Bakterilerin Yararları, Tek hücreli canlılar olan bakterilerin zararları olduğu gibi doğaya ve vücuda saymakla bitmeyecek yararları vardır. Farklı yapı ve şekillerde olan bakteriler birçok hastalığa yol açmalarına rağmen doğada hayatın sürekliliği için birçok yardımları olur. Bakteriler grup halinde yaşayıp ısı, oksijen, sıcaklık gibi nedenlere bağlı olarak çok veya az üreyebilirler.
İnsanlara Yararları
- Zayıflama yada sabit kiloda kalmaya yardımcıdırlar. Sindirim sisteminde bulunan bakteriler alınan besinlerin hızlı parçalanıp çabuk sindirilmesine ve yakılmasına yardımcı olurlar. Metabolizmayı hızlandırıp vücutta yağ birikmesini ve kilo alımını önlerler.
- Bağırsak bakterilerinin alınan ilaçların etkisini arttırdığı gibi yan etkilerini de azalttığı yönünde çalışmalar hala devam etmektedir.
- Alerjilere karşı koruma, enfeksiyonu azaltma, virüslerle savaşma, gırtlak kanserini önleme gibi birçok alanda kullanılan yararlı bakteriler vardır.
- Bazı bakteriler vücuttaki toksik maddelerin atılmasına yardımcı olurlar.
- Laktoz ve proteinin sindirimini hızlandırırlar.
- Kalsiyum emilimini hızlandırır ve kemik erimesini önlemeye yardımcı olurlar.
Doğaya Yararları
- Zayıflama yada sabit kiloda kalmaya yardımcıdırlar. Sindirim sisteminde bulunan bakteriler alınan besinlerin hızlı parçalanıp çabuk sindirilmesine ve yakılmasına yardımcı olurlar. Metabolizmayı hızlandırıp vücutta yağ birikmesini ve kilo alımını önlerler.
- Bağırsak bakterilerinin alınan ilaçların etkisini arttırdığı gibi yan etkilerini de azalttığı yönünde çalışmalar hala devam etmektedir.
- Bakteriler dışkı, bitkisel atık, hayvan leşleri çöpler gibi atıkların çürüyüp toprağa karışmasına yardımcı olurlar.
- Bazı bakteriler toprakta azot kullanımına yardımcı olarak azotu toprağa bağlayarak bitkilerin büyümesine yardımcı olurlar.
- Fermantasyon yapıcı olduklarından dolayı, turşu, sirke, şarap gibi ürünlerin olgunlaşmasına yardımcı olurlar.
- Lağım atıklarında organik bileşiklerin ayrıştırılması sırasında kullanılırlar.
- İlaç sanayisinde antibiyotik yapımında kullanılırlar.
- Tütün işleme ve oksijenle bekletilerek olgunlaşan gıda ürünlerinde kullanılırlar (küflü peynir gibi).
- Peynir ayran gibi gıda maddelerinin yapımında kullanılırlar.
- Bazı klorofil bulunduran bakteriler doğada oksijen üretimine yardımcı olurlar.
Bunlarda İlginizi Çekebilir
Bakterilerde Üreme
Bakterilerde Konjugasyon
Bakteri İdentifikasyonu
Bakterilerin Yararları
Bakterilerin Sınıflandırılması
Bakterilerin Özellikleri
Bakterilerin Genel Özellikleri
Bakterilerin Biyoteknolojide Kullanım Alanları
Bakteriler Alemi Türleri ve Özellikleri
Bakteri Kolonileri Nelerdir ?
Bakteri Hücresi ve Özellikleri Hakkında Bilmedikleriniz
Bakteri Hastalıkları
Bakteri Genetiği
Bakteri Çeşitleri Nelerdir?
Bağırsak Bakterileri Hakkında Bilinmeyenler
Anaerobik Bakteri ve Özellikleri Nedir ?
Bakteriler Ve Çeşitleri Hakkında Bilinmeyenler
Anaerob Bakteriler Hakkında Bilinmeyenler
Bakteri Türleri
Bakteri Üremesi
Bakteri Ve Virüsler
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder