellikleri Hakkında Bilmedikleriniz
Bakteri Hastalıkları
Bakteri Genetiği
Bakteri Çeşitleri Nelerdir?
Bağırsak Bakterileri Hakkında Bilinmeyenler
Anaerobik Bakteri ve Özellikleri Nedir ?
Bakteriler Ve Çeşitleri Hakkında Bilinmeyenler
Anaerob Bakteriler Hakkında Bilinmeyenler
Bakteri Türleri
Bakteri Üremesi
Bakteri Ve Virüsler
Bunlarda İlginizi Çekebilir
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder