Asit ve bazların özellikleri dediğimiz zaman her iki grubu da
ayrı değerlendirmek gerekir. İnsanların asit ve bazlar olarak ikiye
ayırmış olduklarını görebiliyoruz. Asitler ve bazlar kendilerine has
özelliklere sahiptir. Bunun için öncelikle maddelerin neye göre asit neye
göre baz olduğunu bilmek gerekir. Bunu anlamak için de birkaç tane basit
ve pratik bilgiye sahip olmanız gerekir.
En basit yolu ile asit ve bazları birbirinden ayırmak için tatlarına
bakmak mümkündür. Bir madde ekşi ise asit, acı ise baz olarak
değerlendirilebilir. Ayrıca sulu çözeltisindeki iyonlara bakılarak da
maddeleri ayırmak mümkündür.
Maddenin sulu çözeltisinde H+ iyonu bulunuyorsa maddemiz asittir,
ancak OH- iyonu bulunuyorsa maddemiz bazdır. Son olarak bir maddeyi asit
diye ya da baz diye ayırabilmek için özellikle tadına bakmanın tehlikeli
olması ve iyonlarının da gözle görülmesi söz konusu olmadığından turnusol
kağıdını maddeye değdirmek gerekiyor. Madde turnusol kağıdını kırmızıya
döndürüyorsa asit, maviye dönüyorsa bazdır. Asit ve bazların özellikleri
incelenirken öncelikle bu maddelerin genel özelliklerine ayrı ayrı
bakıyoruz.
Asitlerin Özellikleri:
- Asitlerin tatları ekşidir,
- Cildi tahriş ederler.
- Sulu çözeltilerinin elektriği iletme özelliği bulunur.
- Turnusol kağıdını kırmızıya çevirirler.
Bazların Özellikleri:
- Tatlarının acı olduğu görülür.
- Bazlar ele kayganlık hissi verir
- Cildi tahriş ederler.
- Bazların sulu çözeltilerinin elektriği ilettiği görülür.
- Turnusol kağıdını maviye çevirdikleri görülür.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder