Translate

27 Nisan 2023 Perşembe

Bağırsak İltihabı Hakkında Bilinmeyenler

 


Bağırsak iltihabı tıpta karşılaşılan en karmaşık sağlık problemlerinden biri olarak bilinir. Bunun nedeni bağırsaklarda bulunan ince zarın bir çok olumsuz faktörün etkisi ile özelliğini kaybederek bozulmasıdır. Bağırsak iltihabının başlıca oluşum nedeni vücuda giren mikroplar ve zehirli kimyasal maddelerdir. Sağlık durumu normal olan her insanın bağırsağında yaşamak için havaya ihtiyaç duyan ve havasız ortamlarda yaşayabilen bakteriler bulunmaktadır. Normalde bu bakteriler arasında geçimsizlik yoktur ama bazı nedenlerden dolayı bu bakterilerden bir kısmı bağırsağın iç zarına zarar vererek bağırsak iltihabına yol açarlar. Bağırsak iltihabı çocuklarda büyüklere oranla daha fazla meydana gelebilmektedir. Özellikle yaz mevsiminde ve sonbahar mevsiminde bağırsaklardaki iltihabi durumlarda artış olmaktadır.

Bağırsak iltihabı problemi oluşma nedenleri


Kesin olarak oluşum nedeni belirlenemeyen bu sağlık sorunu olmakla beraber bazı bozuk gıdaların bu hastalığı tetiklediği sanılıyor. Bazı genetik faktörlerin, çevresel faktörlerin ve psikolojik faktörlerinde etkili olduğunu gösteren araştırmalar bulunmaktadır. Bozulmuş bayat et, bayat yumurta yada bozuk etlerden yapılmış konserveler ve sucuklar, bayatlamış pasta ve kurabiye gibi besinlerin tüketilmesi bağırsak iltihabına yol açabilen nedenlerdir.  Bozuk gıdaların içerisinde yer alan mikroplar  bağırsaklara yerleştikten sonra bağırsak iltihabı oluşumuna neden olabilmektedirler. Sadece bu şekilde oluşmayan iltihabi durumlara tifo, kolera, kızamık grip gibi hastalıklara neden olan mikrop veya zehirli maddeler de neden olabilmektedir.

Bağırsak iltihabının belirtileri nelerdir ?

  • Karın bölgesinde kramp şeklinde ağrı
  • Dışkıda kan görülmesi yada kanlı ishal olma durumu
  • Dışkıda  mukus görülmesi (mukus bağırsak iltihabı nedeniyle oluşur ve emilim problemleri yaşanmasına neden olur)
  • Kilo kaybı görülebilir. Çünkü bağırsaklarda oluşan emilim sorunları alınan besinlerdeki yararlı maddelerin emilmesini ve kana karışmasını engellemektedir
  • Bağırsak iltihabı bağırsaklarda kanamaya B12 vitaminin emilimine engel olmakta bu nedenle kansızlık görülebilir
  • İltihaplanma derecesinin fazla olması  ateş, terleme, eklem ağrıları, bulantı ve kusma görülmesine neden olabilmektedir

Bağırsak iltihabı teşhisi nasıl yapılır ?

 Hastanın doktoruna anlatacağı belirtiler hastalığın teşhisi için çok önemlidir. Ayrıca doktor bazı testlerin yapılmasını isteyerek durumdan emin olabilirler. Klonoskopi, endoskopi, tam kan tahlili, yapılması istenen testlerdendir. Labaratuvarda dışkı incelenmesi ve dışkıda gizli kanın tespit edilmesi ve vücuttaki bağırsak iltihabına yol açabilen iltihabın süreci teşhisi için yapılan sedimantasyon yapılan testlerdir.

Bağırsak iltihabının tedavisi          

Bağırsak iltihabının oluşum nedenleri farklı olabildiği için uygulanan tedavi yöntemleri de farklı olabilmektedir. İlaç tedavisinde ilk önce amaç iltihabı oluşturan nedenleri baskı altına almaktır. Örneği ishali önleyerek mineral kayıpları azaltılır. İlaç tedavisinde  ilk önce bağırsak iltihabı için yan etkisi en düşük ilaçlar kullanılır. Bağırsak iltihabında bağışıklık sisteminin verdiği tepkiyi arttırarak daha çabuk iyileşmeyi sağlayan ilaçlar ise sonradan kullanılmaktadır. Çünkü bağırsak iltihabı için ilaç tedavisi basamaklar halinde uygulanmaktadır.

Bize Sıkça Sorulan Sorular

Bağırsak İltihabı Gaz Yaparmı?

Bağırsak iltihabı sorunu olan hastalarda gaz sorunu olabilir. Özellikle kötü kokulu gaz sorunu olan hastalarda ilk akla gelen kalın bağırsak iltihabı olmalıdır. Kötü kokulu gaz sorununun birkaç gün içinde geçmesi iltihabın bir işareti olabilir. Bulaşıcı hastalıklardan kaynaklanan bağırsak iltihabında hastalarda karında ağrı, gaz artışı, sıvı kaybı, şiddetli ishal, karında guruldama, nadiren titreme, ateş ve kusma gibi belirtilerde eşlik edebilir. Sağlıklı bireylerde de bağırsak gazı belli oranda olur. Genellikle kokusuz olan bağırsak gazları bakterilerin çoğalmasıyla birlikte çürük yumurta gibi kokabilir. Eğer bağırsak iltihabından şüphe ediliyorsa gecikmeden doktora gidilmelidir. Hastaların tedavide bol su içmesi ve ilaçlarını düzenli kullanması gerekir.
Bağırsak İltihabı Bulaşıcı Mıdır?
Bağırsak iltihabı çeşitli nedenlerden kaynaklanabilir. Bazen son kullanma tarihi geçmiş, temiz olmayan besinlerden kaynaklı zehirlenmeler nedeniyle, bazen de ülseratif kolit, Crohn hastalığı gibi nedenlerden bağırsak iltihabı gelişebilir. Bu rahatsızlıklar enfeksiyon hastalığı olmadığı için, hem hastalıklar hem de bağırsak iltihabının bulaşıcı özelliği bulunmamaktadır. Bu hastalarda bakteriyel bağırsak enfeksiyonu ise daha fazla görülebilir. Bu hastalıklardan kaynaklanan bağırsak iltihabının neden olduğu hakkında da kesin bilgiler bulunmamaktadır. Genetik ve çevresel etkenlerin bunda etkili olduğu düşünülmektedir.
Bağırsak İltihabı Kansere Yol Açarmı?
Kolon kanseri ya da kalın bağırsak kanseri olarak bilinen kanser türü uzun sürede gelişir. Bu kanser türü genellikle bağırsaklardaki poliplerden yani iyi huylu tümörlerden ya da ülseratif kolit, Crohn hastalığı gibi iltihabi kalın bağırsak hastalıkları yüzünden gelişir. Bu nedenle bağırsak iltihabını kansere neden olduğu söylenebilir. Ancak her bağırsak iltihabının kansere neden olabileceği hakkında bir genelleme yapılamaz. Çünkü bağırsak iltihabı bazen bir gıda zehirlenmesi yüzünden olabilir. Bu tür bağırsak iltihapları kısa sürede geçer. Ancak alınacak önlemlere ve tedaviye dikkat edilmelidir.

Bağırsak İltihabı Kaç Günde Geçer?

Bağırsak iltihabı nedenine bağlı olarak birkaç günde geçebileceği gibi iyileşme için daha uzun bir süreç gerekebilir. Crohn hastalığı, ülseratif kolit, çölyak hastalığı gibi hastalıklardan kaynaklanan bağırsak iltihabı için tedavinin hastalıklara yönelik planlanması gerekir. Bu hastalıkların tedavi edilmesiyle bağırsak iltihabı da geçer. Tedavi sırasında hastalardaki belirtilere göre ishal önleyici ilaçlar, vücuttaki sıvı kaybını gidermek için bol sıvı alımı, yaşam tarzıyla ilgili öneriler özenle uygulanmalıdır. Eğer bağırsak iltihabı iyi dezenfekte edilmemiş, temizlenmemiş besinlerden kaynaklanırsa bağırsak iltihabı alınacak önlemlerle birkaç günde geçer.
Bağırsak İltihabı Ateş Yaparmı?
Bağırsak iltihabı hafif derecedeki gıda zehirlenmelerinden kaynaklanacağı gibi başka ciddi sebeplerden de ortaya çıkabilir. Bağırsak iltihabı bulaşıcı hastalıklardan dolayı oluşursa hastalarda nadiren yüksek ateşe, kusma ve titreme gibi belirtilere neden olabilir. Bu belirtiler bağırsak iltihabının başlamasından birkaç saat sonra ortaya çıkabilir. Bazı hastalarda birkaç gün sonra görülebilir. Yüksek ateşle birlikte karında guruldama, ağrı, gaz sorunu, iştahsızlık, vücutta sıvı kaybı ve şiddetli derecede ishal görülebilir. İltihap kalın bağırsakta oluştuysa belirtilere karın şişliği ve kabızlıkta eşlik edebilir. Hastaların doktora giderek belirtilere yönelik tedavi uygulanmasını ve bağırsak iltihabının giderilmesini sağlaması önerilir. Tedavide bol su içmek ve ilaçları düzenli kullanmak gerekir.

Bağırsak İltihabı Sırt Ağrısı Yapar Mı?

Bağırsak iltihabı Crohn hastalığı ve ülseratif kolit nedeniyle ortaya çıkarsa hastalarda kilo kaybı, karın ağrısı, kronik ishal, iştahsızlık, kanlı ishal, kansızlık gibi bulguların yanında eklem yakınmalarına da sebep olur. Bu hastaların yaklaşık üçte birinde görülür. Hastaların ayak bileği, diz gibi eklemlerinde iltihap oluşabilir, omurgada bundan etkilenebilir. Dolayısıyla hastalarda bel ve sırt ağrısı gibi yakınmalarda ortaya çıkabilir. Eklem yakınmaları hastalarda bağırsak iltihabı teşhisinden sonra ortaya çıkabilir. Bazı hastalarda ise yıllar sonra da etkili olabilir. Hastaların bir kısmında eklem yakınmaları hastalık ilerledikçe artmaya başlar. Besin zehirlenmesi gibi nedenlerden oluşan bağırsak iltihaplanmalarında ise genellikle sırt ağrısı bulgusuna rastlanmaz.
Bağırsak İltihabı Halsizlik Yapar Mı?
Bağırsak iltihabı çeşitli belirtilerle kedini gösterebilir. Bunlar arasında uyku düzensizliği, kabızlık, ishal, aşırı terleme, mide ve karın bölgesinde ağrı, geceleri uyanma, su içme isteği, bulantı ve kusma yanında halsizlik hissi oluşması sayılabilir. Bu nedenle bağırsak iltihabı halsizlik yapar denilebilir. Bu belirtileri olan hastalar doktora gideren kan tahlili ve dışkı tahlili yaptırarak bağırsak iltihabı teşhisi konulmasına yardımcı olabilirler. Ayrıca bağırsak iltihabı çoğu hastada ishale yol açtığından fazla miktarda sıvı kaybına neden olur. Bu nedenle hastalarda ishal yüzünden de halsizlik, yorgunluk gibi etkilerde ortaya çıkabilir. Bu yüzden hastalık süresince bol miktarda su içmeye özen gösterilmelidir.

Bağırsak İltihabı Kasık Ağrısı Yapar Mı?

Kasık ağrısı alt karın bölgesinde bulunan patolojilerden kaynaklanır. Bağırsaklarda alt karın bölgesinde yer alır. Bu nedenle bağırsak iltihabı şiddetine göre kasık ağrısına neden olabilir. Aniden başlayan kasık ağrısı genellikle acil durumlarda söz konusu olur. Böyle bir durumda nedene yönelik tedavi uygulanması gerekir. Bağırsak iltihabının teşhis edilmesi ve tedaviye başlanması gerekir. Birkaç günden uzun süren, tekrarlayan kasık ağrısında bir doktora gidilmesinde yarar vardır. Özellikle kasın ağrısına eşlik eden ateş, titreme, kilo kaybı, halsizlik, kanama gibi belirtilerde varsa ihmal edilmemelidir.

Bağırsak İltihabı Kabızlık Yapar Mı?

Bağırsak iltihabı kabızlık nedeni olabilir. Sindirim sistemini etkileyen bu sorun ishal ve kabızlığa yol açabilir. Kabızlık olduğunda ishale nazaran hastalarda daha şiddetli karın ağrısı ortaya çıkabilir. Böyle bir durumda hastaların bağırsak iltihabı tedavisine önem vermesi gerekir. Kabızlık içinde beslenmeye dikkat edilmelidir. Lif oranı düşük besinler tüketilmeli, bol su içilmelidir. Bunun yanında kabızlık için laksatif almak iyi bir çözüm olabilir. Böylece dışkı yumuşatılabilir ve bağırsak hareketleri hızlandırılabilir. Ancak laksatifler uzun süreli kullanılmamalıdır. Bu şekilde bağırsak hareketleri aşırı derecede artabilir.
Bağırsak İltihabı Şişkinlik Yapar Mı?
Bağırsak iltihabı ağrı, karında şişkinlik, aşırı gaz, kabızlık gibi belirtilerle kendini gösterebilir. Bu belirtiler hastalarda ataklar halinde görülebilir. Atakların arasında hastalar kendilerini bazen rahat hisseder, bazen de çok rahatsız etmeyen yakınmaları olabilir. Özellikle karında şişkinlik ve aşırı gaz sorunu birlikte olursa hastalar huzursuz olabilir. Bu hastaların sosyal yaşamdan da kaçındıkları gözlenebilir. Bu nedenle bağırsak iltihabını düşündürecek belirtiler olursa mutlaka bir doktora gidilerek tanı ve tedavi için tıbbi destek alınmalıdır. Eğer besin zehirlenmesi gibi hafif bir nedenden kaynaklı bağırsak iltihabı olursa tedavisi de kısa sürecektir.

Bağırsak İltihabı Ultrasonda Görülür Mü?

Bağırsak iltihabı ultrason ile görülebilir. Bağırsak ultrasonografi uygulamasıyla bağırsak kanseri, kabızlık, bağırsaktaki kanserli dokular, makat kanseri, makat girişindeki kaşıntı sorunu, kalın bağırsak hastalıkları, ince ve kalın bağırsak kanseri, bağırsak iltihabi, gaz ve dışkı hastalıkları belli olabilir. Ancak bağırsak ultrasonu deneyimli hekimler tarafından çekilmelidir. Tetkik sonucunda elde edilen verilerde deneyimli hekimler tarafından değerlendirilmelidir. Hastanın yatış pozisyonu, nasıl durması gerektiği görüntüleme için önemlidir. Ultrason cihazındaki tüm görüntüler detaylı olarak incelenir. Bağırsak iltihabı için yapılan ultrason yaklaşık 10 dakika sürer.

Bağırsak İltihabı Baş Ağrısı Yapar Mı?

Bağırsak iltihabı çeşitli bakteri ve parazitlerden dolayı oluşan bir rahatsızlıktır. En belirgin bulguları alt karın bölgesinde ağrı, kasık ağrısı, mide ağrısı, halsizlik, kabızlık, ishal, şişkinlik, bağırsak ağrısı, mide bulantısı ve kusma, dışkı görünümünde değişiklik gibi yakınmalardır. Ancak bazı hastalarda ateş, titreme, baş ağrısı, iştah kaybı, üşüme gibi belirtilere de neden olabilir. Bağırsak iltihabı baş ağrısı yapabilir. Ancak buna eşlik eden diğer belirtilerde gözlenirse bağırsak iltihabından şüphe edilebilir. Kesin tanı konulması için bu alanda uzmanlaşmış bir doktora gitmekte yarar vardır.
Bağırsak İltihabı Mide Bulantısı Yapar Mı?
Bağırsak iltihabı karın içindeki organların hastalıklarında olduğu gibi mide yanması ve mide bulantısı gibi belirtiler gösterebilir. Parazit ve bakterilerin neden olduğu bağırsak iltihabı sorununda bağırsak ağrısı, karın ağrısı, aşırı gaz, mide bulantısı ve kusma, kasık ağrısı, kabızlık ya da ishal gibi belirtiler gösterebilir. Bu belirtilerin çoğunluğu sindirim sistemini ilgilendirir. Bazı hastalarda ateş, titreme, baş ağrısı gibi belirtilerde verir. Bu tür yakınmaları olanlar bağırsak iltihabı teşhis ve tedavisi için dahiliye doktoruna ya da gastroenterolji doktoruna giderek muayene olmalıdır.

Bağırsak İltihabına Hangi Bölüm Yada Doktor Bakar?

Bağırsak iltihabı için bir doktora görünmeniz gerekirse gastroentoloji bölümüne gitmeniz gerekir. Eğer hastanede bu bölüm yoksa ilk aşamada bir dahiliye doktoruna görünerek daha sonra gastroentoloji alanında uzman bir doktora gitmenizde yarar vardır. Gastroentoloji bölümü karın içinde böbrekler hariç mide, kalın ve ince bağırsaklar, safra kesesi, karaciğer, makat gibi organların ve alanların hastalıklarının tanı ve tedavisini yapar. Bu alan tıpta iç hastalıkları yani dahiliye bölümünün üst uzmanlık alanıdır. Karındaki organların hastalıkları genel olarak mide bulantısı, ishal, karın ağrısı, yemek borusu yanma sorunu gibi klinik belirtiler verir. Bağırsak iltihabında da benzer belirtiler vardır. Bu alanda bir doktora giderseniz tanı ve tedaviniz yapılacaktır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder




İDEAL KİLO HESABI BULMAK İÇİN İLGİLİ KISIMLARI DOLDURUNUZ



Boyunuz   cm




     
Kilonuz   kg İdeal Kilonuz   kg
Yaşınız      
Cinsiyetiniz Fark   kg