Translate

6 Aralık 2021 Pazartesi

Bebek Aşı Takvimi


 

Bebek aşı takvimi, bebeklerin çeşitli hastalıklardan korunması için uyulması gereken bir süreçtir. Aileler bu konuda biraz hassas olmalıdır. Aşılar vücutta mikropların neden olduğu bazı hastalıklara karşı korunma sağlar. Bu yüzden bebeklerin bağışıklık sistemini destekleyecek aşıların yapılması gerekir.

Bebeklere tavsiye edilen primer aşı takvimi

Doğumdan sonra Hepatit B aşısı

1. ayda Hepatit B aşısı tekrar

2. ayda DBT - IPV - HIB aşısı

3. ayda BCG aşısı


4. ayda DBT - IPV - HIB aşısı

6. ayda DBT - IPV - HIB aşısı ile Hepatit B aşısı

12. ayda MMR kızamık, kızamıkçık ve kabakulak aşısı

14. ayda Hepatit A aşısı

15. ayda Su çiçeği aşısı

18. ayda DBT - IPV - HIB aşısı

20. ayda Hepatit A aşısı

4-6 yaşında DBT - IPV ile MMR aşısı, doktorun tavsiyesi olursa su çiçeği aşısı

Her yıl influenza yani grip aşısı yapılmalıdır


Bebeklere aşı takviminde yapılan aşılar

BCG Verem aşısı: Bebeklere ilk 3 ayın içinde, ilkokul döneminde 2 doz şeklinde yapılmalıdır

DBT - IPV - HIB Beşli karma aşı: Aşı 5 hastalığa karşı geliştirilmiş olup, boğmaca, difteri, çocuk felci, tetanos ve menenjit hastalıklarına karşı koruyucudur. Bu aşının bebeklere 2, 4, 6 ve 18 aylıkken uygulanması gerekir. 5-6 yaşlarında ise, boğmaca, difteri, tetanos üçlü aşı ile çocuk felci aşısı yapılmış olan bebeklerde tekli HIB aşısı uygulanmalıdır.

MMR Kızamık, kızamıkçık, kabakulak aşısı: Bebeklere 12. ayda tek dozda uygulanan aşı, 5-6 yaşlarında yine tek doz uygulanır. 9. ayda kızamık aşısı yapılmayan bebeklere ise, 15. aylıkken tek doz, 5-6 yaşındayken yine tek doz yapılır. Hastalıkların birinin geçirilmiş olması, aşının uygulanmasına engel teşkil etmez.

Su çiçeği aşısı: 1 yaşını geçen ve önceden su çiçeği geçirmemiş olan bebeklere yapılan bir aşıdır. Bu hastalığı geçirmeyen bebeklerin okul öncesinde mutlaka aşılanmış olması gerekir. Hem hastalığın oluşmasını engelleyen, hem de ciltte yara gibi komplikasyonlara engel olan etkisi vardır. Bunun yanında ileri yaşlardaki zona hastalığına karşı koruyuculuk sağlar.

Hepatit A aşısı: 14 aylık bebeklere tek dozda uygulanan aşı, 6 ay ara verilerek yeniden tekrarlanır. 2 dozluk aşı hastalığı geçirmemiş olanlara yapılabilir.

Hepatit B aşısı: Doğumda yapılan aşının 2. dozu 1 ay sonra, 3. dozu da 6 ay sonra yapılır. 3 dozdan sonra aşı koruyucu etkisini gösterebilir. Bu sayede yaşam boyu korunma sağlanır.

Zatürre aşısı (Pnömokok aşısı): Son zamanlarda doğumdan 2 ay sonra, 1-2 ay ara verilerek 3 doz şeklinde uygulanır. Bu şekilde olmazsa, 12-15 aylar arasında tek doz aşılama yapılır.

Rota virüs aşısı: Aşının ilk dozunun ilk 3 ayda yapılması gerekir. Daha sonra 1 ay ara verilerek 2. doz, yine en z 1 arayla 3. doz yapılır. Doktor önerisi olursa, bu aşı bebek aşı takvimi içinde olmalıdır. Bebekleri zehirli ishal denen rahatsızlığa karşı korur. Aşılanan bebekler ishali hafif düzeyde atlatır. Rota virüsü bebeklerdeki ishalin en önemli sebebidir. Bundan korunma sağlamak için, bebeklerin ilk 6 ay içinde aşılanması gerekir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder




İDEAL KİLO HESABI BULMAK İÇİN İLGİLİ KISIMLARI DOLDURUNUZ



Boyunuz   cm




     
Kilonuz   kg İdeal Kilonuz   kg
Yaşınız      
Cinsiyetiniz Fark   kg