Akciğer Anatomisi, Akciğerler sağ ve solda olmak üzere birer tane olup, her biri loblara bölünmüştür. Sağ akciğer bölümleri, üst, orta ve alt lob olmak üzere üç loba, sol akciğer ise üst ve alt olmak üzere iki loba ayrılır. Bu her iki akciğerin, köprücük kemiğine kadar yukarı çıkan tepeleri vardır.
Bu yüksek tepeler ise diyafram üzerine yerleştirilmiş tabanları vardır. Diyafram, tahmini olarak onuncu kaburga, ilerde ise sekizinci kaburga düzeyindedir. Bronşlar ve kan damarları, akciğerlere, iç tarakta bulunan ve akciğer tabanı hilum ismi verilen yerden girerler. Akciğerler, bağ dokusundan oluşan ve esnek bir yapıya sahip olan organlardır.
Dış tarafları plevra zarıyla kaplanmıştır. İki akciğeri, mediasten organları yani kalp, büyük damarlar, yemek borusu ve üstte de soluk borusu, onları birbirinden ayırır. İlk bakışta çok belirğin olmamakla birlikte, akciğerlerin her bir lobu, bağ dokusu tabakaları yüzünden, iki ile altı bölüme ayrılmıştır.
Her bölümün kendi ait bronş ve damarları bulunur. Aldığımız nefes yani solunulan hava, ağız ve burundan girerek farinks yutak, larinks gırtlak ve trakea’ya soluk borusuna gider. Trakea, kıkırdak halkalar tarafından boşluğu sürekli açık tutulan bir tüptür, tahmini olarak 25 cm. boyunda olup, alt ucunda ise sağ ve sol bronşlara ayrılır. Sağ da olan bronş sağ akciğerin üst ve alt loblanna dal verecek şekilde ikiye ayrılır.
Sağ akciğerlerin orta da olan lobuna giden dal ise, alt bronş dalından ayrılır. Lob bronşları da git gide daha küçük hava yollarına ayrılırlar. En ufak hava yolları bronşiyol ismindeki, çapı 0,2 mm. kadar olan küçük tüplerden oluşur. Sol da olan ana bronş da üst ve alt loblara dal verir ve bunlar da öbür bronşiyollere kadar dallanırlar.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder