Anjiyo nedir diye baktığımız zaman genelde bu işlemin bir rahatsızlığı tedavi edici bir işlem olduğu akıllara gelmektedir. Ancak bu tamamen yanlış bir inanıştır. Çünkü anjiyo, damar sertliği hastalığının belirtileri ortaya çıktığı zaman veya kalp krizi gibi damar tıkanıklığına bağlı durumlarda uygulanmakta olan bir yöntem olarak karşımıza çıkmaktadır.
Bu işlem sonrasında rahatsızlığın nasıl tedavi edilmesi gerektiğine bakılmaktadır. Bu bakımdan anjiyoyu bir tedavi yöntemi olarak değil bir tetkik yöntemi olarak görmek çok daha doğru bir tanımlama olacaktır.
Anjiyo Hangi Durumlarda Yapılır?
Damarın görüntülenmesi ve buna bağlı olarak nasıl bir tedavi yönteminin belirleneceği anlamına gelmekte olan anjiyonun her zaman değil sadece belli durumlarda yapıldığını görebiliyoruz. Özellikle hastada şiddetli göğüs ağrısının bulunması, kalp krizi geçirmiş olması ya da girişimsel olmayan testlerde hastada koroner darlık belirtilerinin bulunması durumunda koroner anjiyo yapılması söz konusu olmaktadır. Bu rahatsızlıkların yanı sıra;
- Efor testi pozitif sonuçlanan hastalarda
- EKO çekimlerinde kalp kasılması sorunu bulunan hastalarda
- Talyum testi sırasında koroner arter hastalığı şüphesi teşhis edilen hastalarda
- Bilgisayarlı anjiyosu şüpheli olan hastalarda
- Kapak hastalığı bulunan hastalarda
- Önemli bir ameliyat geçirmesi gereken 40 yaşın üstündeki hastalarda
- Bypass olan kişilerde ameliyatın 5 yıl sonrasında kontrol amaçlı olarak
- Kalp dışından önemli bir ameliyat geçirmesi gereken şeker hastalarında
- Daha önce stent takılmış olan kişilerde ameliyattan 6 ay sonra kontrol için yapılması gerekir.
Anjiyo İşlemi Hangi Aşamalarda Gerçekleştirilir?
İlk olarak hastanın kasık bölgesinin temizliği (tıraşı) yapılır. Kateter masasına yatırılan hastanın üstü örtülür. Kasık bölgesinde ya da kolunda giriş yeri açılacak olan yerine uyuşturma işlemi uygulanır. Bunun sonrasında hastanın atardamarına bir kanül yerleştirilmektedir. Ucu kıvrımlı olan kataterle sol karıncığa girilerek basınç alınır ve iyotlu madde verilerek bölgenin video filmi çekilir.
Bu işlemden sonra sol koroner kateterinin sol koroner girişine yerleştirilmesi işlemi yapılarak kontrast madde verilir ve farklı açılardan olacak şekilde 4 ya da 5 poz sol koroner video filmi çekilir Daha sonra sağ koroner katateri ve sağ koroner arterinin videosu da aynı şekilde çekilerek damardan kanülün çekilmesi, damar üstüne baskı uygulanması ve sıkı bandaj yapılması işlemleri gerçekleştirilir.
Genel olarak bu işlemlerin hazırlık kısmının 5 dakika, işlem kısmının 5-10 dakika sürdüğü görülmektedir. Ayrıca girilen damara baskı uygulanması işleminin de 10-15 dakika sürdüğü görülmektedir. Ancak kanül çekilirken giriş yerine dikiş ya da kapama aygıtı konulmuş ise baskı uygulanmasının gerekmediği görülmektedir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder