Translate

31 Mart 2022 Perşembe

Beyinde Apse Nasıl Oluşur ?

 


Beyinde Apse, Apse, vücudun birçok yerine meydana gelen iltihap yani irin birikmesidir. Bu durum müdahale edilmediği zaman kendiliğinden iyileşme göstermez ve ağrı başta olmak üzere birçok problemi beraberinde getirir. Genellikle beyinde apse, kana bulaşan enfeksiyonlardan kaynaklanan bir durumdur.

 Kana karışan enfeksiyon virüsü damar yolu ile beyne ulaşır ve etkilerini beyinde göstererek apseler oluşturur. Beyinde oluşan apse ve benzeri şeylerin tedavisi oldukça zordur. Genel olarak ilaç tedavilerinin uygulandığı beyin, ilaçların o bölgeye gitmediği için yapamadığı etki nedeni ile tedavileri zorlaşmaktadır.
Beyindeki hassasiyet ve risk çok fazla olduğu içinde yapılan tedaviler oldukça zor olmaktadır. Beyinin ulaşılması zor bir bölgede olması bu tür apselere cerrahi uygulamayı da imkansız hale getiriyor. Fakat bu tür sorunlarda uygulanan ilaç tedavileri gelişen tıp ile birlikte çok daha kolaylaştırılmış bir halde karşımıza çıkmaktadır. 

Tüm bunların yanında doktor onayı alınarak evlerinizde yapacağınız bitkisel ürünlerle bu tür sorunlarınızın giderilmesini hızlandırabilirsiniz. Normal bir insanda kanda bulunan mikroplar sürekli olarak temizlenmektedir. Fakat kişi kanındaki enfeksiyon miktarı çok fazla artış gösterir ise bu temizlik yetmeyerek kişinin farklı bölgelerinde iltihaplanmalar görülebilir. Bu durumun beyinde gerçekleşmesine beyinde apse denebilir.
Beyinde apse oluşturan bakterilerin kaynağı nedir?

Elbette ki vücutta bulunan birçok bakterinin bir kaynağı bulunmaktadır. Bu kaynak bazen ayak bölgesinde bazen ellerde daha doğru bir tabir ile vücudun her yerinde oluşabilecek bir durumdur. 

Örneğin beyne en yakın bölgelerden biri olan diş iltihapları bu tür apselerin oluşmasında oldukça etkili olan ve direk olarak kana karışabilen bir bölge olan dişler, müdahale edilmeyen iltihaplarda beyinde apse gibi birçok sorunu meydana getirebilmektedir. 
Bunun yanında Akciğer iltihabı görülen kişilerde bu tür beyin sorunlarının görülmesi oldukça muhtemel bir durum olarak kabul edilmektedir. Birçok kişide görülen kemik iltihabı sorunu olan kişilerde de bu iltihap kana enfeksiyon bulaştırarak beyin başta olmak üzere vücudun birçok yerinde apseler meydana getirebilmektedir.

Beyinde apse görülen kişiler genellikle vücut olarak zayıf insanlardır. Örneğin bağışıklık sistemi düşük olan bir kişinin iltihaplardan etkilenmesi de oldukça muhtemeldir. Bunun yanında kronik akciğer rahatsızlığı olan kişilerde beyin apsesi görülme ihtimali oldukça yüksektir.

 Bu nedenle bu tür problemleriniz varsa mutlaka doktorunuzdan beyin testi yapmasını isteyin. Beyinde apse görülen kişilerde genellikle baş dönmeleri, mide bulantıları, baş ağrıları ya da konuşamama etkisi genellikle beyinde oluşan apselerden kaynaklanmaktadır. 
Beyindeki apse kişinin bu tür problemlerinden dolayı doktora gitmesiyle yapılan testlerden ortaya çıkmaktadır. Beyin tomografisi ya da kan testi gibi testler ile bu durum kolaylıkla ortaya çıkmaktadır. Bunun tedavisi genellikle antibiyotik gibi etkili ilaçların kullanılması yapılmaktadır.

Kaynak:www.apse.gentr.com

Beyinde apse neden oluşur? Nasıl tedavi edilir?


BEYİNDE APSE NEDİR?

Vücudun birçok yerine meydana gelen iltihap yani irin birikmesidir. Bu durum müdahale edilmediği zaman kendiliğinden iyileşme göstermez ve ağrı başta olmak üzere birçok problemi beraberinde getirir. Genellikle beyinde apse, kana bulaşan enfeksiyonlardan kaynaklanan bir durumdur. Kana karışan enfeksiyon virüsü damar yolu ile beyne ulaşır ve etkilerini beyinde göstererek apseler oluşturur. Beyinde oluşan apse ve benzeri şeylerin tedavisi oldukça zordur. Genel olarak ilaç tedavilerinin uygulandığı beyin, ilaçların o bölgeye gitmediği için yapamadığı etki nedeni ile tedavileri zorlaşmaktadır.

Beyindeki hassasiyet ve risk çok fazla olduğu içinde yapılan tedaviler oldukça zor olmaktadır. Beyinin ulaşılması zor bir bölgede olması bu tür apselere cerrahi uygulamayı da imkansız hale getiriyor. Fakat bu tür sorunlarda uygulanan ilaç tedavileri gelişen tıp ile birlikte çok daha kolaylaştırılmış bir halde karşımıza çıkmaktadır. Tüm bunların yanında doktor onayı alınarak evlerinizde yapacağınız bitkisel ürünlerle bu tür sorunlarınızın giderilmesini hızlandırabilirsiniz. Normal bir insanda kanda bulunan mikroplar sürekli olarak temizlenmektedir. Fakat kişi kanındaki enfeksiyon miktarı çok fazla artış gösterir ise bu temizlik yetmeyerek kişinin farklı bölgelerinde iltihaplanmalar görülebilir. Bu durumun beyinde gerçekleşmesine beyinde apse denebilir.

BEYİNDE APSE OLUŞTURAN BAKTERİLERİN KAYNAĞI NEDİR?

Elbette ki vücutta bulunan birçok bakterinin bir kaynağı bulunmaktadır. Bu kaynak bazen ayak bölgesinde bazen ellerde daha doğru bir tabir ile vücudun her yerinde oluşabilecek bir durumdur. Örneğin beyne en yakın bölgelerden biri olan diş iltihapları bu tür apselerin oluşmasında oldukça etkili olan ve direk olarak kana karışabilen bir bölge olan dişler, müdahale edilmeyen iltihaplarda beyinde apse gibi birçok sorunu meydana getirebilmektedir. Bunun yanında Akciğer iltihabı görülen kişilerde bu tür beyin sorunlarının görülmesi oldukça muhtemel bir durum olarak kabul edilmektedir. Birçok kişide görülen kemik iltihabı sorunu olan kişilerde de bu iltihap kana enfeksiyon bulaştırarak beyin başta olmak üzere vücudun birçok yerinde apseler meydana getirebilmektedir.

Beyinde apse görülen kişiler genellikle vücut olarak zayıf insanlardır. Örneğin bağışıklık sistemi düşük olan bir kişinin iltihaplardan etkilenmesi de oldukça muhtemeldir. Bunun yanında kronik akciğer rahatsızlığı olan kişilerde beyin apsesi görülme ihtimali oldukça yüksektir. Bu nedenle bu tür problemleriniz varsa mutlaka doktorunuzdan beyin testi yapmasını isteyin. Beyinde apse görülen kişilerde genellikle baş dönmeleri, mide bulantıları, baş ağrıları ya da konuşamama etkisi genellikle beyinde oluşan apselerden kaynaklanmaktadır. Beyindeki apse kişinin bu tür problemlerinden dolayı doktora gitmesiyle yapılan testlerden ortaya çıkmaktadır. Beyin tomografisi ya da kan testi gibi testler ile bu durum kolaylıkla ortaya çıkmaktadır. Bunun tedavisi genellikle antibiyotik gibi etkili ilaçların kullanılması yapılmaktadır.

Kaynak : sabah


Beyin Apsesi Nedir? Tedavisi Nasıldır?

Beyin apsesi enfeksiyon veya travma sonucu beyin içerisinde lokal irin birikmesidir. Yaşamı tehdit edebilen ciddi bir sağlık problemidir. Etkileri apsenin büyüklüğüne ve konumuna göre değişiklik gösterir. Apse doğrudan beyinde oluşabileceği gibi başka bir bölgedeki enfeksiyonun kan yoluyla beyne taşınması yoluyla da oluşabilir. Kalp ve akciğer enfeksiyonları beyin apselerinin en yaygın nedenleri arasındadır. Enfeksiyonun kaynağı genellikle bakterilerdir. Ancak mantar ve virüsler de özellikle bağışıklığı zayıf kişilerde apsenin kaynağı olabilir. Beyin apseleri her yaşta görülebilir. Aşılamanın yaygınlaşmasıyla çocuklarda görülme sıklığı azalmıştır. 

Beyin apsesi belirtileri 

Belirtiler genellikle yavaş yavaş gelişir. Ancak apsenin konumuna bağlı olarak aniden de ortaya çıkabilir. Bazı durumlarda apsenin ilk belirtisi nöbet olabilir. Kafa içi basınç arttıkça genellikle mide bulantısı, kusma ve baş ağrısı ortaya çıkma eğilimindedir. Ağrı genellikle apse tarafında başlar.  

Belirtiler: 

  1. Zihin karışıklığı, sinirlilik gibi ruh hali değişiklikleri 
  2. Konuşma problemleri 
  3. Görme değişiklikleri 
  4. His kaybı, karıncalanma 
  5. Genellikle şiddetli, başın tek bir bölümünde ağrı kesicilerle giderilemeyen baş ağrısı 
  6. Tazyikli kusma 
  7. Yüksek ateş 
  8. Ateş ve titreme ile birlikte seyreden boyun sertliği 
  9. Hasta ve yorgun hissetmek 

Bebeklerde ve küçük çocuklarda semptomların çoğu benzerdir. Bebeklerde başın üst kısmındaki bıngıldan adı verilen yumuşak nokta şişebilir. Bebeklerde ve çocuklarda yukarıdaki semptomlarla birlikte: 

  1. Tazyikli kusma 
  2. Çok yüksek sesle ağlama 
  3. Uzuvlarda hareket problemleri görülebilir. 

Beyin apseleri neden olur? 

Bazı durumlarda apsenin nedeni bilinmez. Diğer durumlarda genel olarak üç ana neden vardır:  

  1. Kafatasının başka bir bölümünde meydana gelen enfeksiyon (örneğin kulak enfeksiyonu, sinüzit veya diş apsesi gibi) doğrudan beyne yayılabilir. 
  2. Vücudun başka bir bölgesinde görülen enfeksiyon (örneğin zatürreye neden olan enfeksiyon) kan yoluyla beyne yayılabilir. 
  3. Ciddi kafa travması sonucu oluşan yaralar iltihap kaparak bakteri veya mantarların beyinde apse yapmasına neden olabilir. 

Tedavisi  

Tedavi edilmezse beyin apsesi kalıcı beyin hasarına neden olabilir veya ölümcül olabilir. Apsenin neden olduğu şişlik beyne giden kan ve oksijen miktarını azaltabilir.  Ayrıca apsenin yırtılma riski de vardır. 

İlaç tedavisi 

Bazı apse türlerinde tek başına ilaç tedavisi mümkündür. Bazı durumlarda ise apse sorun oluştursa bile ameliyat çok risklidir ya da beynin derinliklerinde olan apseler için ameliyat yapılması mümkün olmayabilir. Bu durumlarda antibiyotik veya antifungal ilaçlarla apse tedavi edilebilir. Apsenin nedeni ortaya koyulabiliyorsa apseye neden olan mikroorganizmanın tespiti kullanılacak ilaçları belirler.  

Ameliyat 

  1. Kafa içi basınç artmaya devam ediyorsa 
  2. Apse ilaca yanıt vermiyorsa 
  3. Apse büyük ya da patlama riski varsa 
  4. Nörolojik kötüleşmesi olan hastalarda kitle etkisi varsa  
  5. Apsenin nedeni yabancı cisimse 

Apsenin cerrahi olarak dekompresyonu gerekir. Ameliyattan sonra antibiyotik tedavisine devam edilir. Beyin apselerini tedavi etmek için iki cerrahi teknik vardır: Aspirasyon veya kraniyotomi. Her iki teknikte de apseye ulaşılarak irin boşaltılır. Hangi yöntemin uygulanacağı apsenin büyüklüğü ve konumu ile yakından ilgilidir.  

Kaynak : www.draliyilmaz.com




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder




İDEAL KİLO HESABI BULMAK İÇİN İLGİLİ KISIMLARI DOLDURUNUZ



Boyunuz   cm




     
Kilonuz   kg İdeal Kilonuz   kg
Yaşınız      
Cinsiyetiniz Fark   kg