Translate

22 Haziran 2020 Pazartesi

Bakteri İdentifikasyonu






Bakteri İdentifikasyonu, Genel anlamı ile baktığımızda bakteri, toprakta, suda ve tüm canlı varlıklarda bulunan, mayalanma ve hastalık oluşumunda rol oynayan, tek hücreli olup, klorofilsiz ve bölünerek çoğalma özelliğinde olan tek hücreli canlıya verilen isimdir. İdentifikasyon ise, bakterinin tanımı, bakteri türlerinin ve cinsinin belirlenmesine yönelik yapılan çalışmalara verilen isimdir.

Enfeksiyon hastalıklarının birçoğunda tedavi sürecinin ilk adımlarından biri, patojen mikroorganizmanın kimliğinin tespit edilmesi olmaktadır. Bu kimliğin tespit edilmesine ise, İdentifikasyon denilmektedir. Kimliğin tespit edilmesi işlemleri bakterinin ait olduğu genusun ve özellikli türlerin belirlenmesine kadar sürmektedir.




Birden fazla biyokimyasal testin birlikte çalıştığı sistemlere manüel İdentifikasyon sistemleri adı verilmektedir. Bilgisayar teknolojisinde yarı ve tam otomatize bakteri tanımlama sistemleri kullanılmaktadır. Otomatize identifikasyonlar ise, diğerlerine göre daha hızlıdır, tekrarlanabilir İdentifikasyon yapma özelliğe sahiptir ve teknik iş gücünü de daha az gerektirmektedir. 

Bunun yanı sıra, otomatize identifikasyonlar diğerlerine göre daha pahalıya mal olmaktadırlar. Ayrıca, bakteri morfolojisini önceden bilmek gerekmektedir ve biyokimyasal yönden birbirine benzeyen türlerin identifiye edilerek birbirinden ayrılması da otomatize identifikasyonlarda daha zor olmaktadır.
Genel olarak sıklıkla kullanılan biyokimyasal testler şunlardır;


  • İndol Testi: İndol, bir benzyl pyrroledir. Aynı zamanda fosforenolpiruvattan sentezlenerek, indolgliserolfosfat’ın aldehite bağlanması sonucunda ortaya çıkan bir hoş kokulu aminoasittir. Bakteriler içinde tryptophanase enzimine sahip olanlar triptofanı ilk olarak deamine, sonra da hidrolize etmekte ve İndol oluşumu sağlanmaktadır. İndol reaksiyona girer ve pozitif sonuç verirse besiyeri parlak ve kırmızı renkte olmaktadır.

  • Hidrojen Sülfit Yapımı: Bazı bakterilerin hidrojen sülfit oluşturma özelliği bulunmaktadır. Bu bakteriler, bunu içinde kükürt bulunan aminoasit ya da farklı sülfatlı bileşikleri kullanarak yapabilmektedir. Bu testte, az karbonhidrat olan ve fazla kükürtlü aminoasit bulunan bir besiyerde, incelenecek olan bakteri üretilmektedir. Bu bakteriler, aminoasitleri kullanmaya zorlanır ve sonucunda hidrojen sülfit oluşması durumunda ise, demirli ya da kurşunlu indikatörler ile test edilir. Sonucun pozitif çıkması durumunda koloni etrafında siyah bir renkleşme görülür.
  • Hemoliz Testi: Bakterilerin hemolitik aktivitesinin var olup olmadığını test etmek için hemoliz testi yapılmaktadır ve bu test için genellikle (aksi istenmediği takdirde) koyun kanı ile yapılmaktadır.

  • Katalaz Testi: Katalaz enzimi genel olarak aerobik ve fakültatif anaerobik mikroorganizmalarda bulunmaktadır. Bu enzim, ortamda bulunan hidrojen peroksiti su ve oksijene ayırmaktadır. Testin sonucunda hava kabarcıklarının görülmesi testin sonucunun pozitif olduğu anlamını taşımaktadır.
  • Koagülaz Testi: Sitratlı ya da okzalatlı plazmayı koagüle edebilen ve birbirinden çok farklı olan iki bakteri enzimine Koagülaz adı verilmektedir. Koagülaz testinde, incelenmesi gereken bakteriye lamda ve tüpte tüpte tavşan plazması ile muamele edilmektedir. Ve bu plazmada kuagülasyonun olup olmadığına bakılmaktadır.
  • Oksidaz Testi: Bu testin amacı, bakteride Cytochrome C oxydase enziminin var olup olmadığına bakmaktır.


  • Bunlarda İlginizi Çekebilir
  • Hiç yorum yok:

    Yorum Gönder




    İDEAL KİLO HESABI BULMAK İÇİN İLGİLİ KISIMLARI DOLDURUNUZ



    Boyunuz   cm




         
    Kilonuz   kg İdeal Kilonuz   kg
    Yaşınız      
    Cinsiyetiniz Fark   kg