Bakteriler Alemi, Bakteriler, prokaryot canlıların en en çok bilinen grubudur.Tek hücreli mikroskobik organizmalardır. Bakteri hücresinde çekirdek zarı, mitokondri, endoplazmik retikulum golgi aygıtı ve lizozomlar bulunmaz. Sitoplazma içerisnide DNA, RNA, ribozomlar, proteinler,glikojenler vardır. Oksijenli solunum yapan bakterilerde solunum zinciri hücre zarı ve sitoplazmada bulunur. Bazı bakteriler kamçıları sayesinde aktif hareket edebiliyorken bazıları ise pasif hareket ederler.
Bakterilerde Üreme,
Bakteriler eşeyli ve eşeysiz olarak iki şekilde üreme yaparlar.
- Eşeysiz üreme: Bu üreme şekli enine bölünme sonucuyla oluşur.
Bunun için öncelikle DNA kendini eşler sonrasında hücre zarı ve hücre duvarı orta kısmından karşılıklı olarak içeri doğru çökerek hücreyi ikiye böler. Bakteriler aleminde bu üreme sonucu genetik çeşitlilik oluşmaz.
- Eşeyli üreme: İki birey pilus sayesinde birbirine bağlanır ve bir araya gelir. Sonrasında bu iki birey arasında kısa süreli bir sitoplazmik köprü oluşur. Bu köprü kullanılarak bir bireyden diğer bireye plazmit aracılığı ile gen aktarılır. Bu olaya da konjugasyon denir ve katıksal çeşitlilik sağlanır. Bakteriler aleminde çoğalmalar bu şekilde gerçekleşmektedir.
Faydalı Bakteriler,
- Zayıf kalmak: Cornell Üniversitesinde görevli bilim adamlarına göre, aşrı kilolu insanların sindirim yolundaki bakteriler farklı bir karışım şeklinde bulunuyorlar. Bakteriler, tam tahıllı gibi karmaşık karbonhidratların hazmedilmesine yardım ediyor. Bacteroides türleri, bağırsakta koloni oluşturan potansiyel patojenleri ayrı tutuyor ve bu şekilde ev sahibine faydalı oluyorlar.
- Şeker hastalığını önlemeye çalışma: Geçen yıllarda Nature dergisinde yayınlanan ve Chicago Üniversitesinde yapılan araştırmalarda, sağlam bağırsak bakterisine sahip olmanın farelerde genetik olarak şeker hastalığı gelişimini önleyebildiği belirtiliyor. Fakat insanlarda şeker hastalığını önleyip önlemediği henüz tam olarak onaylanmadı.
- Enfeksiyonu önleme: İyi bakteri katmanları bizi kötü olanlardan koruyor gibi görünüyor. Yapılan deneyler sonucunda, penis üzerinde yaşayan bazı bakterilerin sünnet yoluyla ortadan kalkmasının HIV'in taşınma olasılığını düşürdüğünü ortaya koymaktadır.
Gırtlak kanserini önleme: Helikobakter pilori, mide ve on iki parmak bağırsağının farklı alanlarında yerleşen bir bakteri çeşididir. Mide ülserinin temel nedeni olan bakteriyi, doktorlar antibiyotikle imha ediyorlar. Ama, Bunun yanında Hpylori bakterisinin faydalı etkisi de bulunuyor. Reflü hastalığı ve gırtlak kanserinin bazı türlerine karşı kişiyi koruyor. Bakteriler aleminde daha birçok faydalı bakteri bulunmaktadır.
Bakterilerin Zararları
- Hastalıklara yol açan bakteriler insanlarda verem, zatürre, veba, üst solunum yolu enfeksiyonları, idrar yolu iltihabı, tetanos gibi hastalıklara yol açar.
- Bakteriler besinlerin küflenmesine ve çok kısa zamanda bozulup çürümesine neden olurlar.
- Su,yemek ve havada görülemeyecek kadar küçük canlılardır. Tek hücreli ve mikroskobik canlılar yararlı olanlardır bunlar yoğur ve sirke yapımında kullanılan B ve K vitamininin bağırsaklarda oluşmasını sağlayan organizmalardır.
- Bakteriler çocuk felci, uçuk, AIDS, verem ve kızamık gibi hastalıklara yol açabilecek organizmalardır.
Bunlarda İlginizi Çekebilir
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder